用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 喇沙小學 LSPS 小一家長交流區(2011/12)
go

LSPS 小一家長交流區(2011/12) [複製鏈接]

是否要訓練穿皮帶?

原帖由 elegant 於 11-6-10 09:10 發表
Hi La salle P1 parents,

I don't seem to have any information about buying books in the registration pack.  Do you know what book to buy and where to buy?

Many thanks for your help.

在第一頁後面有寫.

有冇1E的同學仔, 可否交流吓?

暑假游泳班要學生自行更衣,沖身, 家長或傭人不得進入泳池或學校範圍.
如果阿仔未完全做到, 咁係咪唔報得?  有冇前輩指點吓, 唔該哂!

請問平日功課有幾多樣? 喺d乜? weekend是否又多d?
一般來說,幾年級才需要搵補習?
因為要上班,回家都很晚,怕冇時間睇功課!

有冇前輩幫忙解答吓, 唔該哂!

原帖由 BoyBoyBoy 於 11-6-21 11:30 發表
請問平日功課有幾多樣? 喺d乜? weekend是否又多d?
一般來說,幾年級才需要搵補習?
因為要上班,回家都很晚,怕冇時間睇功課!

多謝哂...bb2 & 霖霖B媽咪的回覆, 好詳細和清楚.
最尾果堂係功課堂咁就好好多, 唔駛我全部跟哂, 明白家長角色很重要, 希望到時我同仔仔一齊努力, 可以快d適應到啦!
始終對步入小學新環境有點兒緊張...

原帖由 aiko666 於 11-6-26 23:26 發表
大家好,我仔仔 今年 1E班呀 ^^因為家長會那裡 , 校長說 要做 讀書紀錄 , 我想問 點做呀?  係咪要寫 閱讀感想 ?

新手 , 想請教各位媽媽
thanks ...

Hello, 我小朋友都係1E班, 日後多些交流吧!
家長會那天見到班主任, 她看似很年輕, 唔知往年有冇教過呢?!!

請問貼Name & Class的label, 有冇規定要白色, 是否不可以用幼稚園時的卡通LABEL?
請提點, 謝!

原帖由 joemyt 於 11-6-27 18:28 發表
我今日返左學校文具部買個名牌,唔同班係唔同顏色,牌上亦有校徽(同時要自己寫上小朋友姓名/班別/校車資料/家長電話等),所以最好跟學校規定(通告都有寫要買)。

功課簿就未有得買啦,文具部亞叔話小一的功課簿要在開課後,在 ...

多謝你的詳細資料, 請問如在出面買校服, 是否都已縫上校徽及連黑色皮帶? 價錢方面相差多少?

我都係在文具部買名牌, 但是另外我想問家長會時說 - 8/25-8/27 帶colorpen, water, 小食盒等要貼上學生姓名及班別label, 這些label 有冇規定要白色, 是否不可以用幼稚園時的卡通洗水LABEL?

原帖由 joemyt 於 11-6-29 12:48 發表
我大仔的校服每年都在金X買,價錢可能貴十元八塊,但質料好好多,當兩個小朋友企埋一齊,你就知道,挺身一點,雪白一點。你去到上二樓,佢會問你邊間,你同佢講喇沙便可,有埋校章。皮帶亦有得賣,都只係二三十蚊。

到冬天時就麻煩一點, ...

再次多謝你的回覆,對於我地d新生媽咪真係有好大幫助,唔駛好似盲頭烏蠅咁.
請問SPI書包方面應該買large size or smaller size? 分別大嗎?
冬季校服係唔係可以遲d天氣涼時才買?
唔好意思咁多問題!

原帖由 joemyt 於 11-7-5 23:36 發表
我個仔係 F 班。

今日下午去左旺角"波鞋街"供應商買運動服,細碼有貨。

Hi Joemyt,

請問是否須要買校服和運動服各兩套作替換用?
而長袖泠氣秋褸, 請問在邊度買好?
x綸話有白色泠外套,但唔知係咪學校要求個種?

thanks maria_lai,

咁樣好似都係買兩套穩陣d.
校服公司,你指學校個間定x綸好d呀?

thank you again maria_lai!! ^_^

請問PE服有冇分顏色? 好似班別名牌咁分顏色。

原帖由 joemyt 於 11-7-23 11:17 發表
唔記得話你地聽,舊年亞仔條運動褲都染到對襪"紅"晒! 著之前最好洗一次先。

至於漂白,你件衫已經染左色,就唔知得唔得啦 !

多謝joemyt & maria_lai 之前在交流區的提醒, 已在校服方面多加留意, 最好就在GOLD唐, X綸買, 質地較好些.

原帖由 aiko666 於 11-7-25 19:37 發表

右上角 :)

請問姓名label 貼是否要印埋班別e.g. P.1A?

hi...my son is in 1E too....nice to meet you all!

回復 201# Felicia726 的帖子

It should be not compulsory, this is 屬會及興趣小組簡介會.

請問今日P.1的功課是否未update 在校內聯綱?  或是星期五的功課是要待星期六才有, 請前輩幫忙解答, 謝!
‹ 上一主題|下一主題