用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍塘學校(小學部) (KTS) 2009小一家長, 大家交流下......
go

(KTS) 2009小一家長, 大家交流下...... [複製鏈接]

Hi All,

我個係囡, 日後多多指教......
希望唔好取消個預備班啦, 4/7見

原帖由 potatoiris 於 09-6-26 10:43 發表
我都係諗住上預備班,無報到任何暑期活動添。
我見學校有書包賣, 是否一定要購買? 有冇規定呀?

Hi All,
剛收到學校通告,已白字黑字寫明取消小一預備班,相信4/7家長會向學校反映都無用,在通告上還說明請家長自行協助子女研習中英數上學期課本一些課次,但如經學校訂書本,要4/8先派課本,咁咪要自己出去買書先,先可以同個囡係7月研習囉?  仲有,請問你地有無idea點同子女研習課本?

我知道SARS時,他們也取消了預備班,請問現讀小六的家長可否給些意見或資料參考呢?  謝謝!

1A報到!

1A
---
1. j63 (仔)
2. hhkk (女)
3. reb619 (女)

1B
---
1. potatoiris (仔)
2. 10396 (女)
3. Chin-Chin (女)
4. Yummy (女)
5. Shan2468 (仔)

1C
---
1. pig03 (仔)
2. barbarasin (仔)
3. MumTang (仔)
4. lv222 (仔) ... [/quote]

Hi All,

我想問下你地包書問題,作業要唔要包架?

Hi All,

請問嚟梗既校際朗誦節,有無人會參加呀????

reb619

p.s. 教育王國最近係咪有啲唔妥,啲format好似亂亂地咁既???

好o野!  1A 班又多個同學仔喇~~~

原帖由 cecichan 於 09-8-24 15:27 發表

hihi 你好 我囝囝今年1A班, 我都冇幫佢包書我又係覺得用幾個月, 包書好唔環保所以決定唔包啦....

我都想阿囡玩羽毛球,但佢話鍾意跑步,所以參加綜合運動.

原帖由 heiheikeikei 於 09-9-5 21:06 發表
oh 我女會玩羽毛球~

我阿囡食飯超慢,所以呢排成日同阿囡講,老師話食飯一定要半個鍾頭內食晒, 潛移默化佢, 希望咁樣會令佢食得快啲啦.

我地參加咗綜合運動班,本來都想跳舞,但驚太多,太忙,太攰,所以放棄咗; 我有訂羽絨褸, 都唔知用唔用得著, 買咗先算, 呢排開支票都開到手軟.

原帖由 MumTang 於 09-9-6 02:11 發表
終於都買晒視藝課嘅用品同預備好飯墊、餐具。星期一開始小朋友要自己食lunch, 唔知會點呢? 我諗我阿仔應該都會攪到幾"厘Hea"。  

收到一大堆課外活動嘅通告,都唔知參加得邊樣。阿仔樣樣都話要參加,當然冇可能啦。第 ...

hhkk,

我想問吓你, 如果星期三我自接阿囡放學,不撘校車放學, 睇通告話要填張"放學不撘校車form"通知班主任, 咁張form要幾時交, 我今日交但老師退返俾阿囡??? 唔知係咪太早??? 另外,如已交通告給老師,仲要唔要當天致電給跟車保母?

reb619

p.s. 點解1A仲係咁人丁單薄既?

我地1A班就貼係中文書既cover背,即係打開本書左面就係封面的白色背頁,希望你明啦!?

原帖由 zita0618 於 09-9-8 21:51 發表
welcome!
我都會同阿仔去旅行.你地呢?

我想問一下大家, 中文科課程大綱要貼在那裡呀?

yummy,
想請教你些問題,阿囡被選中參加校際朗誦節,我知道老師會幫我地報中,英獨誦, 咁如果我想參加多兩項, 請問學校會否代為報埋?
thx,
reb619

原帖由 yummy 於 09-9-8 22:05 發表
zita0618,

貼在第一頁書皮就得架啦.

ic....thx, hhkk

原帖由 heiheikeikei 於 09-9-8 22:33 發表
學校只會代報一項
if you want join more then one...
you need apply outside pay for that . . .
Better you call to teacher to take the form of that,
this week should be finish all the form . . .

...

唔緊要, 我家大小姐問咗老師喇, thx, anyway.

原帖由 heiheikeikei 於 09-9-9 20:20 發表
oh, 原來我miss咗你個message ar . .
sorry ar 攪得掂無??

自備仲有白膠槳,抺手紙及濕紙巾; 通告話剪刀&膠水都係自備架喎!

原帖由 rubyngan 於 09-9-9 14:14 發表
我路過

視藝上學期有25色軟蠟筆1盒。剪刀,膠水。
自備圍裙手袖。。會派一本簿(約A4)
但畫袋最好大一些。能放得落大張畫紙。 SIZE:大約2張A4紙甘大吧?!

...

welcome on board.

原帖由 yhma 於 09-9-9 11:50 發表
我個仔是1A,請多多指教。

hhkk, pls check pm.  Beside, our girls meet together today.  They share snacks in recess.  Do you know why? coz my girl asked Ms K to lend her 喜羊羊 story book.  Ha~~~ No special arrangement tmr la.

MatthrewC & 大嘴鳥, 歡迎加入  估唔到我地1A班後勁凌厲; 其它P1家長, 快啲入嚟啦~唔好俾佢停呀!

原帖由 heiheikeikei 於 09-9-10 10:22 發表
如果唔介意(自願)

我地會做個excel 表
小朋友中英文名
班別
校車號
(家長名+ contact number +email address )

hhkk,
收到你PM喇,thank you very much!
我家小姐十分鍾意呢套卡通, 最鍾意係喜羊羊, 佢話喜羊羊好聰明喎!  
千祈唔好怪kk, 因佢可能只知我阿囡果中文名^^

原帖由 heiheikeikei 於 09-9-10 16:39 發表
Hi reb619

PM咗你喇
我都唔知喎
你家小姐又係好鐘意喜羊羊? (美羊羊?)
我好out我識哩套嘢唔夠14日
我都係最近先知佢咁勁 . . . .  

我個囡無問題喎,個report話佢好健康!  不過扁平足有好多人都有架啦, 應該問題不大,don't worry!

原帖由 Barbarasin 於 09-9-10 21:46 發表
My son is same 扁平足!
I don't everybody have problems?
The company is find $$$$$$$$

Barbara

hhkk,
我想問明天進修班開始未,佢地幾點放學?

reb619

thx so much!

原帖由 heiheikeikei 於 09-9-10 23:04 發表
no yet start, due to so many activity not yet confirm.
As I remember, teacher will remind child mark on the handbook say the :進修班開始

if start , 4.10pm放學
‹ 上一主題|下一主題