用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 大家點睇:觀塘聖若瑟 vs 陳瑞祺喇沙?
go

大家點睇:觀塘聖若瑟 vs 陳瑞祺喇沙? [複製鏈接]

karen55407 發表於 15-6-29 09:51

我對佢嗰54%EMI有啲懷疑,我只知今屆係頭60名才穩上自己中學

妳應該好大機會收錯風,用番樓上(#16)的數據,91%我會演譯為B1生
加B2生的比率。以去年小六全級約85人計,B3生只有唔到八人。這個比率
年年都大致相若,所以我睇唔出今年會有幾大的轉變。

另外EMI的定義。。。學校係有計CSK之類的非全開英文班的中學,不過以
我所知派去的人好少,而且好多都係執雞位中既。全級考頭二十名內的自行時都
係將目標放在區內外的B1a、B1b中學,而頭十更會考到男拔、喇沙、聖若
瑟書院、兩間華仁等直資或津中。

另外有些B1生或唔想搏的B1/B2邊緣人亦會以上中學部為目標。

前年學校至少有四至五人「考」到九華,加埋我仔在開學前幸運叩入,成個觀塘
區應無一間津校有此成績,所以我係唔會懷疑聖小同學的學術能力。再加上去年
有一來自藍田山上某「名校」的B2a同學派入中學部,其中一考試成績還是給
小學部的同學比下去。兩者B2比拼,高下立見!係度我都想同去年放棄左德兆
而選入小學部的師弟仔講,你無選錯!

(我好少「寫」咁長篇。。。寫左成四個字,手都軟埋。。。)

hkpapa852  終於等到你出"手"   發表於 15-6-29 10:49
誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

hkpapa852 發表於 15-6-29 09:45

你真係好有興趣了解多D聖若瑟英文小學, 去問下資深家長奧脫福吧!

出黎行真係要還。。。我其實係想扮睇唔到呢個帖既!  

hkpapa852    發表於 15-6-29 10:53

AgapePa 發表於 15-6-28 10:03

真有趣 ! 聖若瑟的賣點是.....跳船能力.

聽聞今年至少有五位同學走左去插新油小三(之前有開帖問過)。。。
當中有兩位其實去插喇沙都仲得(好似當年王國會長咁),依家要同細心的女
同學爭,個人認為難度反而增加!

niclicma 發表於 15-6-29 11:07

其實,樓主有結論未?

俾著係我,有妹跟尾或者係吼住KL3果兩個他區九華位才會選CSK。

不妨再補充多一樣野。。。15/16的小六同學應該係第一屆數學教快半年
的同學升中,當中可有優勢?還得拭目以待。

個人估計佢地將會用半年黎操該屆的PSl,至於會否成為事實,還望家長告
知。

karen55407 發表於 15-6-29 18:42

原來St Jo都轉用family & friend

今年小一小二先轉用F&F,來年小一至小五全轉。

PS:知唔知邊d學校用F&F?

Doriscow 發表於 15-6-29 11:12

人地問得ST.JO, 我唔信佢小朋友入到ST.MARY..點比呀?諗清楚D啦~~

咁我相信有家長係兩邊用家黎既。

hkpapa852 發表於 15-6-29 13:33

咁都好正常, 除非你未玩夠考小一呢個遊戲想嚟多轉

阿哥在SJ,細佬都幾穩陣既。

jt_ct_mami 發表於 15-6-30 11:57

回覆 奥脫福 的帖子

應該係今年,即 15/16 的 P6 同學是第一屆數學教快

你o岩,我望住張書單都寫錯。。。  

ianmami 發表於 15-6-30 12:41

見奧脫福講了咁多, 我都來講下先.  我仔仔在ST. JO 小學畢業, 今年中一. 我仔個年學校派位十分好. SJC 有5 ...

13/14年當然有仔仔派到LC啦!12/13果年無係聽聞因為果位
仔仔選左男拔。

13/14年派位結果:

karen55407 發表於 15-6-30 16:27

話時話,今年你對面學校都出個喇沙仔

係?你講九龍灣聖若翰天主教小學?

karen55407 發表於 15-6-30 17:12

公佈咗後你就知

未到「七七派位」就知賽果?!

karen55407 發表於 15-6-30 17:47

嘻嘻!我已經有兩個朋友知道自己被喇沙收咗。

唔,咁喇沙呢個「我地九月再見喇!」的傳說又多添幾分現實色彩喇!

ianmami    發表於 15-6-30 17:57

ianmami 發表於 15-6-30 17:53

kkhon, St. Joe, 在KWUN TONG 一定一線, 但出到外區, 好多人各有意見. 我見學校都係自己努力做, 唔HARD SEL ...

我好少評論別人眼中的SJ,但在我眼中,SJ是優於全個46、48網內
任何一間官津小學,你話我自大都係咁講。SJ叻果班,跳出去的都係全港
一線名校,而唔係要人三條一至俾人叩的地區「名校」!所以我係唔會懷疑
班仔的學術能力,而只是我自己仔仔唔爭氣,上唔到頂峰者!

細仔在SJ兩年,英文都有不少增進。先前我講過成功插藍循小三的同學仔
,她係做唔掂阿仔d卷既。。。

karen55407 發表於 15-6-30 18:17

我有個街坊從St Jo考第一,小二插咗去德兆㗎!

但去年又有人放棄統一派位的德兆去SJ,而今年升小二的無聽聞有人插去德兆。
考第一俾我就搏LS啦!

ianmami  我仔個屆一年級全級第一, 之後入了LS 小學  發表於 15-7-2 11:20

karen55407 發表於 15-6-30 18:17

最欣賞你咁like自己學校嘅家長

我依家最期待的是下星期二有SJ家長上EK報喜!

ianmami 發表於 15-6-30 17:53

我見學校都係自己努力做, 唔HARD SEL ...

學校以前好似無咁做:收到風學校己將16/17小一報名詳情送到區內一些幼稚園
(以前都不過是放些簡介單張),似乎學校都主動左去推介自己。

PS:16/17小一報名日為九月五日(星期六),報名表七月二十日起可到校索
取或在校網下載。

ianmami  咁學校可能改變了, 希望自己更上一層樓, 之前佢地真係唔洗sell 都好多人報.  發表於 15-7-2 11:26

小曳人 發表於 15-7-2 20:27

舉個例,SFA 小一下半年開始背past tense (當然,我唔清楚St jo 背未)
LS 小二仲教緊present continuous
掂都未掂過past tense

SJ小二先背不規則動詞表(present,past,present continuous),但呢幾種
時態在小一的故事書都會全數出現。

hkpapa852 發表於 15-7-3 09:29

ST JOE 有幼稚園, 有小朋友直上

呢句就唔啱. 你都知灣仔St Joe係津校, 有幼稚園都唔代表可以升上, 都係要 ...

我諗ian的意思係好多入左聖幼的同學都係(手查)住20/25分,近乎係
必入小學,才有「小朋友直上」之說而已。

話時話,依家報KG會唔會要你填埋父母邊間小學畢業,或者兄姊讀緊邊間小學
的呢?!

ianmami  奧脫福  發表於 15-7-3 10:26

hkpapa852 發表於 15-7-3 09:58

其實部份九龍塘名幼既申請表一向係要填呢D資料

露左「咸」添:我無報過名幼。。。  

‹ 上一主題|下一主題