用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 快樂初中交流區 - 歡迎新朋友加入 ! (Part 7) ...
樓主: Elona
go

快樂初中交流區 - 歡迎新朋友加入 ! (Part 7) [複製鏈接]

哈…清明上河頭! :D

我同呀女都唔高架! ><

原帖由 veronna 於 10-11-14 08:25 發表

企後既後果就會係牛仔口中既凊明上河頭囉!我同牛仔都唔高嘛。下面果一截都俾d頭阻住晒。

仲有隻豬我都睇左兩次先行。

多謝分享!
原帖由 veronna 於 10-11-14 20:18 發表
今日主日學有個好得意既比喻. 佢話教仔就好似跳華爾滋咁. 你進佢就會退, 你退佢反而會進. 所以有時都要學習下退. 打個比喻, 你成日哦佢做功課, 唔做就會鬧, 佢反而唔願做. 你進佢就會退. 不過你唔鬧佢反而會比較願意 ...

而家你個臭豬F.2,我相信佢三年後開到竅架喇!!
add oil!

會唔會佢係想引起你和佢爸爸的注意呢?

原帖由 Elona 於 10-11-15 14:42 發表
星期六臭豬學校Parent’s Day, 一如以往, 老師都對佢既評價都係負面, 話佢上堂唔專心, 被人懲罰又唔在乎, 又搞破壞……我真係冇哂辦法, 成日幻想佢就嚟開竅, 會識諗, 點知等咗3年又3年, 仲未等到…..:sigh: :sigh:
...

motherlau,

上個星期我整左你教芝士焗廣島蠔,不過我用鮮奶代替cream,都幾好味喎!

veronna, 忍……忍……忍……

牛仔,加油!加油!加油!

原帖由 veronna 於 10-11-16 09:24 發表

人地話男仔升中四就會開竅, 我依家安慰自己,牛仔依家中二就快過左一個學期, 讀多五個學期就升中四喇. 好快趣. 忍耐忍耐.

真令人羨慕!

我個女都冇你牛仔咁孝順…
你呀仔咁細個就咁有愛心同孝順,第日大個實會更加孝順你呀!
原帖由 veronna 於 10-11-17 09:29 發表

不過, 佢真係幾乖仔既. 等我曬下先:handsome: :handsome:

話說尋晚佢去學英文, 返黎果陣時買左我最鍾意既抄栗子俾我食呀! 不枉我尋晚好乖係屋企煲定湯, 煮定飯等佢返黎食. 你知啦, 我平時少煲湯家嘛:happy: ...

新工適應就好喇!

原帖由 tinetinew 於 10-11-17 22:29 發表
hi,

近排真的好busy,我返新工適應都ok,等我放假才報告多d!

yuk hei mum

呢個咪係你表現好機會囉![ quote]原帖由 veronna 於 10-11-22 13:51 發表

才不是, 我做到幾多老闆娘早就知. 佢只係見阿頭最近唔舒服...... [/quote]

薰衣草聞落好香,不過我出面賣茶鋪頭試過…我接受唔到d味呀!
原帖由 motherlau 於 10-11-21 21:19 發表
最簡單係薰衣草+元肉焗茶!!

motherlau,
你真係好野!
烹飪同食療都咁叻!
原帖由 motherlau 於 10-11-23 22:54 發表
你可以試下加d蜜糖!好d架!!

如果唔係,珍珠末都有呢個功效!!不過貴好多呀........

我個女今次考試成績比上年全年平均分高左少少,不過因為term1考試範圍比較少,所以應該唔算進步。

原帖由 veronna 於 10-11-30 09:10 發表
牛仔考埋今日咋, 黎緊要睇成績喇. 我應該抱咩心態呢?

人地話f.2 既成績會下滑, 因為已經熟悉左環境, 又同d同學玩得埋左, 自然會心散d, 掉以輕心. 咁我係唔係都要預左佢d成績冇咁好呢?

你地既仔女係唔係f.2成績差 ...

我個女都比班主任投訴上堂鍾意傾計!

原帖由 Elona 於 10-11-30 11:05 發表
Veronna 唔使咁快擔心住, 平常心去面對啦, 況且牛仔既成績一向OK

話時話臭豬既操行就真係差過form 1, 個膽大咗好多…..

回復 899# veronna 的帖子

veronna,
我都同你一樣咁諗,唔好比呀女知!

回復 902# veronna 的帖子

veronna,

「牛仔有兩三科插水,但又不至於肥佬!」即係之前考得好好,而家稍為失手!牛仔見到自己退左步,佢應該會努力d架喇!

回復 903# Elona 的帖子

Elona,

「多番苦戰後臭豬最近英文quiz既成績都有好大既進步, 連續2次都排全班第3名...... 」
恭喜你呀!

你臭豬受到老師懲罰,下次應該唔會再玩架喇!

你單case又幾搞笑wor!
我聽日話比呀媽聽,等佢小心d先!
原帖由 veronna 於 10-12-14 22:04 發表
呢排你地有冇收到風好多認親認戚既騙財電話呀?

話說我都曾經收過一個, 依家諗起都好好笑. 果日有個唔咸唔淡廣東話既人打黎猛咁話我唔認得佢把聲, 又話佢係表弟, 咁我D親戚全部都冇人講野唔正家嘛, 我咪以為係牛仔爸 ...

原帖由 veronna 於 10-12-14 22:21 發表
同你地講多樣開心野先. 我好鍾意食大閘蟹架, 不過年年呢D時候都係咳到死死下.  唔敢亂黎. 不過今年冇咳呀, 所以食左三次大閘蟹呀, 超開心. 都知食得多冇益, 但......但.......實在太開心喇. 幾年喇. 都未試過大閘蟹 ...

咁慘呀?!
除左大閘蟹,你對其他食物有冇敏感呀?
原帖由 motherlau 於 10-12-14 22:43 發表

我唔食得架,一食就敏感,話都冇咁快mouth:" />

我覺得個女而家使我愈愈多錢,女仔仲要買埋護膚品!
原帖由 motherlau 於 10-12-14 23:57 發表
呢排好乾燥呀!上個禮拜大小姐返左黎,同佢行街 買左好多護膚品............好肉痛呀!!樣樣都要買兩份 ..........d 越來越唔見洗..... ...

原帖由 veronna 於 10-12-15 13:19 發表
係架, 早排自由果邊先討論緊養個女貴d定養個仔貴d. d人都講養個女又要靚裙仔, 又要護膚品, 又要m巾, 好貴. 不過仔第日大左要禮金又要層樓先娶到老婆. ...

係呀!  
原帖由 veronna 於 10-12-15 13:19 發表

係架, 早排自由果邊先討論緊養個女貴d定養個仔貴d. d人都講養個女又要靚裙仔, 又要護膚品, 又要m巾, 好貴. 不過仔第日大左要禮金又要層樓先娶到老婆. ...

‹ 上一主題|下一主題