用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 05年入讀主流小學的障礙兒童家長~請進!!(PART 2) ...
樓主: joey媽媽
go

05年入讀主流小學的障礙兒童家長~請進!!(PART 2) [複製鏈接]

Re: 05年入讀主流小學的障礙兒童家長~請進!!(Part 2)

ALAL,

STELLA星期一唔得呀, 改了星期三, 您得唔得?

STELLA,

地點方面旺角我會方便一些因為有西隧車回西環, 但如果太麻煩就不用特別遷就我, 我知您蛇出來也有困難的

JOEYMAMA,

您最近是否好忙呀? 好耐都冇見您上BK了。快D出來報告下近況喇!

Re: 05年入讀主流小學的障礙兒童家長~請進!!(Part 2)

STELLA,

真係慘!仔仔跌得咁傷, 希望仔仔早日康復!

小朋友整親或唔舒服做媽咪就最辛苦, 又要擔心又要通宵照顧他, 您要趁這個週末好好休息一下。

好似ANGNESNG講比賽的機會時常有, 您同仔仔講預備時間長左充裕左, 可能下次比賽時的表現會更加好呢! 請您代我問候仔仔並告訴他, 姨姨覺得他好勇敢呀!   

我知道您仔仔好喜歡看書, 什麼類型書本?

Dr. T,

莫非您想做"莫史廸"?

[quote]
Dr.T 寫道:

,過年前除咗幾乎自己切咗自己隻手指外,上星期又扭親隻腳...大人都會有意外,所以小朋友更加要小心啊!

stellacl 寫道:
星期三 lunch, 12-2pm, 地點旺角, 快d簽名啦 ! :
- stella
- rachaelmum
- alal
-思佳媽咪

rachaelmum & alal
旺角無問題, 不過地點你們話事好嗎 ?  
alal, 旺角可能你熟d喎, 有乜食lunch好介紹 ?

各位,

多謝您們咁遷就我在旺角'落腳', 食韓國燒烤都好好呀!  

Joeymama,

很高興您終於出番來了, 明天見!

kmwun,

下次的聚會您一定要join啦! 唯有下次再見面 , 近日天氣忽冷忽熱, 忙時忙都要小心身體呀

wewangwang, cheungmanwai,

明天您們有空嗎?

思佳媽咪,

唔緊要啦! 以後還有很多機會聚會, 最重要是小朋友快些好番, 希望哥哥早日康復, 您也要多些休息,小心身體

wewangwang,

剛剛和joeymama, Stella, ALAL食完午飯, 食得好飽, 談得很痛快   

下一次記得join埋我們啦

Hi tin_tin,

我想預早些同他們講seat belt 是為了安全的問題, 佢地應該會明白的, 反而是飛機升降時可能會耳仔痛時就會扭計或大哭, 如果小朋友懂"趙"香口膠真的有些幫助!

還有帶定多些他們喜歡看的圖書或畫筆畫簿上機讓他們打發時間,我第一次去日本時坐港龍沒有座位電視, 3個多小時就要不停咁安撫囡囡, 都幾慘

我訂了4月9日的機票, 有4晚會住應該會住新宿南口的Century Southern Tower, 2晚會住河口湖。

您是自由行嗎? 如果是的話, 秋葉原的火車博物館會於5月中結束, 喜歡火車鐵路的尤其我們的小朋友會好鍾意, 今次我們都會去因為囡囡都是鐵路迷!

還有我囡囡出門會帶個佢好鍾意的公仔, 等她容易入睡或扭計時用來安撫她, 其實日本買東西真的好方便, 地方也好整潔真的好適合一家人旅行的地方, 所以您也不用太擔心, 況且到了外地您會發覺我們的小朋友會比平日成熟些, 乖巧許多
tin_tin 寫道:
rachaelmum,

咁岩ah? 我又係4月中會到東京一帶旅行 woh, 唔知有冇機會見呢. 今次係我地一家人ge第一次出門, 唔知有mug要注意le? 我最驚佢地扭計和唔肯帶seat belt  

tin_tin,

真係未放Easter架, 剛好囡囡三月底會考完試趁學校課程不會太緊迫, 到時向學校請一日假, 因為真的想避開紅色假期那幾天出發, 機票又貴機場又多人。

秋葉原交通博物館有模擬駕駛遊戲, 大小火車迷應該會好喜歡, website:www.kouhaku.or.jp

囡囡住年坐過skyliner 及山手線便入了迷話要去交通博物館
買列車牌!

stellacl,

不用客氣! 因為唔知仔仔喜歡甚麼類型的書本, 希望本書會arm仔仔心水   仔仔臨近生日整親隻手又沒法參加鋼琴比賽, 真係好陰功 :cry: , 我衷心恭祝仔仔有一個愉快的生日, 聰明伶俐, 快高長大, 學業及各方面都一日比日進步!    

思佳媽咪,

希望仔仔早日藥到病除, 好快又龍精虎猛! 仔仔好番後, 您自己都要好好休息一下

學業上您為仔仔安排的一定是經過深思熟慮, 而一直以來您和仔仔行過的路和經歷也充滿著淚水和毅力, 在我眼中您是一位百份百的偉大好媽媽   

思佳媽咪,

我今年都"4張"了 : , 雖則青春的日子離我愈來愈遠, 有時想起來都會有一點傷感, 尤其是不知以後自己和孩子的路有多難行, 但看見一家人能整整齊齊又會覺得自己已是很幸福了!

上次X'mas 的聚會很欣喜見到您及大家的老公都是很關心小朋友的好爸爸呢!

Hi kmwun,

仔仔換輔導老師的事不要太擔心, 因為老師調配的情況根本非我們可以控制, 試下從好的方面想, 讓仔仔接觸不同的老師也可以訓練他的適應能力, 加上您在背後一直盡力給予仔仔適合的訓練和努力與學校配合, 我想給予新輔導老師和仔仔一段適應時間, 應該不會有太大的問題, 而班主任對仔仔的性情都會好熟悉, 希望新的輔導老師能和班主任多些溝通。

囡囡在小一及小二也因學校的資源調配, 輔導老師也試過幾個月就換一位, 初初我也和您一樣好惆悵架, 但慢慢就會習慣, 可能我們學校融合生較多, 能個別輔導的時間真的不多, 但學學能營造一個共融, 包容的環境讓囡囡和其他學生一起學習已經是很難得了

知道您最近工作很忙, 更加要爭取時間relax下, kmwun加油!

joeymama,

唔使羨慕嘛,好似不久之前您都去完旅行   

不過有機會能約埋其他家庭一起出門又真係個好提議!

mrsphcheung,

Agree   

我們這裏的媽咪大家繼續努力! 大家互相支持 :
mrsphcheung 寫道:
思佳媽咪,
No pain, no gain.  Congratulations.  

kmwun,

仔仔有您這樣一位充滿幽默感及積極與老師配合的媽媽, 仔仔肯定一天比一天進步    
kmwun 寫道:
不過仔仔有豐富的訓練經驗,睇佢train我train得咁掂就知啦,我都應該對仔仔有信心 我第二次見新老師已經送咗套與光同行俾老師,希望可以了解多d啦。
[quote]
rachaelmum 寫道:
Hi kmwun,

仔仔換輔導老師的事不要太擔心, 因為老師調配的情況根本非我們可以控制, 試下從好的方面想, 讓仔仔接觸不同的老師也可以訓練他的適應能力, 加上您在背後一直盡力給予仔仔適合的訓練和努力與學校配合, 我想給予新輔導老師和仔仔一段適應時間, 應該不會有太大的問題, 而班主任對仔仔的性情都會好熟悉, 希望新的輔導老師能和班主任多些溝通。

囡囡在小一及小二也因學校的資源調配, 輔導老師也試過幾個月就換一位, 初初我也和您一樣好惆悵架, 但慢慢就會習慣, 可能我們學校融合生較多, 能個別輔導的時間真的不多, 但學學能營造一個共融, 包容的環境讓囡囡和其他學生一起學習已經是很難得了

知道您最近工作很忙, 更加要爭取時間relax下, kmwun加油!
[/quote]

Stella,

您同wewangwang提及的transfer factor在那裏可以買到,
Little Giant有得賣嗎? 我都想買來給家人吃。

真係好羨慕您有車牌, kmwun都的起心肝去學車, 我就細膽到死啦, 我有時坐的士在葵涌一帶如有貨櫃車在我身邊經過, 我已經好驚, 莫講話自己揸車

各位,

希望大家都身體健康, 遠離病魔 :cry:  :cry:

思佳媽咪,

不要累壞身體, 保重!

joeymama,

26/2的聚會我join唔到因為囡囡27/2開始考試, 下次再約過啦!

Stella,

多謝transfer factor的資料, 下次您們group order時麻煩預埋我呀 :

原來您們咁多是有牌之人, 我咁騰雞認路又差肯定要考N次才合格, 加上自己屋企又冇人有車, 考左都冇機會練習盞浪費$$, 我自己想起也羞家   

JOEYMAMA,

您都講得好arm架, 雖然老公都曾叫我學車方便送女返學, 但養車真係好貴, 有錢都留番俾囡囡做training :cry:  :cry:

Quote:

oh  發完夢lu  養ga 車咁貴,真唔捨得tim  各位車主話時話而家養車使唔使5 千呀  
‹ 上一主題|下一主題