用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 瑪利諾修院學校(小學部) 瑪利諾修院(小學部) 2013/2014〈P.5 家長〉
樓主: mmak
go

瑪利諾修院(小學部) 2013/2014〈P.5 家長〉 [複製鏈接]

muimuiyan,

我囡都借咗本with CD 嘅書返嚟, 本書都唔算厚, 但2日就要還, 都唔得閒睇... 叫阿囡返去續借, 但佢話:唔得架, 要還咗再借過??... 佢話:老師話最好星期五借, 星期六,日 就有時間睇喎??

D CLB好厚,由其係中文書, 每次都好趕咁睇.... 有D辛苦

原帖由 muimuiyan 於 10-10-13 14:44 發表
Yesterday, my daughter bring back a story book called "小封神" 本書啲字都幾深, 仲要聽住隻CD 的國語講說, 本書仲幾厚tim, 我個女話老師要佢借, 字都睇唔明, 仲要聽普通話, 真是人都
癲,  昨天只聽了數個chapter, 今天要繼續, 因為星期四要還, 咁急既, 真是唔知聽普通話好定睇個故事好...

Felicia,

我囡數學老師都係叫佢用間尺 度住嚟畫D beads, 但佢每次都係做改正時先用間尺呢!!
年代唔同啦~ 依家D細路都唔驚老師, 連父母都唔怕, 細細個人仔已經無大無細...

我地以前讀書多數都係自己搞掂, 成績好差先會去補習,
現今D家長又緊張, 個個陪太子讀書, 就算成績好好都請個私人補習跟足...
課外活動學成10樣8樣, 一身特異功能 大有人在....
我平日同D家長傾計, 都聽到標晒汗, 我講緊係外面D小學生, 都唔係MCS 學生, 外面間間小學課程都好深, 好多功課, 又被迫學樂器, 要一體一藝 嘛 ~~
當你見到D人咁癲, 你自然會緊張埋一份, 驚自己個女落後於人....
其實有時覺得相比外面其他小學 MCS 已經算好輕鬆, 係要求比較高D, 但只要班女肯 努力D認真D都能做到的.

大家努力加油啦~

原帖由 Felicia726 於 10-10-18 12:51 發表
Hihi mmak,
Yes, the drawing of beads. My daughter uses the ruler to make sure that the beads fall horizontally and are nicely drawn....
It's good. I remember that we were asked to deliver high quality (nicely written) homework at our times. ~~ but at our old times, our parents didn't need to take care of our school work. We were on our own. >.<...

do-re-me

我囡話: D 雜誌 係課室內/school library 都有, 可以在校內借閱, 叫我唔好order ??

我覺得 Goodies 幾好, 又唔貴.... 但學校無得order, 我搵朋友幫我訂咋~

原帖由 do-re-me 於 10-10-14 05:05 發表
我女收到在學校訂的雜誌 (I LOVE ENGLISH), 原來好薄, 我睇單張以為好厚好多頁.
...

do-re-me,

18 Nov Test Week

School calendar 有寫, 我一早寫低係日曆啦,
仲有成個月, 依家開始溫都唔遲, 我囡都未溫, 都係忙緊D Quiz & dictation.

BTW, Oral Assessment 張紙, 家長要在家幫手練 & sign ??

原帖由 do-re-me 於 10-10-21 13:58 發表

下!? 咁快考試!? 死緊, 我無溫過!

NatalieMaMa,

D quizzes  有派 for 改錯 & 俾家長簽, 但交咗就無回頭??

原帖由 NatalieMaMa 於 10-10-21 19:13 發表

我女都未溫過...淨係溫quiz & dict 都冇晒d時間~
by the way, d quizzes 會唔會派番?

NatalieMaMa,

係啦, 仲以為阿囡抄漏手冊tim~

我: 點解你本手冊無寫有quiz??.. 係咪又抄漏??

: 無喎, 阿"A同學" 都無寫??

我: 關 阿"A同學" 乜事, 我問緊你呀??

: 我問 阿"A同學" 借手冊 抄嘛~

我: 抄手冊 唔係抄黑板架咩??.. 阿囡你近視?? 你坐頭位??
     抄手冊係抄黑板, 唔係問同學借嚟抄架, 如果佢抄漏
     咪幣, 有quiz/重要事 都唔知囉 !!

: 唔會漏架!!  我睇晒全班 阿"A同學" 抄得最齊~

我: 點解人地抄得齊, 你會抄唔齊吖??

: 因為好快就擦黑板, 所以抄唔徹囉~

( 佢會有一萬個理由 & 原因, 總之要將你激到嘔血為止)

我之前哦咗佢2日, 昨日一落校車佢就報告話: 媽咪, 有quiz啦, 抄咗俾你睇啦...   
原來真係唔關佢事, 今次哦多咗tim

原帖由 NatalieMaMa 於 10-10-21 18:54 發表

2A 今日先寫手冊

我囡仲係著夏季裙呀, 原來可以換季,我都唔知tim.

我將2件白色外套打孖俾阿囡著, 佢話OK 唔涷喎...

原帖由 muimuiyan 於 10-10-27 13:36 發表
I have let my daughter to wear the winter uniform this morning, it's really chilly.

原來 "中文百達通" 揀 "等級二" 係高分好多, 但幾難吓...
我相信都係靠家長幫手多D.
我叫阿囡做"等級一", 佢又厭分數低, 但始終係佢自己做, 好過吓吓靠我講答案, 咁好無意思啫???

背默? 我女無講??
一陣放學問吓佢先??

不過, 平日溫書時, 我發覺佢都會記到個課文的...

如果好似 MISS 話: 英文unseen dictation, 即係將D課文撈亂.
咁... 如果 MISS 將D課文撈亂, 而佢地又背咗書先, 會先入為主就好易寫錯...
真係要問清楚 ??  

原帖由 NatalieMaMa 於 10-10-28 19:10 發表
請問下星期中默係咪背默? 我女上星期話呢次要背默, 但今日手冊又冇寫要背默???

do-re-me,

pls check PM

原帖由 do-re-me 於 10-11-3 18:24 發表
mmak,
請問Zoe在那裡學英文? 想聽下你意見. Thx

Felicia,

係我好彩, 佢天生都係鐘意睇書, 佢愛書如命...

加油 !
MCS D女仔, 個個都好叻, 朋輩影響力好大, 你囡囡好快就會愛上睇書的.

原帖由 Felicia726 於 10-11-4 10:35 發表
Hi mmak,
I am envy of you that your girl has developed such good reading habit. I will continue to work hard with my girl on this.

jjbaby,

我囡都好多嘢令人勞氣架, 你睇我好, 我睇你好啦...
MCS D囡囡個個都好叻, 每日係學校都有self-reading, 應該慢慢可以自己睇書!

Junie B. Jones series???  
我自己都有睇, 好搞笑的, CLB list 都有...
圖書館都有借, 另有Audio CD借的, 可考慮...
陪個囡一齊睇, 一人一本, 比賽 鬥快睇完...

Junie B First Grader, 都好睇架, 我囡話:幼稚園個 series 搞笑D.

Scholastics 版嘅quality 嘛嘛D,內頁摺位會起晒波浪的, 我囡厭棄呀!!
如果要求唔高都好抵買, 可以考慮的.

原帖由 jjbaby0307 於 10-11-5 11:33 發表
mmak,

I'm also very "Sin Mo" you that your daughter loves to read.  My girl is not a very independent reader, but she enjoys reading with me.  Although she understands most words, she still prefers me to read it out for her.  I know she's also reading because sometimes when I missed out a word or mis-pronounced a word, she'll correct me immediately.  But if I ask her to read silent independently, she's just flipping the pages without reading word by word..., how can I train her to read by herself???

I received the Scholastics order form yesterday,
anyone know if the girls will like to read Junie B. Jones series???  I'm thinking to get the Junie B First Grader Set, any recommendations?

(My girl already have many Rainbow Magic at home so I want her to try other series.)...

muimuiyan,

圖書館MISS 都叫我囡要睇多D中文書, 其實我囡唔多鐘意睇中文, 我都頭痛中~

我都係隨意咋~
以前P.1會跟本Reading Record 內嘅CLB(中文書) list 借書俾阿囡睇, 學校D CLB 佢肯睇, 我就成個系列借晒返嚟俾佢揀, 10本中只得1-2本佢肯睇咋, 我成日要出出入入圖書館架, 其實最好可以帶小朋友自己去借書會好D, 無時間就好似我咁, 借一大堆返嚟俾D小姐揀...

中文書 我最近會借D關於 數學/手工美術/十萬個為什麼...
仲會借D中文譯本嘅書, 如:老鼠記者, 彩虹仙子
我囡睇咗英文版所以再睇埋中文版都OK,又會好快睇完, 我個人覺得翻譯本唔好睇, 譯得唔好, 但見阿囡肯睇 我都會幫佢借.

新雅D書, 好似唔錯, 可以留意吓~
http://www.sunya.com.hk/index.php?gOo=goods_search_list.dwt>ype=recommend

原帖由 muimuiyan 於 10-11-9 12:29 發表
mmak

有冇好的中文書介紹呀? 我個女常常話我借得中文圖書少呀

恭喜 Sugar

原帖由 do-re-me 於 10-11-7 00:24 發表

thank you. Sugar考左oral 了,WP只考讀字, 不困難. 下星期好多默書測驗, 請問writing assessment會點考? 是否只考On Monday, I will...On Tuesday, I will...果D? 今日去左溜冰比賽, 全日都無時間讀書. Sugar好幸 ...

do-re-me ,

我朋友囡囡都有去溜冰比賽, 7:15 am 又一城 比賽, 係咪好早??

原帖由 do-re-me 於 10-11-7 00:24 發表

今日去左溜冰比賽, 全日都無時間讀書. Sugar好幸運地攞左冠軍,雖然係豬肉奬, 但都好開心..

do-re-me,

我朋友話:舊年都係咁早架, 仲係要去太古比賽, 佢住九龍 仲攞命呀~

原帖由 do-re-me 於 10-11-10 20:15 發表

thank you. 我女7PM比賽, 你朋友早上7:15真係好早, 未瞓醒點比賽, 慘!

do-re-me,

我朋友話:舊年都係咁早架, 仲係要去太古比賽, 佢住九龍 仲攞命呀~

原帖由 do-re-me 於 10-11-10 20:15 發表

thank you. 我女7PM比賽, 你朋友早上7:15真係好早, 未瞓醒點比賽, 慘!

doreme,

Choco Cat 阿貓地攤
http://www.dinner2.com.hk/index.php?option=com_content&task=view&id=90&Itemid=13
地址:尖沙咀海防道51-52號百萬龍大廈三樓

原帖由 do-re-me 於 10-11-21 18:48 發表
請問你們知不知那兒有貓餐廳? 有貓在餐廳, thx

doreme,
Aija,執左笠.???.... 我好耐無去啦....
銅鑼灣好似仲有間(總店), TST 係分店....
http://www.openrice.com/restaurant/sr1.htm?chain_id=10000178&region=0
銅鑼灣富明街2-6號寶明大廈3樓D-E室Tel: 2710 9953
原帖由 do-re-me 於 10-12-3 00:23 發表

Mmak,
好可憐啊,貓餐廳執左笠.

HTY2003,

唔使擔心啦, 有我囡墊底....

佢英文書法 &中文書法 都低過 mean, just pass 咋~~

我估 penmanship 的分數是靠功課計分, 舊年P.1 考試有考penmanship, 但今年就無....

書法當然會影響實際的成績啦, handwriting 分數會計落語文總分,  但只按百分比計, 都唔會太嚴重, 平日默書都有扣分啦, 試卷都會扣hand writing 分...

handwriting 連坐姿都計架, 係課堂上老師會評估, 所以平日在家要多練習改善....

但都係嗰句, 唔使太擔心啦, 好多囡囡D字都寫得嘛嘛咋, 盡咗力就得....

我唔想為咗想個囡寫靓D字, 就日日喊打喊殺....

搞到佢做功課都無心機.....  盡量叫佢做手工美勞/畫畫時加D字上去, 搵多D機會俾佢練字...

我最近買咗塊螢光畫板, 佢好有心機寫... 我無叫佢要寫靓D, 只要佢鐘意寫字練習多咗.. 一定會有進步的.....

加油!

原帖由 HTY2003 於 10-12-18 19:05 發表
昨天派成績表,小女最差的一科是英文書法,連mean都不如,各位家長知不知道是計penmanship 功課的分數嗎?
另英文書法其實影不影響實際的成績呢?
HTY2003 ...

‹ 上一主題|下一主題