用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 創意,美感,組織,勤奮
go

創意,美感,組織,勤奮 [複製鏈接]

小學喜歡中式   基礎紮實執行動手意慾強
中學仿效英式   發展計劃目標思維同時間管理概念
大學接近法式   有突破規範加重視哲學邏輯思維唔抗拒創意

我只係天馬行空去想,表達嘅係課程設計嘅大方向咋。

KIMLIFEINUK    發表於 22-7-6 01:29

回覆 ANChan59 的帖子

AN,你說的很中肯。首先,我只是天馬行空的參考Annie三個框去對應引伸的,試下抺去中式、英式、法式的刻板字眼

小學喜歡(中式)   基礎紮實執行動手意慾強
中學仿效(英式)  發展計劃目標思維同時間管理概念
大學接近(法式)有突破規範加重視哲學邏輯思維唔抗拒創意

任意就家長的眼界及喜好去選方向,可能選擇空間可以多好多,資源運用同成本可以更靈活按背景和小朋友個性喜好去調節。

另一方面你提出不同國家的特質,我大部分贊同,特別在科學領域成就方面,都是在你第一身體驗做出發點去分享。

相對法國,我更喜歡意大利。

ANChan59 發表於 22-7-3 20:13
會不會被 Annie 果3個方式框死咗呢?

創意我推薦以色列或者猶太人,及美國。法國創意設計產業較多賺女人 ...

我自己對不同國家的特質,只有粗淺嘅概念,接觸所限,硬要比較會搞不好成為笑柄。
咁講對子女教育方面,我自己欣賞某些國度,會引導佢地去接觸,畢竟佢地年輕,有多啲時間去體驗,亦唔想佢地只由我狹窄嘅視野眼界去睇世界,現實去講:「佢哋未必騷我」。

你提過幾點我有共鳴嘅
#語言/語文能力
#研究院,年輕一代一定不要在本科學位止步。
#中國文史哲都非常強,亦經歷時間洪流沖刷砥礪過

成不成器,我真係睇唔到有必要集各家大成。

成年前有一定基礎,成為一個成熟嘅自己,去到幾遠,要點恩典支撐。

stillgood20 發表於 22-7-3 22:21
我理解,法國有全線自主生產的國防科技,全球,只有美,中,俄之外.
法國有航母.潛艇.戰機.導彈.
提法國餅乾唔提紅酒同藍帶厨藝學院點公平呢
法國有歐洲比較完整嘅工業產業練。

TVG磁浮火車技術

數學家,超級電腦都好似排前五。

59?個諾貝爾獎得主,唔算少嘅。

建築工程方面都好似幾勁下。

這個過氣的GSM也同法國有關係,佢曾經的科技大國嚟,二戰前,睇下關諾貝爾獎歷年來,大國競跑嘅片
法國佔15個諾貝爾文學奬得主,名列榜首。

Yanamami 發表於 22-7-4 00:09
你對香港教育有個固執偏見。我兩個女都係地道香港教育制度下產物,不見得零捨辛苦,甚至乎細女係人稱競爭 ...

敬佩X3,中紅心,係家長感到競爭壓力呀。
非常之大…大壓力。

當然宜家Daddy修成正果又可以高光返啦。

ANChan59 發表於 22-7-4 00:26
夜啦,早抖啦!
男人講意大利野,點少得超跑呀!哥。
我條牛仔褲都唔捨得掉,唔係因為嘩沙池,係紀念29褲頭嘅青春

重有按摩浴缸,傢私同米高安哲羅

真心去比酒同食物,意大利嘅fine dinning一啲都唔輸蝕。
瞓之前,講下咖啡,應該講咖啡藝術,暫時可以想像係幾近獨步天下

這個很值得睇一睇女孩子要看,男孩子也要看,良性競爭就是美
好似,法國對女權運動係幾大嘅先行者之一

現代中國也是。

社會給的公共教育資源是有限制的,要面對公眾,不可能按個別父母的目標去度身訂做。

我看過家庭環境很困難的,一直由津校靠自身努力上到好大學好科。

請不要見怪,有人嫌棄的環境制度,在大部份基層來說,可能是唯一的選擇;既然自己的問題有解,請顧及別人感受。

朱門酒肉臭,路有凍死骨。

恩典可不是白白撿來。

shadeslayer 發表於 22-7-6 01:21

有人只夠錢買大X樂午餐,唔可以批評碗湯有小強嗎?
我有必要答你?
我睇唔掂你啲邏輯。答左你啦

撇除一啲負面情緒,對香港教育有期許的建議是有很多家長支持的。

百年樹人,香港公共教育發展一直有受殖民地色彩影響,改進一直在進行中,有質素嘅教育論壇嘅作用,可以幫欠決經驗嘅家長吸收營養,但亦會受負面情緒影響去人云亦云。

剪腳甲有把指甲鉗就得,教育要進步,人嘅元素唔可以靠把口,一揮而就。

支援香港家長教育嘅媒體工作,特別在育兒幼教方,極須投入資源,擧陳sir嘅Norway朋友嘅例,自有其理,萬丈高樓平地起!要由起步就預備家校合作,會容易水到渠成。

借Annie小小位,放一個視頻的link有不同國家的教育簡介

我自己覺得可以開闊下眼界education system

謝謝

ok_ko 發表於 22-7-6 11:43
本來想繼續做CDROM。不過,對你這發言有點興趣,多口插句嘴。
公共教育資源是有限的,其實普遍都知,但在B ...
你看得得到位。
眼中的火,好好的形象化。

你指出走錯方向的時刻我亦有共鳴。非專業領導專業真係易出事。

通識或者講哲學教育,在高中開始無問題,可以提升思維同視野,問題在很有限、很有限、很有限的適應時間,硬要加進大學入學門檻,不過都過去左。

未來唔好因咽廢食,方向對,方法可以修正嘛。

重視學校外的學習經歷,係正確的方向,教育大學應該爭取資源去研究推動,為香港教育開新路。

家長資源浪費在某類[欠質素]嘅「特2功能」機構,實在太可惜。

學習面對競爭,尋找解決問題嘅能力,不就是教育嘅本意嘅一個重要元素之一嗎?

高水平良性競爭,能參與就有得著。

運動員應該容易明白

個貼嘅標題一開就係「創意」

咁我無乜,唯有二次創下啦:

「惱吾惱以及人之惱,拗唔拗以及人之拗」

感覺每到考試放榜就好似EK 嘅氣象報告咁出現。

講完即走,等睇英國「波」退場

annie40    發表於 22-7-24 23:15

stillgood20 發表於 22-7-7 19:08
我比兩個讚你,兩個「創意」.
謝謝你
ABCNews

stillgood20 發表於 22-7-8 12:00
早上,還想提一個問題:
Who,s next?退場.
前首相

stillgood20 發表於 22-7-8 13:13
冰封三丈,非一日之寒.