用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍塘學校(小學部) (KTS) 2009小一家長, 大家交流下......
樓主: Barbarasin
go

(KTS) 2009小一家長, 大家交流下...... [複製鏈接]

我地本來都要上運動班架, 不過諗住走堂咋!

原帖由 zita0618 於 10-1-6 10:52 發表
我收到呀!不過要返學校上運動班,無得去呀!

That's great.  We will arrive the venue on/around 2:00.  See you there  

原帖由 voeuho 於 10-1-6 16:10 發表

Hi,
I received already and I also in "A" zone (Red colour).  At that day, we will meet together.

求救呀!  煩請1A班邊位好心人可以upload温工四上server?

j63,

真係唔該晒你
仲有, 你個仔真係好乖; 我阿囡一向食飯麻麻地, 一個飯盒5會食得晒, 通常只會食一半, 但昨天我阿囡同我講, 佢話佢食完飯(我估佢食咗一半啦)問你個仔得未, 你個仔同佢講食多少少, 咁我個囡又真係好聽話咁食多少少喎!  所以, 有你個仔幫我監督住佢, 真係好喇!  下次ee要送佢一份禮物答謝佢

reb619
原帖由 j63 於 10-1-6 22:46 發表
reb619,
我上唔到server,所以E左俾您。

j63

係呀!  今日佢哋仲會交換喜羊羊睇添

p.s. 請問你有無GS Rev.WS3, 我見有4,但無3, 唔知係咪我地miss咗果堂無返呢

原帖由 j63 於 10-1-7 14:12 發表
reb619,

唔好咁客氣!
乜咁得意?你個囡又會問我個囝俾意見o既?睇o黎佢地D關系都唔錯喎。

係呀~ 佢發燒今日無返學,希望佢明天可以返啦

請問普工(1-7)係咪今日派架?

原帖由 voeuho 於 10-1-18 20:01 發表

reb619,

Hi, my daughter told me yr daughter sick leave today and she become better now?  Did she see the doctor?  Take care as the weather always cold and warm again!!!

voeuho,
sorry呀! 星期六我地無去到維園, 我同個囡都病咗, 所以去唔到; 聽日學校個生活營, 阿囡都去唔到, 真係無陰公 希望啲病菌快啲走,等阿囡可以開開心心返學啦!

hhkk,
我見到阿哥同阿妹幅靚相係學校個網喎, 做生招牌

原帖由 voeuho 於 10-1-24 16:04 發表

Hi,

真是唔好意思, 因為星期六唔得閒,所以不能在電話裹傾談,
Are you ok in yr internet (babykingdom)?

5知係依家啲菌勁咗, 定係依家啲e生唔掂, 病親都要10日8日先好, 睇見阿囡咁我又心痛又擔心, 佢成個星期都無晒心機, 無嚟精神, 成個人瘦咗, 最慘係自己都病埋, 真係好慘;真係touch wood 講句,今日先話好返啲咋!
不過, 好多謝你地關心, 真係warm

原帖由 j63 於 10-1-25 06:51 發表
reb619,
您倆真係要保重身體,阿囡好似病左好耐喎!有無睇多次醫生呀?希望您地快D好翻。

真係多謝各方好友既慰問,我都祝大家身體健康,虎虎生威

未100%, 但都7788, 大家真係要保重~
今日開始坐新位, 阿囡佢就無變, 坐返果個位, 但隔離5係j63個囝囝lu.....阿囡話今次老師俾佢地自己揀位, 好民主, 咁我問阿囡點解5揀第二個位坐吓呢? 佢話本來想坐前面, 但佢禮讓俾其它同學坐先, 同埋佢高過坐係後面個同學, 所以最後都係坐返依家個位囉; 仲有, 已選新任班長,幹事喇, 阿囡今學期係飯長, 死啦~~~~ 佢依家食飯咁5掂, 仲要做埋飯長, 會5會衰多二錢重架, 真係担心佢日日俾老師寫家課日誌, 咁就該燴囉~~~阿囡話佢好想做中文科科長或音樂科科長喎!  唔知邊個同學咁榮幸呢?

原帖由 heiheikeikei 於 10-1-27 10:02 發表
reb619 . . .
噢 好返晒未????

天氣真係日日新 時冷時熱 大家小心喇~

唉~佢今日又話要做科硏科科長喇, 一時一樣
有啲咁既事? 我昨日接阿囡放學, 好似唔見有人拖住佢喎! 仲有, 唔好意思.....邊個係你囝囝?

原帖由 MatthewC 於 10-1-28 09:55 發表
甘我個仔咪好榮幸, 可以做到中文科科長, 但係佢話想做數學科科長喎!

reb619 我個仔好鍾意拖住你囡囡架, 放學係要等埋你囡囡出黎拖住佢, 哈哈! 你囡囡右很比我個仔拖喎.

...

哈! 今個學期佢做飯長, 可能班主任見佢食飯食得5好, 所以委派呢個重任俾佢, 佢老豆仲笑佢話佢做飯桶就得

仲有, 早排我阿囡同我講話kk話佢會改名, 係真5係?

原帖由 heiheikeikei 於 10-1-28 09:07 發表
阿囡話佢好想做中文科科長或音樂科科長喎!  ***
哇 咁啱係同kk做嘅一樣喎 啱啱係上下學期做咗哩兩科~
咁小M 做咗邊個位?

haha.....佢地真係有時幾攪笑, 無lala點會講起改名架, 當日我家小姐仲同我講話5鍾意自己個名, 原來係佢地自編自導自演; 不過前兩日我阿囡仲攪笑, 佢話要做shop keeper喎! 嚇得我...我心諗"唔係話,咁無大志..."但又唔想一句打沉佢, 咪扮笑笑口問佢點解既, 點知佢話shop keeper工作簡單, 唔似policeman咁要對付d賊,佢話自己易喊, 驚俾d賊打返佢轉頭, 打到佢喊喎! 咁我咪話shop keeper好多工作做架, 又要執貨, 又要點貨, 搬搬抬抬, 仲要招呼客人, 好忙架, 點知佢口話要做收銀, 你話死5死, 真係俾佢笑死&激死

原帖由 heiheikeikei 於 10-1-28 13:00 發表
吓 佢爹娘都無諗過要幫佢改名喎
但有聽過佢想叫 "hoi yiu "(音: 海 遙)

ic....原來果個係你囝囝,我阿囡同我講你囝囝有學游水,right?
咁我都曾經見過佢地拖手仔喎!

另外, 中文工作紙我地無少到喎! 派齊返嚟, 返而我想問數學工作紙, 老師收咗派返俾我地未呀!  收果日我地病咗無返學, 係過兩日先交俾老師, 之後就未見回頭, 點解啲老師要收返啲工作紙呢呵!?

原帖由 大嘴鳥 於 10-1-29 00:33 發表
HI all,
仔仔做了數學科長, 佢好似無乜感覺! haha..^^

reb619,
食飯我仔應該差過你女喎, 上次見家長miss choi主動講佢食得少, 呀仔d飯要比老師"過目", 有時"打回頭"要佢返埋位再吃多一點! 比佢激死.

j63,
我同仔仔 ...

嘩!  唔該俾個Five嚟 ! 簡直講出所有做人地阿媽既心底話

原帖由 j63 於 10-1-29 09:00 發表
我當然希望佢健康快樂我就心滿意足 !但其實……佢健康時…又會想佢快樂!佢又健康又快樂時…我又想佢聽教聽話!到佢又健康又快樂又聽話時…我就想佢成績好、品行好、運動叻:good ...

唔使客氣, 你囝囝很多時都幫我個囡, 我要多謝佢就真, 返而我好捨不得他們要分開坐就真

原帖由 j63 於 10-1-30 22:36 發表
reb619,

唔記得多謝您送俾阿囝個哈哈笑:D 添!真係多謝晒!我個囝好鐘意呀,佢話唔可以0黎用,怕整爛喎!

阿囡話中文科老師話如果無, 可以後補, 佢5會當你無交功課喎!  你係咪經學校訂書, 如果係, 可能老師知道你地無; 我有呀!   你要5要我photocopy俾你, 但你囝囝做完, 到時派翻本"寫"俾佢, 佢可能又要再做多一次bor.

原帖由 j63 於 10-2-1 17:17 發表
救命呀 !1A班,請問有無派過下學期新果幾本:中文科=寫&樂下冊?我一本都無呀!

5怪得阿囡同我講你囝囝成日都游水啦!
係呀! 棵花先前開咗一朵之後, 我地點催侷佢都剩係生啲分支出嚟, 點都5見d "lum", 今日回返棵花俾我地, 阿囡話我地棵5靚, 所以俾返我地自己繼續種喎!

原帖由 MatthewC 於 10-2-1 11:05 發表
係呀, 我個仔星期五學校必修的課外活動都係選游泳呀.

你囡囡今朝同我講佢棵花開了一個花朵跟著死左, 佢唔怕羞, 好可愛呀.

請問各1A家長, Eng科今日家課日誌的Keep the notice "Themes and units"是嘜東東, 我翻成個書包都搵5到, 我阿囡話係果張Assessment Date for Eng Comp., Listen and Speak, 但我覺得5多似囉~

me2, i found it in the text book. thx so much, voeho

原帖由 j63 於 10-2-1 22:04 發表
係呀!係呀!真係o係本英文書入面 ,唔該晒您呀voeuho!唔係你講可能呢個學期都搵唔倒!Thx!怪錯老師添
‹ 上一主題|下一主題