用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 05年入讀主流小學的障礙兒童家長~請進!!(PART 2) ...
樓主: joey媽媽
go

05年入讀主流小學的障礙兒童家長~請進!!(PART 2) [複製鏈接]

Re: 05年入讀主流小學的障礙兒童家長~請進!!(Part 2)

Stellacl,

您咁熱心, 真係冇得彈, 先謝謝您啦!

stellacl 寫道:

其實今日真係唔夠時間, 因為我想同你解釋下d方法點用, 就甘睇d notes 好似難明左d...如果你有唔明, call 我啦.

Re: 05年入讀主流小學的障礙兒童家長~請進!!(Part 2)

Joeymama, Stellac,

您們簡直用心良苦, 一個留低本書, 一個唔記得派notes, 咁就大條道理再出來聚會(before X'mas)啦! :  :

思佳媽咪,

剩係您咁積極及正面的態度已經是我們所有媽媽的偶像、典範!

JOEYMAMA,

我們第一個要多謝的人就是您了, 開了一個咁正的"地盆"讓我們認識到大家, 最有福就是我們的寶貝, 以後每個人的問題就是大家的問題了, 互相幫助, 無分彼此       

Dear all,

下列是一個台灣網站, 裏面有很多文章或留言我想大家看到都會有共鳴:

亞斯伯格症和高功能自閉症之家

http://www.wretch.cc/blog/asperger

Hi kmwun,

看見您和仔仔的溫馨對話, 您仔仔將來的成就我們未必會預計到, 但可以肯定他一定會是個開心、有自信的人, 因為他有一位100%欣賞和愛他的好媽媽!

我的email address已pm給您, 謝謝您啦! :wink:

Hi cheungmanwai, dear all,

唔知點解, 今次的聚會大家都是第一次見面, 但是友情就靠著大家的分享點滴累積起來, 見面時感覺很親切! 就算大家的小朋友年紀或就讀的級別不同, 但在日常生活中所面對的挑戰和困難我們可能也曾遇到, 難得各位媽咪無分彼此互相分享經驗, 我想這種無私、真摰的友誼很叫我回味和珍惜!

cheungmanwai, 您不要潛水呀, 無論是苦與樂的事情都可以和我們傾下。

Cheungmanwai,

我都有這種感覺呢!

這次的gathering難得有9個人參加, 大家見到面時都有種很熟悉親切的感覺, 可能因為大家的經歷相似, 不知不覺大家心連心起來, 很期待下次的聚會!

Kmwun,

pm 收到了, 謝謝!

喂多D同我地分享仔仔語錄啦! AS小朋友個個都咁率直,可愛!

Joeymama,

係law, 呻完舒服晒就不要再記住唔開心的事喇! 在某些家長眼中暫時會覺得您資歷淺, 唯有用心記去做, 見步行步先, 最緊要您做家教會的主席的出發點都是為仔仔好及為學校出一分力, 人多說話一定多, 您在當時環境仍能心平氣和去面對已經很難得了。 不用洩氣呀!

kmwun,

您亞仔仔的性格原來似晒您! 果然得到您的"真傳"!   
kmwun 寫道:
況且又唔係選人瑞唔使鬥年紀大

Joeymama,

我都好期待再有一次媽咪聚會, 不過我最近時常要請假湊亞囡(我奶奶要做白內障手術), 所以唔好意思再請假或"蛇"出來了,如果是星期五晚上我就可以出來喇。

最近bk靜了許多, 是否應該亞QD咁想, 各位的寶貝一定乖了許多, 在學校也適應得好好.....讓媽咪透下氣先!   

Joeymama,

您地下一次的gathering不用特別遷就我 我都知您星期五好忙放學後要同仔仔上training, 總之您們攪聚會我可以出來一定到(因為老板時時會返大陸公幹)
joey媽媽 寫道:
睇黎大家集中嘅聚會都要等聖誕節喇因為我星期五晚有私人班,所以一定唔得!至於我聖誕節期間聚會亦可能唔得呢    [quote]
gigi2 寫道:
I am expecting to have Christmas party with all of you!   

[quote]
rachaelmum 寫道:
Joeymama,

我都好期待再有一次媽咪聚會, 不過我最近時常要請假湊亞囡(我奶奶要做白內障手術), 所以唔好意思再請假或"蛇"出來了,如果是星期五晚上我就可以出來喇。

[quote]
joey媽媽,

你想搞christmas 聚會 ?  定係 christmas前既媽咪聚會先呀 ?  lunch 定係 dinner ?
我下星期食lunch都得架, 但kmwun下星期要出差, rachaelmum要夜晚先得, 12月頭至月中, 我仔仔開始考試lu 喎...  

Stellacl,

您要保重身體呀!    希望sjmama介紹給您的醫生幫到您喇。 頭痛真係好辛苦, 尤其是還要跟仔女的功課

[quote]
joey媽媽,

啱啱先得閒d咋...你知啦, 星期一要趕返d上星期五&星期六無返工既手尾丫麻...尋晚又偏頭痛發作...想嘔又想c...

Stellacl,

我自己久不久都有頭痛, 由於我的血壓偏高所以會時常keep住量血壓, 如果血壓正常的話通常都是睡姿不正確或者壓力過大引起的。

如果您已幾年有偏頭痛又排除以上的可能性, 我想您都要問下您的相熟的家庭醫生check下先。有需要才找專科因為那些專科醫生最喜歡叫您驗這驗那, 保險可以claim得到還好,否則浪費了時間和金錢, 另一方面您要照顧小朋友又要兼顧工作,這些無形的壓力也可能是導致您偏頭痛的根源, 您老公有沒有叫您看醫生呀?

sjmama,

謝謝您!

sjmama,

Christmas gathering 忘記了報名添, 請預我一家3口, 謝謝!
rachaelmum 寫道:
sjmama,

謝謝您!

cheungmanwai,

以前我成日擔心亞囡在飛機上攪攪震,往年我都是第一次帶亞囡出門去日本旅行, 因為機程短些, 地方又乾淨, 還有廸士尼, 往年因為同家人去(一行9人)所以跟團, 今年的復活節我們一家3口自己去東京箱根玩了5天, 玩得開心之餘您會發覺小朋友出門真的會乖些,獨立些。她已經說定明年的復活節再去過!

唔知係咪佢地的特徵? 雖然我的是囡囡一樣對火車, 鐡路圖好有興趣, 很多時候都是她教我們坐車呢!
[quote]
wewangwang 寫道:

Cheungmanwai,

第一次同小朋友搭機去旅行,近近地東南亞resort,泰國,星馬都好,機程短又經濟,日本都好,又乾淨又唔怕俾人搵笨.

Agree   

Stellacl,

今日好番d未呀?  今日輪到我頭痛(工作上有些麻煩野), 痛了一整天放工回家飯都唔食吃了兩粒必理痛睡了一會現在好多了, 不過明天回到公司可能又痛過

好在有一樣好安慰的事, 亞囡見我唔舒服趁我睡著時自己做埋未完成的功課, 還自己執書包(雖然後來我要執手尾都叫做好叻啦)。

kmwun,

您和Stella真係唔話得, 每次有好的資料或學到新東西一定和我們分享, 真係和您們的仔仔一樣─抵錫!

:

Hi sjmama,

您辦事效率好高呢! 再一次謝謝您的安排啦!

我囡囡往年坐回程飛機時唔小心整濕本圖書(在日本買), 哭到在坐位上跳跳扎大聲話要飛機飛回日本等她再買一本全新,扭計話要見飛機師, 我當時也有要跳機的感覺   

[quote]
sjmama 寫道:
我們一家暑假曾去台北三日游,這是我們的孩子第一次坐飛機,航程只需一小時,所以我們估計孩子可以接受.結果兒子全程表現非常好,女兒由頭扭到下機. 幸虧只有一小時,再長一點,我可能要跳機了

以下資料謹供大家參考:
我們的一位朋友是大學醫學院教授,他提醒我們近日最好不要外遊,因世衛發了通知,如果有地區爆發人傳人的禽流感,該地要立刻封關, 不能進也不能出. :cry:  :cry:

cheungmanwai,

一於帶囡囡去日本, 有hellokitty land, 有disneyland, 囡囡一定鍾意的, 甚麼時候去? 反而要擔心冬天日本好凍喎!

如果去其他的地方如泰國, 馬來西亞等則係酒店游水relax下, 我有個都是A仔的家長一家人暑假時去了浮羅加怡玩了幾天,仔仔都玩到唔捨得走。

其實帶小朋友出門, 都是希望給小朋友一個體驗,只要一家人開開心心, 去那裏都咁好玩(我最初都係帶囡囡去澳門咋,發覺她可以在陌生環境睡覺也沒問題, 才敢出門旅行)。

Joeymama,

me too!   
joey媽媽 寫道:
我好掛住你地 而家有好多野同你們講,但係呢度又唔方便講,都唔知點好

‹ 上一主題|下一主題