用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 小朋友唔專心應該揀咩類型學校?
樓主: macmate
go

小朋友唔專心應該揀咩類型學校? [複製鏈接]

小朋友女仔今年k2,尚算聰明,但衰唔專心同手腳慢(除咗食同玩有興趣嘅嘢,真係咩都好慢嗰隻),想知道究竟傳統學校定活動教學會啱佢啲?

我自己觀察:

傳統-佢唔算鍾意自行找答案,亦好少主動用腦、動腦筋,但教過佢嘅嘢都會好記得,記性算好,理論上傳統好似好適合,但唔專心係大忌,仲要傳統多數大班,好驚小朋友會因成日發夢唔知返學做緊乜、學過乜。

活動-佢又唔係好主動搵答案嘅人,但有guidiance都會照做,如果活動教學個老師好、有經驗,係咪會容易引領小朋友嘅興趣?因為有興趣嘅事和物,佢係會好專心咁學習,但點先令佢有興趣就係學問!活動教學多數係小班,咁有老師多啲attention好似好好多!

請大家畀啲意見,謝謝!

13    0    1    0

回覆:小朋友唔專心應該揀咩類型學校?

唉!我當然知哩個年紀唔專心係正常,但我係由k1到而家k2都不停"被通知"佢成日發夢,唔專心聽講,有次直情老師重覆好幾次指示佢都繼續無動於衷

另外都多謝大家嘅答覆,做家長嘅當然有責任訓練好小朋友嘅專心度同自理能力,單靠學校同老師係冇可能!都係嗰句,盡力而為啦!有時天生嘅嘢,後天努力都只可有限度改善

引用:+本帖最後由+retriever+於+15-9-24+13:47+

原帖由 retriever 於 15-09-24 發表

回覆 macmate 的帖子
多謝您

引用:Quote:macmate+發表於+15-9-24+12:11+唉!

原帖由 HK-MAN 於 15-09-24 發表
你間幼稚園好嚴架?成日發夢既意思會唔會係佢跟本唔明老師講乜??可能間幼稚園唔多適合佢. ...
嗯!我諗算嚴!班中有好多(真係好多)超大B,相對個女細人截,所以老師都比較有要求。話說回來,自己知自己事,個女係連k1生都大把可以超越,所以我先頭痛

引用:Quote:macmate+發表於+15-9-24+14:10+嗯!

你太多的比較了,細B冇得同大B比架,你都知差一個月差好遠架啦,你試下了解下佢既課程,有啲乜令佢冇興趣走去發 ...
我唔係要同大B比較,亦冇得比!除非佢真係追唔到個要求,否則冇可能repeat(佢唔係超細B)。事實上,我覺得好多時係老師嘅topic或教法引唔起佢嘅興趣,因為小班興趣班如畫畫,老師話佢非常專心,十分用功,同學校老師嘅comment好極端

引用:Quote:macmate+發表於+15-9-24+14:54+我唔

冇錯,可能佢真係唔明引致冇興趣,亦可能比老師話得多都搞成咁..要對症下藥,唔係搵間happy school 比佢就得.. ...
信我!一定唔係唔明(因指示太太太簡單,而老師亦重覆好幾次佢都冇行動,直至老師走埋去同佢面對面講一次佢先郁)!有時佢係選擇性理你或唔理你:;pppp:

引用:Quote:macmate+發表於+15-9-24+15:48+信我

哦,會唔會係乜都識晒,覺得老師膚淺呀
我係認真頭痛!唔係講笑或曬命!小朋友一定唔係資優,只算有小聰明!學術上冇自己預先早教,冇可能識晒。唔專心嘅可以係指令、更甚係去去吓廁所游魂,痾完都仲要唔願起身!老師知佢嘆慢板特意安排佢第一個入廁所,但10次有9次都仍然係最尾嗰個出番黎!

引用:Quote:macmate+發表於+15-9-24+16:16+我係

原帖由 Hillkymama 於 15-09-24 發表
我明白你的憂慮,我個仔以前都有類似問題,K1,K2 都發夢,其實係未搵到目標,最大可能如樓上講佢覺得悶。除 ...
淨係上堂、去廁所發吓夢咋!去玩就梗係冇問題。亦都無其他情緒、習慣或敏感問題。希望只係如你所講,未搵到目標啦!

我考慮活動教學係因為覺得普遍老師會誘發小朋友嘅興趣,唔會好似傳統咁只講書,有老師講,冇/少同學發言。

囡囡對音樂都算係有啲興趣,可以坐好聽晒個幾鐘頭嘅音樂劇(都算坐定定)。我有每日同佢閱讀課外書,但冇溫習番學校嘅課本,因為我見佢做功課一般都係識晒嘅!(佢要我坐旁,但唔洗我睇住)但有時都會唔記得一個半個生字咁。

另外,請問可唔可以分享吓你畀咗小朋友乜嘢耐性訓練同專注力練習?

原來有好多同道中人

每間學校、每班梗有一個半個
唯有叫大家努力、加油!

請有經驗者分享吓訓練及過程。謝謝!

引用:Quote:原帖由+zebrabb+於+15-09-25+發表請

原帖由 mandycmt7 於 15-09-25 發表
小女係屬於慢版,只係做每樣野都悠悠閒閒,對自己有興趣的野就好專心。至於應對,係正常的。

...
一模一樣

引用:Quote:zebrabb+發表於+15-9-25+14:16+比你

原帖由 MrBeast 於 15-09-25 發表
Ek咁多高人,咪玩la,im just some guy trying to survive the local edu system.
Anyway, standard techn ...

引用:Quote:macmate+發表於+15-9-25+06:39+淨係

原帖由 Hillkymama 於 15-09-26 發表
就你咁答,其實問題唔大,我先假設囡囡係認為內容淺同悶,先知發夢。我提議你發掘她最大、或者比較大的興趣 ...
好多謝您

引用:Quote:原帖由+macmate+於+15-09-24+發表我

原帖由 freakymama 於 15-10-14 發表
我個女情況一樣,去政府醫院證實是ADHD
你咪嚇我!我諗都冇諗過。坦白講,都唔敢諗

Hillkymama  個人意見, 唔似係. 唔洗驚.  發表於 15-10-14 12:09

引用:Quote:原帖由+macmate+於+15-10-14+發表你

哈佬喂咩,唔係想嚇你,建議你多加留意,因為我自己都是ADHD,自小學懂面對ADHD會學習更有效率。可能你的孩 ...
我都係講吓笑!唔好太介意!

引用:Quote:原帖由+macmate+於+15-10-14+發表你

哈佬喂咩,唔係想嚇你,建議你多加留意,因為我自己都是ADHD,自小學懂面對ADHD會學習更有效率。可能你的孩 ...
我都係講吓笑!唔好太介意!多謝你嘅提醒

引用:我囡囡一樣你做任何事都慢,K3+班主任亦已

原帖由 lulu0307 於 15-10-16 發表
我囡囡一樣你做任何事都慢,K3 班主任亦已有投訴,食茶點、去廁所所有嘢都慢。平時家課只有二本,可以做一 ...
個老師咁唔醒目:;pppp:

引用:Quote:原帖由+macmate+於+15-09-24+發表小

原帖由 IloveJJ 於 15-10-16 發表
我個仔小一二時,都係唔專心又手腳慢架,但老師好叻,一開學已知!即刻安排佢坐第一,仲搵女班長坐佢隔離, ...
我女返到學校公主病上身,啲同學又係咩都幫手,服侍周到!佢班老師同你個唔同,即刻調走我個女避開咗個好幫得手嘅同學,要訓練佢獨立啲,自己做自己事!可能呢啲就係幼稚園同小學嘅分別

Yanamami  其实老師係為佢好~  發表於 15-10-17 09:10
‹ 上一主題|下一主題