用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 這樣的直資學校辦學方針,有可以改善的地方嗎? ...
go

這樣的直資學校辦學方針,有可以改善的地方嗎? [複製鏈接]

秉承百年傳統,聖保羅男女中學一直以培育良才為己任,致力為不同社群及背景的學生提供優質教育。取錄按學生的資質及學習潛能而定,從不取決於其家庭背景。 聖保羅一直堅守「惟才是教」的收生政策,並提供不設名額上限的學費減免計劃,照顧不同背景學生的需要,確保具潛質的學生不會因經濟因素而影響就學。除學費減免外,聖保羅承諾為清貧學生提供全方位的支援及適切完善的財政資助,確保他們的校園生活及學習機會同樣多姿多彩。

為清貧學生而設的入學計劃
本校中、小學均設有「幼稚園 / 學校提名計劃」,每年撥出一定學額,鼓勵清貧學生透過該計劃申請入學(計劃詳情請參閱「申請須知」)。一經取錄,學生即可獲全年學費100% 減免,同時可獲其他財政資助及助學金。

2    0    0    0

未知上文所指跟題目的辦學方針有何牴觸?津校小一有兄姊就讀是必收的,父母是教職員也有優先,也有校董推薦位。聯繫位、一條龍學位又如何演繹呢?

未知有七成是有關係人事是何所指,我沒有小朋友在輔小諗過書。

Baymax 發表於 17-2-11 20:09
小一收生七成是有關係人事孩子。但它是受納税人支坐的。

納稅人資助?憑良心說誠實話,比官津校多交出很大一部份學費由那位資助?相信很大一部份直資學校家長都是真正有納稅的巿民。

再者,有何實質建議?

又嚟?版主,點先?我心平氣和咁表示對以上S君的一滿,又係佢?

本報訊?是什麼報?是原文嗎?

https://youtu.be/RBHZFYpQ6nc

If I were a rich man

Matchmaker

回覆 samsam123321 的帖子

我提議閣下自己不妨嘗試辦一間理想學校,深深感受到“好為人師嘅態度。
我比較選擇聽有意思同內函嘅音樂

回覆 samsam123321 的帖子

閣下好似係國際學校嘅擁護者嚟喎?
我會一邊聽歌,一邊spare少少無聊時間睇下閣下高論,希望可以發現到解決問題嘅可行實用妙論

God forgive(s)… I don't -係一套西部電影,YouTube有
Terence Hill Bud Spencer

你嘅假設推論,有你自由嘅,用心?我唔評論啦,免得朋友又pm我。我畀人話影響學校形象啦,我播歌聽歌,OK…OK,練下倉頡輸入,有朋自EK來,樂而忙返,機乎唔記得做返正經事。

Dead Horse Jokes  
Let's beat a dead horse. With a trumpet this time to make it slightly more entertaining.
既然無效果,在嚴肅與娛樂之間,我選了後者。

唔反對湯家驊提出要公眾監管,希望講公平嘅人,會一視同人,對用政府土地呢種貴重資源嘅學校都審計一下成效。
其次,要家長畀錢買債嘅學校,其營運是否要公眾監管呢?有識之士,點睇呢?
睇唔到實際核數報告之前,S先生無的放矢?EK版主認為洽當嗎?此帖無意介入公共教育政策討論,請版面維持秩序。

直資教育辦得好與不好,自然大家心知肚明。

我反覺得有辦得出色的直資學校示範了增加教育資源,確實可以提高教育質素,期望更多公共開資投入辦得好嘅學校,加強培訓師資,才能解決有差別收費的情況,直資家長用私人資金去支持學校,目的為學子提供更好資源,做到成績,正好告訴政府要把資源放在合適地方,讓有心辦教育,投身教育的專業人事受到應有的對待。

收高價學費,並不代表有高質素的教育資源。這方面是真的要開放去討論及監管,但如何進行要更有能的專業團隊去研究同畀意見。

“聖保羅一直堅守「惟才是教」的收生政策,並提供不設名額上限的學費減免計劃,照顧不同背景學生的需要,確保具潛質的學生不會因經濟因素而影響就學。”

咁淺白的字眼,該不會誤會吧?

[讀好書,可以向上流],咪正正就係選才嘅事實,公平,就係唔好好顛倒黑白,以無罪為有罪。
當然,我覺得行行出狀元,讀好書嘅含義會係充實自己,自強不息,唔係委過於人

我以為自己好無聊,不過原來都係要愛惜自己時間,EK都係好危險,返去火星算啦

,我個帖開左咩題目呢?連我自己都一頭霧水,唔使返火星啦,我原來一路都係火星,大家都加油啦。
‹ 上一主題|下一主題