用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 12網, 灣仔區
go

12網, 灣仔區 [複製鏈接]

Re: 12網, 灣仔區

TT 寫道:
如果係女仔, 有無好的小學介紹?  最好係自己有子女正在就讀, 可以比多d經驗同意見.  Thank you very much!

Best regards,
TT
Hi ,TT.
本人小女就讀嘉諾聖方各學校,本校學生斯文大方,精乖伶利,初時小女實左有D不慣,但現在飛步上進,妳看見她一雙大眼睛,雖然小小年紀,衹是讀小一,便能夠提着一本故事書,非常容易讀出.初時覺得學校好像急進D.但現在看見小女,看書或作文(大約三十字)好像沒有難度,而且英文進到非常好,最更要先生非常有愛心教導.

donnacrystal,

你個女是否讀嘉諾撒聖方濟各學校?
我有個朋友幾個女讀此學校,大女原校升上中學,讀左一年就到了海外繼續讀書。佢成日彈間學校,佢話學校作風保守,課外活動冇乜,佢話學校唔照顧成績稍差的學生。
我記得佢個大女當年全級考一百以後都入到中學部,我當時好懷疑,我覺得佢個女會唔會讀得好辛苦,結果佢就選擇比個女到外國讀書,佢話而家好過以前。
佢話好多在聖方濟各考前面的女生(成績好),升上原校中學唔係佢地的首選,佢地會考庇理羅士(佢認為庇理羅士比聖方濟各好)。唔知我這個朋友的說法,你們認同嗎?因為我覺得佢非常主觀。[/quote]HI,MIMI1234
吾知点同你解識好,當年我幫女女選校是瑪利曼,聖方濟和聖保綠,根本入讀边間我都很開心,因本人喜歡女校,現在派獲聖方濟我很喜歡.妳朋友說保守,我看法又吾喺喎,雖然有d制度看似保守,但管理一間女校我都想小朋友不容易学壞,如有時間妳可親臨本校,看看我們的学生,由小学至中学都沒有一個飛女型學生,做父母可放心一点,還有妳朋友說差的學生老師不体諒,我說又錯啦!本人是家長義工,很多時能接觸學校!我亦知道女女班边個讀書不是很好,老師會叫一些讀書叻的同学幫手照顧.我亦看見老師對一些不是特別出息的學生,都是笑容滿面.或者妳朋友女兒可能中學生,自尊心可能重了一些嗎?以我所知香港中学只收回自已小學,按政府規定只收104人,如果多出無得讀下去.都是對,基本上到六年級全級都只是120-130人.按照我女兒現在1年級計.還有課外活動,現在逢星期六規定學生選1項學,有樂器班,畫班,跳舞班,戲劇班,亦規定當選1樣後,由小1至小六都要學,因學校不想学生每樣半途而廢.由專業教師執教,不是也也烏!可从小朋友學到很pro.最更要每樣收費極之平宜,不像有一些学校濫收費用.還有泳隊和體操隊呢!小三有女童軍,紅十字,交通安全,應有盡有,可能以上說話你都可能覺得我主觀.但我極BUY現在學校的教法.至少我女兒讀得非常開心啦!       

[quote]
Hilouey 寫道:
donnacrystal,

my daughter get 5 mark can study in st francis school 2006 i want to know many homework for this school and many friend say master ms.wan is good can you give me more info for this school for homework more or little

hilouey[/quote Hi,Hiloueyand各位媽媽.
先答本校功課問題,如沒有默書比較繁忙些,大約每天4至五樣功課,如放假前7至8樣,但做的頁數少,而且看亦簡單,但亦要看自已女兒資質,因我們1,3,5,年級都是下午班,我知道我的女兒有D同学每天做到11点幾,但都是初初不習慣.
我亦看遍其他媽媽的意見!本人亦有以下看法.可能揸着Text卷對比本校text卷从為略淺,機本上好像小女現在就1年級,開學9月頭,10月尾就測驗!而ST Paul就只剛剛Text完,考的Text卷自然深過我們,先生教多一個月書好更要啦!
如果說从上女校更係瑪利曼最深.始终是英小,如果暫時看我們,ST PAUL and 华仁都是差不幾多,因自已有好友現時都分布在這幾間學校就讀一年級,時常暢談仔女经,每間学校的先生各出奇謀谷緊自已仔女.讀後就知感受.
為人父母更想自已仔女再上一層樓,不過.....................
而本校校長是姓温,人如其名,很温柔和譪,先生大多數平和,但一定有一兩個惡啦!吾係小朋友會作反.是嗎?     

HI Hilouey.
今天收到通告學校07年遂步轉全日制.我相信妳的女兒讀更2年級,好嘢!吾駛一年上一年下.搬都是在灣仔區.大家調動不大.           
‹ 上一主題|下一主題