用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 學 "E.nopi's" Maths & English 請入嚟 分享 ! ...
樓主: mmak
go

學 "E.nopi's" Maths & English 請入嚟 分享 ! [複製鏈接]

我有朋友女兒(P.1)讀緊 數研(中文數) 佢話幾好...
佢話小朋友 唔識做/做錯, 導師係會教的...
我想個別centre 的做法不同吧...

佢女兒是由公文轉去 數研, 聽講佢囡學校校長 唔鐘意小朋友讀 公文數..???

原帖由 MIHO.WAH 於 09-12-17 21:16 發表

dear all

我剛剛都加入了 enopi 同囡囡, 現k3 是由公文數轉去的.

但是剛剛由公文數轉了去研數同大仔, 看了yy13的內容真有點後悔 , 我就是聽人說好而仔仔(小三)不懂看文字故希望研數能幫他但....點知yy1 ...

yy13,

請問 你囝囝在那個centre 上"數研" ??

我幫人問的, Thanks.

sorry, 我囡只學E.NOPI maths, enopi english 我無去研究....

個人意見 enopi english 在堂上講英文的機會多嗎, 足夠嗎???
我希望女兒有多些和老師交談的機會, 所以我揀選了別的.

原帖由 MIHO.WAH 於 10-1-5 11:52 發表
DEAR MMAK

我想緊囡囡現5歲, 她從未上英文課的, 現想緊應給予E.NOPI 好 或是學 英文併音先好 (LATTERLAND) , 我有聽過E.NOPI 的導師介紹好像說有併音學的, 對嗎 ?

我沒記錯好像妳囡囡有學英文, 我想請教妳們有學E ...

rebecca0113,

要睇返小朋友本身嘅問題, 再揀交通方便又合適 小朋友程度咁會比較好D....

我囡D英文 一直都OK 無問題, 以前KG 活動教學又有外籍老師, 現在小學是傳統英文學校, 學校嘅程度都唔差, 但始終講嘅機會會少咗, 我會想搵係外籍老師教嘅, 上課時比較活D 唔想咁悶, 主攻聽 & 講..... 坊間都有好多唔錯選擇, 睇你自己心水啦....
enopi english 會有功課做, 我囡除咗 enopi maths, 仲有讀 kumon 中文, 又要練琴 唔想幫佢製造太多功課壓力, 所以我無揀enopi english lor...

原帖由 rebecca0113 於 10-1-6 10:21 發表

可否分享你女兒是在那裡學英文呢?因為我女兒now小二都好想俾佢係出面學英文,但不知那間centre好.....

sent, pls check PM

原帖由 rebecca0113 於 10-1-6 14:59 發表

咁你女女今年讀幾多年級呀?我是住荃灣的,但不知道那間好,你女now讀緊果間learning centre係咪好出名ka?Could you mind to pm me the details? Thanks

rec'd thanks.

原帖由 yy13 於 10-1-7 13:44 發表
mmak

please check pm
thanks

Hi 嵐嵐21 ,

please check pm

原帖由 嵐嵐21 於 10-1-8 13:50 發表

mmak : Please pm details to me, thanks

係返本區囉, 緊係要近屋企啦...

我地相反....舊嘅唔去, 新嘅唔嚟, 我囡嘅新MISS 好過舊嗰個...

原帖由 maggiechu 於 10-1-13 09:07 發表
呀女學E.nopi maths差不多有4個月,本應幾好,但現在老師走了,新老師又新做,不知如何好?請問你哋係边間學?

我囡小學是 英數.

有朋友 囝囡 學校是教中文數, 佢地揀 學林數/數妍/公文數.

原帖由 MIHO.WAH 於 10-1-18 16:02 發表
DEAR 各位學緊的MAMI

小朋友是否讀緊小學而且重是英數 ?
因我有個朋友叫我轉, 是否再上很深又或不太合適我呢 ? 本想選他是準備英數....但可能太早.

Enopi 是要寫steps,然後寫個答案...

我囡學校D功課 & WS 都係要咁做, 我覺得Enopi 都好幫助到手.

原帖由 Ansonrubby 於 10-1-19 13:35 發表
Hi MIHO.WAH ,

我仔都是由Kumon轉過來,學校亦只有少少英數,他日中學部用英數。
Enopi Basic Math, 數字為主,Critical 果part有時亦多圖,當然唔明題目時就幫佢解啦,孩子好快上手。你仔有Kumon底不會覺深架!
Enopi同Kumon各有好處,但Enopi可skip一些ex, if老師覺得孩子做得好smooth,會主動skip一兩本來做,無咁易悶。
Enopi仲有個好處是要寫steps, 因在校的功課是須要的,我仔雖在P.1頭停了Kumon(除數), 宜加P.2, 在Enopi開始計除數,還是會心算到個答案,一寫就寫個答案在頂!我要陪佢一齊學寫返steps,好騎尼!不過,第日學校老師會教,慢慢學,現在當練下先。

maggiechu,

我所謂的附近,都是要搭車去的..
其實唔只要交通近, 時間/日子 都要夾到先得架, 上咗小學功課忙又要溫書, 我囡返enopi 係星期六, 依D日子好多時full晒, 唔係你想轉就有, 所以就算MISS 唔太好, 有時都好難"郁"到...

俾著係我會睇定D先, 究竟個新MISS 係咪好差先??

我囡話其實基本上上堂都係小朋友自己做workbook, 有唔識先問MISS, 我平日會問我囡上堂情況亦有睇我囡D功課, 睇到MISS 畫到本workbook 花晒, 見到MISS 有教小朋友, 亦會寫comment 俾家長睇... 我又會專登搵機會搵藉口問吓MISS 我囡嘅情況/進度 等等, 你接觸MISS多咗 大約會知佢掂唔掂.

我centre 以前有2個MISS, 一個是教開幼稚園鬼婆, 我囡個MISS 係衣著好潮的妙齡少女, 2位都是全英語上堂, 俾著係你, 好明顯會揀老婆, 係咪??
我試過問其他家長, 佢地話老婆都OK(其實家長接觸唔到老師, 只見小朋友無投訴, 識做workbook 就算)
我就搵日扮有事, 調堂俾我囡跟老婆, 第一次上堂無咩特別, 第二次又搵籍口調堂, 我囡今次有題目唔識問MISS, 但MISS 完全唔教佢, 叫佢自己"TRY"就算, 一DD 引導都無???... 連我囡都話以後唔要再上鬼婆嘅堂, 我囡平日都係自己做, 好少問MISS... 我覺得隻鬼好唔掂, 反而妙齡少女 仲好??...
你可以問吓附近D 街坊/家長, 其他centre 導師掂唔掂先再諗??

原帖由 maggiechu 於 10-1-20 09:51 發表
附近無,要搭車,咁是否留返係度 ?如果係你會点揀?

同意, 個底要打得好... 要襯早, 發覺追唔上先去補習, 到時可能要上雞精班....

原帖由 view209 於 10-1-20 13:54 發表
我覺得無論學咩都好最緊要係基礎即個底要打得好...如果媽咪真係諗住個仔中學係英數既(或係其他科), 都係愈早學愈.就算俜真係跟唔到, 都仲有幾年時間去追番呀 ...

你想問我D咩呀???

原帖由 喵媽 於 10-6-6 01:46 發表

你好, 可唔可以PM埋我, THX!

‹ 上一主題|下一主題