用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 我們一起向升中結果進行倒數
go

我們一起向升中結果進行倒數 [複製鏈接]

放榜倒數, 就好似我的生命倒數. 有d攞命嘅感覺.

原帖由 minijelly 於 11-5-6 10:24 發表
hehe~~有無再誇張d呀?等你好消息呀!

無誇張呀!! 每個人的生命每日都係倒數緊呀!

原帖由 brianshe 於 11-5-6 11:47 發表
就算現今好多家長都呻唔公平等等.....

不過, 根據我睇了khmama 大大回覆/發帖等等. 覺得最基本都係根據學生成績去分區派位, 仲係有全港成績 & 分區成績去派位.
先BAND1, 再到BAND2 . 覺得都相當合理, 只要根據自己 ...

有時6年努力咗, 唔代表一定派位派得好. 始終今年縮班, 英中學位不夠派晒所有band 1學生(我只係講我自己嗰區), 咁原本係band 1學生, 要讀band 2學校, 咁緊係有d唔開心o架啦! 我估今期好多家長都只希望讀到同自己banding相同或以下少少嘅學校, 都唔咁車望可以高攀.

原帖由 yeung99 於 11-5-7 14:03 發表

agree ! 不過交完表已經咩都放底曬, 等4/7晚先再諗過!

我係19/4交表, 交了之後真係有放鬆晒嘅感覺, 但唔夠一星期就開始發夢, 發到現在先好D咋! 唔係日日發, 兩三日先發一次咁囉! 時時驚自己放錯, 會連累個仔. 唉!
到4/7都應該唔使瞓, 我諗都係揾場麻雀打通頂先得, 不過又驚要叩門無精神.

如果夢境變真, 我估我都會發癲.

無之前剛剛交表咁緊張, 但都會無意中個腦會諗一諗.

原帖由 Siuchoi 於 11-6-5 12:49 發表
昨天係電視見到d升小一既家長中左第一志願, 喜極而泣, 我想好想一個月後升中派位中獎試下係咩心情~~  可唔可以比我試下~~   

我當年派小一係派得好慘架..... ...

我同你一樣, 小一嗰時派得唔好, 我都希望有機會嘗試派到第一志願嗰種心情.

回覆 110# 霖霖B媽咪 的文章

唔係唔想出聲, 咁教育局都決定了, 我地d無地位嘅家長仲可以講d乜呢!! 又無人出嚟攪遊行, 有都話出去支持下.

仲有兩星期就放榜喇! 現在真係有開始倒數嘅感覺.

原帖由 AKai 於 11-6-20 02:07 發表

大家好,真係愈來愈緊張....又愈來愈唔知可以做D咩嘢!

其實有冇人知道放榜個日....是否先要安排定親信在想叩門的那些學校排定隊呢 ?

中學是否一定要收正本的小學推薦信呢 ? 如果真係的話...那麼一般小學會願意俾 ...

因為每間學校要求唔同, 所以你都係打電話去你想叩門的學校問就最好.

依家只係知道一諗派位就會瞓唔著, 所以一諗就叫自己唔好諗, 快d瞓.

原帖由 hongkeikei 於 11-6-21 17:45 發表

如果叩門時未有最新成績表(小六下)有無可能叩到門呀?

我估多數學校會在六月底派小六成績表, 因為今年1/7係假期, 2-3/7星期六日, 4/7返半日學後, 5/7就派位.

如果派得唔好, 我心目中想扣門的學校講明六年級上下學期計, 中英數要 "A", 其他科目要 "B". 死未!

wingyindd, kilykilyk, AKai,
係葵青區的佛教善德英文中學, 不是band 1頭, 是band 1 中的傳統英中.

原帖由 Hoining 於 11-6-23 20:32 發表

其實, 我覺得呢個成績係好基本ga, 我一直要求我仔要拎4條A, but佢次次都係我2A咋...我都幾擔心

雖然係4條A係基本要求, 但中文科真係有少少難度, 因為作文及說話好難取得高分, 有時閱讀理解問主旨呀中心思想呀都好難攞分, 種種原因會將中文科平均分拉低, 除非語文卷勁高分就可以. 知道要中英數攞A先可以叩門之後, 就同阿仔講呢個消息, 叫佢考好d, 溫書要落力d, 做卷時小心d, 剛派晒所有卷, 幸好佢在p.6全年都攞到4條A連其他科都攞到A比我, 如果派得唔好, 都仲可以去心儀中學叩門, 還有一線生機.

原帖由 WowWow 於 11-6-24 10:49 發表
想問各位媽咪, 其實你地覺得學校會唔會P.5 & P.6呈分的試卷出得比平常淺一點呢, 因P.4次次總有一兩份試卷出得幾深, 精英班都多數係70幾,叻d 80幾,咁呈分時咪得好小人有A囉! ...

頭兩次呈分都出卷好深, 有好多人都考得唔好, 第三次呈分就真係淺好多.

原帖由 johnnywalker 於 11-6-24 12:26 發表

如果係真的話,咁讀一d手鬆o既學校會好著數。

應該係, 不過要先筆試(中英數), 筆試考得好先有機會面試.

原帖由 WowWow 於 11-6-24 15:06 發表
但係有d中學叩門嘅條件係要成績表主四科有好多A(都差唔多全A)至會考慮有冇機叩門, 咁如果小學出卷深, 咪好唔底, 跟本見嘅機會都冇, 就算知你學校水平唔差, 但最低門檻都過唔到, 點表現呀! ...

其實真係好無奈, 唯有盡力去做, 做唔到d中學要求都無辦泓. 唉!

個腦淨係諗叩門要點做, 去那一間先, 派到唔第一志願就去邊間叩. 真係有d困擾.

原帖由 cameo 於 11-6-30 02:11 發表
已經痴左線,實在諗唔到放鬆o既方法,,
做父母真辛苦,自己o既事從來未曾緊張到呢個地部~~~~~~~
希望到時大家都派到心儀中學啦!

你講得無錯呀! 自己的事從來都未試過咁緊張, 就算自己結婚生仔嗰時都未有依家咁緊張.
‹ 上一主題|下一主題