用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 40網1線 vs 41網2線, 請問大家會點睇?
go

40網1線 vs 41網2線, 請問大家會點睇? [複製鏈接]

41 基華? 九官?華德?
基華 九官 都叫值得嘅,如果你肯定阿囝學術跟得上。

rachelng80 發表於 18-6-7 17:56
唔熟41校網,華德唔係都熱門?

華德都熱門,但比40一線就無乜必要叩。

Felix223 發表於 18-6-7 18:04

樓主個仔派去茘天?想叩基華丶華德、九官?
但掉轉講,男仔係41網統一抽獎, 係大機會啲入b2a 至b1a. 40網得一兩間b2a。
如果唔認為自己阿囝係B1A, 但又應該可以介乎b1b~b2a咁過41都未嘗不可。但話41好著數非轉不可又唔係。

利申,上年都有考慮過同一問題,最後唔想煩交通,所以阿囝留返係40。

Felix223 發表於 18-6-7 19:48
如果兩者皆非?六年後都唔知會點?
抽40網一線仲要荔天,叩41網一線就值,或許叩差不多升中B1%會值得D!
...
但40網,b1男仔落b2好常見。如果做唔到最top 果10% b1a 基本上好難自行入同區或跨區嘅b1a b1b.大抽獎唔講足夠嘅B1位,連b1c~b2a 都無乜得㨂。
瑪神
佛教大雄
香島

留意下荔天升中係好,但女校佔幾多,男女校計3/7或4/6就見到男仔競爭相對大好多。
兩者都有好處有壞處,我哋都唔識個小朋友,所以都係講返出嚟等父母揀。

lm251099 發表於 18-6-7 21:01
咁你有無做過荔天男女畢業生比例,吾係又怎樣比啊
好多數據都唔係街外人知,只係估計。如果除左女中外,淨底入其他b1嘅男女比係9:1 10:0 咁就無話可說.。合理啲當佢7:3,已經睇到男仔係40入b1係難過女仔。

上年自己主要考慮兩點:
1. 小朋友係b2咁40有乜學校揀,41又有乜學校揀?會唔會係考慮之一?
2. 小朋友係b1,係自行爭取唔到學校下,b1男仔係40網有乜學校揀,41又有乜學校揀?
另加就係交通問題,交通工具同時間有無問題呢?(唔係個個住四小龍同海麗,返41網未必比返荔天多好多時間。)

最後最後,之前都答過,40一線轉41二線唔係必需,但轉亦唔係無好處。值唔值就當事人諗。
正如,小朋友食魚生定熟食好,我會肯定答熟食。
但問食法國菜好定意大利菜好,咁呢樣就純粹個人選擇。

最重要唔記得講,叩門收左先算。

百畝林 發表於 18-6-8 07:44
我都係仔。都喺40同41校網間作出考慮。
與樓主有別,我仔41網,派咗跨網學校。
而家四出叩門。40/41網嘅都 ...
叩到邊間好就讀邊間。只要好過跨區果間已經足夠。我所知41應該部分去左43網幾間寶校。

住41已經唔多需要考慮升中校網問題。

hkpapa852 發表於 18-6-8 08:53
個人覺得唔值。
最好既方法,係一線努加保持前列,到小五/六搬去另一區,再轉用住址網升中。
...
有能力,搬係最好嘅。算一算 中西  油尖旺 利仔。

但自己就無能力喇。

hkpapa852 發表於 18-6-8 09:04
中西利仔?
唔係?自己主要留意九龍區,港島好似中西區多位啲。
‹ 上一主題|下一主題