用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖瑪加利男女英文中小學 20%外藉學生一問???
go

20%外藉學生一問??? [複製鏈接]

請問80人當中的20%外籍學生, 是指

1. 外藉人仕(膚色不同)/定係.....
2. 拿外國藉的人仕?因為好多香港人也拿不同國藉的護照;

有沒有家長知道? 謝謝......
   0    0    0    0

謝謝您的回覆,

那麼他們是平均分佈在3班嗎?
我知你是學生家長, 所以想問一下, 學生的英語oral水平是"港式"或是真的很"國際化"......??????  謝謝..

原帖由 G-Ma 於 09-12-2 14:03 發表
真的是外藉人仕, 例如:日本, 韓國, 澳洲, 印度, 菲律賓.....等等.  亦有一d係mix.

即是說, 英文堂就會分開(中國學生/非中國學生)上, 其他科就一起?

原帖由 spiderlily 於 09-12-2 18:20 發表
We call foreigners for those catagorized by race (non-Chinese) and those ABC / BCC whose mother tongue is English.

The school groups them together in English class as they have higher proficiency in  ...

謝謝你們詳細的解釋, 相信G-Ma你囡囡的英文真的很不錯, 你們在家也講英文的嗎?....

原帖由 G-Ma 於 09-12-2 23:04 發表
外藉學生三組都會有, 除左中文會分開上, 其他科目都係一齊上, 所以接觸機會好多.

我囡囡發音已經算係"國際化", 當然仲未到NET既程度, 但可以講英文水平我覺得好好, 小二, 小三同佢去睇英交戲都唔洗我解釋.  我相信 ...
‹ 上一主題|下一主題