用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 大家認為"重學術"還是"重品德"既幼稚園較好? ...
go

大家認為"重學術"還是"重品德"既幼稚園較好? [複製鏈接]

點解會覺得「重學術」就唔會「重品德」?

我諗即使最「重學術」的學校都唔會話自己「唔重品德」卦!
而「唔太重學術」的,亦未見得一定「好重品德」喎!
相反,好多重學術的Band1學校都係重品德的呀。

你所謂嘅「重品德」,其實係咪指包容性強、有教無類咁解?即係唔好比較孩子之間學術誰跟得上,誰跟不上,是嗎?
咁有教無類的學校,就代表「重品德」了嗎?

我諗學校無話重乜唔重乜,要都係家長自己比較吧了!

再谷再重學術的學校都有人讀得開心且品學兼優。而再「重品德」的學校都有自私自利,不會禮貌的學生。

但果真要選其一,當然選品德。
人再叻但無品,最終咪出毒奶粉囉!

正如健康同財富,偏只可選其一,當然選健康。
再有錢但無命享,有意義嗎?

但其實我覺得,兩者未必一定對立的。而且絕大部份都是並存。

布希亞 發表於 13-2-10 01:50
我重申,我們是賦於下一代的思考方法,而非灌輸內容
甚麼叫好品德,有那個人可自居好品德來肩負教育下一代 ...

任何事情如果用懷疑的心態去量度,就算大愛都可解讀為自私。
人與人之間無咗信任,就算有人真心讓座比阿婆,你都可以覺得條友好假or自己本身唔想坐,讓座只是扮偉大。

好慘!如果一開始就教小朋友要用批判眼光睇世界。我怕日後佢會話,父母對自己好,都只因為佢地生我,如果唔係骨肉又點會咁好死對我好?所以父母並不偉大,愛我只係出於自私行為。是嗎?
咁講唔可以話錯,大家個仔都跌落海,只救一個無理由唔救自己個仔吧!咁說穿了人就個個都站在道德高地來演戲了,包括親人、父母、子女、夫妻、朋友、同事、整個社會.....咁人就真不如狗,狗比人更簡單忠誠。

你有你的point ,令大家多角度思考品德是何物。但在强化孩子獨立思維前,既然你相信聖經話人都有原罪,咁就更加要在小時候強化他的真善美了。我信品德修養來自身教、從小灌輸正確的價值觀,令他長大後所走的道路不偏不離。有無睇孤星淚?真係好正 ! 在那個黑暗時代,又何謂正邪道德?

好多人做完壞事,瞞天過海,竟然心安理得,因為他相信人性本就醜惡,人不為己天諸地滅,有什麽大不了!相反,有人會受良心責備,過唔到自己個關,相信這就是從小在心中種下的根吧。

布希亞 發表於 13-2-10 13:00
我相信教曉小孩以批判眼光看世界,去獨立思索,並不等於就會批判自己的父母
父母給予愛,給於思考方法,才 ...

獨立思維都要講不同年紀。在幼稚園時期,我相信習慣成自然;到了小學,在習已為常的基礎上再加上批判思維的訓練。至於品德是否真假,發達社會一向偏多偽裝,鄉村就多顯真情純樸。
有時應該多用個心來感受世界,唔需要下下都講批判嘅⋯。

snicky 發表於 13-2-11 12:11
集廣思益街坊,出得來係討論區行,有時先放低自己諗法,了解下唔同人想法,百利而無一害。世間上沒有兩個我 ...

Good !同意!一樣米養百樣人,你覺得別人荒謬的同時可能對方一樣咁諗自己。
以前父母死後要守孝三年,守寡都講緊係成世⋯⋯其實多角度思維,唔怕有新論述,到最後誰是誰非人人心中自有把尺。
好多人話現今社會道德淪亡,近年好多鼓吹從小背誦經文、幼稚園背弟子規呀咁,識背就叫品德好嗎?其實學校如何評價一個學生為品德好呢?中國人喜歡學生乖,那麼聽教聽話便是品德好嗎?
有無d包頂頸、經常唱反調的麻煩學生攞品德奬呢?佢地好多都係絕頂聰明的孩子,而且都帶有批判思維喎!所以先會覺得老師未必一定啱,亦未必受學校歡迎喎。

其實品德可以好簡單,只要同理心強,多為別人著想,唔去計較怕自己蝕低,基本上品德都唔差得去邊。

‹ 上一主題|下一主題