用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 05年入讀主流小學的障礙兒童家長~請進!!(PART 2) ...
樓主: joey媽媽
go

05年入讀主流小學的障礙兒童家長~請進!!(PART 2) [複製鏈接]

Re: 05年入讀主流小學的障礙兒童家長~請進!!(Part 2)

cheungmanwai,

我都同意您的講法, 大人試下焗汗方法都o.k., 小朋友發高燒如果是扁桃腺或喉嚨發炎引起, 可以連燒幾天, 就一定要信醫生用抗生素, 雖然我們都明白不應太依賴抗生素。 我囡囡也曾試過高燒不退,後來抽筋昏迷, 窒息了我都唔知, 好在她daddy見到她面轉了紫色,反埋白眼, 我們才知要call白車入醫院, 所以提起小孩子發燒就怕怕! :cry:  :cry:

Re: 05年入讀主流小學的障礙兒童家長~請進!!(Part 2)

cheungmanwai, stellacl,

雖然口就話好驚, 但危急當頭, 各位做媽媽的就會發揮出小宇宙。 亞囡反白眼時我剛在她身邊睡著了(捱了一晚通宵睇實佢, 頂不住合埋了眼), 佢daddy就係廳裏看電視, 剛巧奶奶打電話來問亞囡退燒未, daddy一入房就見她臉轉了色,反了眼, 咀角有嘔吐物, 我當時不知那裏來的鎮定, 一手抱起她便大力拍她背脊, 後來她嘔了一堆野出來, 便昏迷了, 最攪笑係我還用手探下她是否有呼吸。

跟著兩天在醫院冇時停, 抽血就最最慘啦, 不合作又狂罵姑娘,
出院時姑娘直程說以後唔想再見亞囡

Stellacl,

仔仔的成績咁好, 您都飲得杯 , 固然仔仔本身聰明努力, 相信您都下了很大很大的心機       別忘記仔仔讀的學校是學業有一定要求的學校呢! 真係好難得!

HelloMelody2007,

我聽過好多有這類小朋友的家長講d小朋友特別容易發高燒, 唔知是否正如stellacl咁講我們的小朋友的免疫系統特別d :cry:  希望大家的小朋友都健健康康!

我只有盡量不給她吃太多煎炸的食物, 薯片就不給帶回學校做零食, 但是老師同我講, 話亞囡在學校追住同學好似乞衣咁周圍問人, 別人唔俾就發脾氣, 有時甚至出手去搶。     現在老師同我商量過放幾片在食物盒, 但規定要喝完一支水, 否則第二天冇得食。

Agnes, HelloMelody2007, tin_tin,

Bingo! 中晒! 您地講的皮膚痕, 喉嚨發炎, 眼睛發炎都是家常便飯。

皮膚好細個時已時時出紅疹, 尤其是夏天出汗時, 有幾年囡囡得到一位心理系教授幫她做皮膚刺激的治療, 順帶連身體都強壯好多,皮膚的敏感情況也改善了, 不過今年那位教授分身不暇沒有時間再幫囡囡做,踏入夏天, 囡囡的皮膚便又差起來, 時時抓不停, 塊面好似疤面殺星咁, 好嚇人

奶奶都有時常煲涼茶, 但飲得多又怕涼得滯, 我也有懷疑是近幾月她飲番牛奶引至呢?

Stellacl,

我都好想知, 如果唔方便幫人賣廣告, 不如pm俾咁多位媽咪呀   

mind map您係自學, 定給仔仔去上堂架, 有沒有好的center介紹我們d小朋友上堂? 再唔係, 不如您開班教授?

講開獎勵, 我最多在考試前同她協議努力溫習和完成份卷,答應她考完試就有禮物, 用您個招一定就未必得, 因為我囡囡好在乎d獎賞, 我驚佢為了好分數去出貓, 所以我只有成日講盡了力媽媽就好高興架啦, 不過次次默書, 測驗派卷回來見到她錯晒d大意野, 都好嬲架, 咀巴雖然沒有大聲責罵, 但嘮嘮叨叨就一定忍唔住了, 我想不知不覺都給了好大壓力予囡囡
但面對現在只講求分數,最好識齊十八般舞藝的教育制度, 又要不損害親子的關係, 真係難!難!難!   [quote]
tin_tin 寫道:
stellacl,

樓上xx莊係mug東東? 零芝片苦唔苦ga? kep住飲可以嗎?

你點教仔仔mind map ga? 可否教

我亞囡都係成日在公共場所起勢"ou"頭, 重要好大聲唔應該講果句都講埋:

媽咪, 個頭好痕呀, 梗係有頭蝨啦!   
AGNESNG 寫道:

依家成個傻佬咁, 十隻手指叉入個頭度搏命"ou", 好似好耐無洗頭咁. !

Stellacl,

我的fax no.請check pm. 麻煩晒!

我會跟您的心得去XX莊買靈芝片煲水飲。

tin_tin,

如果一般的涼茶如五花茶, 雞骨草, 亞仔仔唔肯飲, 可以煲菊花金銀花冰糖, 或者煲:

1. 竹蔗、馬蹄、紅蘿蔔、粟米 、矛根、糖冬瓜(不加也可以)
2. 夏枯草、白豆、紅蘿蔔、片糖

不過涼茶都不適宜飲得過密。

各位,

既然大家的小朋友都有咁多敏感的毛病, 不如我們多些在這裏分享下食療的心得。

ego QV真係好好用, 初初買來給囡囡用, 老公用過都話好, 皮膚冇咁痕, 但亞囡話它唔香, 自己偷偷地用我平時用那些大路牌子(QV好貴下, 我自己都唔捨得用)。

看見您們各位都話同仔仔囡囡介牛奶, 我都要幫囡囡改轉飲豆奶了, 不過會否不夠鈣?

雖然亞囡好容易皮膚敏感, 但不是濕疹已經好好了, 平時見到小朋友抓到皮膚流血結痂, 真係好慘!

tin tin, HelloMelody2007,

唔該晒您們報料, 我都有老友在澳洲, 知道我話好用, 仲試過回來香港旅行時托了3大支給我做手信,話澳洲賣得好平, 攪到我幾唔好意思, 因為真係好重架, 我叫佢以後都唔好咁客氣了。

至於芝麻糊, 我自己又唔得閒整, 有沒有好介紹, 對國產的唔係好大信心

joeymama,

你仔仔的成績都進步了不少, 您都一樣   我聽您講過仔仔學校的程度都好深, 每次考試都要做好多張紙, 仔仔的表現已很好啦!   

ALAL,

您和仔仔好番味呀, 如果沒有大礙話聲給我們知。

gigi2,

唔好氣餒呀! 您囡囡可能就係好似冰山咁, 顯露的部分雖然好少, 其實看不到的潛能還有很多很多呢

Stellacl,

fax收到了, 謝謝您!

kmwun,

最近朋友也介紹我用Oilatum, 我去藥房買, 藥房給了我一盒話shower用的,沒有記錯好似80多元, 返屋企打開發現內有兩支好似hand cream咁大的gel, 因為我放在奶奶家裏給亞囡用, 所以好不好用都不是好清楚。可能買錯?

各位,

之前您們有介紹過骨醫既, 可能成日幫亞囡背書包加上睡姿唔好,這幾天頸又梗晒, 周身痛, 有沒有好的醫生介紹? 真係好痛! :cry:   

您自己都要小心身體呀, 因為一屋人都要您去照顧, 不要指望家裏的男人幫到甚麼, 我們身為雙職母親的真係要自求多福!

這星期身體又有小毛病, 小便有些不妥, 醫生懷疑我生石, 當時問我尾龍骨位有沒有痛, 我還大大聲話冇呀, 今天已痛到我唔想行, 吃完消炎藥個療程都要去照下看甚麼問題

:cry:

多謝您的關心 [quote]
cheungmanwai 寫道:

另, 妳要保重呀, 好以飲海龍海馬對化石有幫助。

多謝您的介紹!

touch wood, 吃完醫生給我的消炎藥, 自己又飲番多d水, 除了去廁所密些外小便總算正常番, 希望真的是一般發炎而已。不過久不久發作的肩頸發炎又來啦, 一停藥就好痛, 成個膊頭同條頸又痛又梗, 痛到頭都實埋咁, 不知是枕頭不好還是睡姿不好?

對不起, 成日好似無病呻吟咁

請check pm, tks!   

請check pm, tks!

joeymama,

下次的聚會無論如何一定到! 不過我驚我隻女"蝦細路"呢! 佢唔識得讓d細仔細女架

kmwun,

雖然今次來唔到, 我知道您花了很多心機攪這個聚會給各位家長, 謝謝您呀, 副主席   

kmwun,

哈哈,等我仲以為來了一位新媽媽添 不過都係習慣左打kmwun

kmwun, gigi2,

不用太擔心。

通常輔導老師的流動性好大, 我囡囡這幾年都跟個幾個輔導老師, 有試過辭職不做, 也有試過學期中要出外進修半年, 初初都會好擔心, 但慢慢自己都會用平常心去面對, 好似kmwun咁講希望在明天, 而且讓小朋友多接觸不同的老師, 阿Q的想法就當係訓練佢地的適應能力吧。  
‹ 上一主題|下一主題