用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 學 "E.nopi's" Maths & English 請入嚟 分享 ! ...
樓主: mmak
go

學 "E.nopi's" Maths & English 請入嚟 分享 ! [複製鏈接]

~~ level 25 起要$700一個月....??

想問吓, 你囡係咪中學啦???

原帖由 Carman_mami 於 09-11-7 19:30 發表
原本Enopi Maths level 25 起要$700一個月....

Hello pangpuiyee,

e.... 你個account 正常返啦???

"enopi 無得存現貨, 要訂的".

我問過我家附近的centre...

有間打正ENOPI招牌 workshop, 佢話佢地係專門店, 有存貨, 唔會有缺貨問題???
但我見D導師好young, 又唔用英文教, 所以我唔揀...

我囡返嗰個centre 以前都有依個缺貨情況, 最近佢地會copy 俾我囡做, 都OK....
佢地好似係每個月訂1次, 每位小朋友入讀先order... 因為你囡只上咗2堂, 所以無咁快嚟到貨, 另每個月最多可做20本... 你最好同老師講明你祈望嘅進度, 等佢可以預算....

enopi 嗰邊又真係成日缺貨 (船期問題喎???)... 好煩, 我囡以前試過無貨要skip D workbook 嚟做, D貨返咗又要做返之前嗰D ..好亂...

喂! ... basic level 4 for 你囡囡, 可以低咗D... 你有無叫MISS 俾佢試吓 做少D (skip) 等佢升快D...
我囡初初開始都係做低一個level, 但 basic level 4 太低..怕你囡追唔到學校D課程...

BTW, 你囡放學係咪坐 10 號校車???

原帖由 pangpuiyee 於 09-12-2 03:56 發表

mmak,
我女學左2堂, 老師只係比 level 4 佢做 (1+1, 2+1...) !?? 而次次問老師想要多本佢地都話enopi 無得存現貨, 要訂的. 但下一堂又無得比我, 依間是否有d問題? ...

nnbb,

我囡由K2下學期 開始公文中文....

基本上佢無讀公文數, 曾試堂2星期, 當時那centre 環境好細, 又只得一位老師 & 一班姐姐助教....
遇著嗰位老師唔多友善, 厭棄我囡"曳", 佢係手多多又坐唔定, 種種原因下放棄繼續学公文數....

我囡對計數興趣不大, Enopi D 小工具非常吸引... 我囡一見到, 已經攞嚟玩, 未做評估已經想去上堂.....我囡最愛做critical..
我都研究咗比較咗好耐先揀enopi maths, 因為唔想之後發覺唔得又要轉來轉去.....

公文數亦有好處的, 但要睇你小朋友是否適合...

我揀enopi maths 是喜歡有critical thinking, 係用英文教, 又有文字題, 對我囡校內功課有幫助...(我囡學校是英文數的) 而且壓力細好多... 唔使日日做, 又唔使計時.... free 好多...
如公文數.....上咗小學功課忙, 你就會好易放棄, 真係handle 唔到咁多嘢架....

原帖由 nhbb 於 09-12-2 20:08 發表
mmak

你囡囡有冇在公文学數或中文呀? 為何轉去E.nopi?  是否E.nopi 比公文好.  Thanks.

jumbo_mandy

我囡返嗰個centre 都有缺貨情況,
最近佢地會copy D workbook 俾我囡做, 都OK喎....

MISS 話每個月最多可做20本... 其實你可以向老師講明你期望嘅進度, 叫佢俾多少少你小朋友做, 但都要睇返小朋友進度, 做得多都唔一定好, 佢唔明白唔達標, 就算俾多幾本都係做返重複嗰D, 好悶....我囡嗰種小朋友 就唔會接受重複...

我有叫centre 嘈吓enopi 嗰邊....唔好成日缺貨 ,
回覆: 船期問題喎???...
我囡一遇上無貨就要skip D workbook 嚟做, D貨返咗又要做返之前嗰D ..好亂...

最近佢地可以 copy D workbook 嚟做, 可以解決咗依個問題, 都算OK啦....

原帖由 jumbo_mandy 於 09-12-2 23:16 發表

MingMami,

又幾好喎, 我都係第一次聽到一堂可以比4本basic+2本critical, 計落條數抵d。

mmak,

我個囡讀果間都係成日缺貨, 激c, 導師都係話貨黎唔切。 ...

carman_mami,

你囡囡 level 25 呵???
想請問你, 她從level 幾開始???.... 我囡P.1 現在開始有D問題??

我囡現在做緊 critical  level 12, 早2堂已經 做到book29,  即係差不多完... 我覺得太快, 個囡又好似領略唔到(需要我輔助), 我叫MISS 俾我囡repeat level 11, 唔升呢~住....
但MISS 話佢可以做到, 叫我俾佢繼續上... 唔好做返轉頭, 做做吓就會明...???

佢現在 Basic level 12 - 做到book 9 (即係單位乘數) 因為 times table 唔熟, 重覆做緊.. 未學雙位乘數...
所以  做 critical  level 12 時,有D題目出現雙位乘數...因我囡未學, MISS 叫佢skip 咗先... 所以我有D疑問??

我囡好鐘意 critical, 如果 only 做Basic , 佢又唔肯???

我係咪應該聽 MISS 話俾佢繼續上... 真係做做吓就會明...???
我怕 critical Level 13 仲難喎??

原帖由 Carman_mami 於 09-11-8 10:32 發表

係呀, 中一la.....

$650 ???

我pay $600 per month ???

原帖由 moonychan 於 09-12-3 19:01 發表
我仔仔返天平ENOPI, 4歲3個月, 上了2個月, NOW 做緊BASIC LEVEL 5 (bood 15), Critical 岩岩升到 level 4, 我都叫亞sir 唔好升呢住 (critical)
因為我想佢打好個低先. 但basic 就升了2次.

我仔已經計加數減數, 都好 ...

Carman_mami

thanks..

原帖由 Carman_mami 於 09-12-3 21:35 發表

我囡好似6年班先學, 所以冇你個囡ga 問題.....
我囝1年班宜家level 9尾, 我覺得lee個進度arm arm 好,唔駛禁快, 總之佢覺學校d 數好易就得la......

咩level 有cert ??
其實我都唔係好清楚, 上次無啦啦又俾張cert 我???
dated (2 Sep 09) Basic 9 + Critical 10

但我記得好似 唔係每個level 會出, ENOPI 有定咗D準則...

原帖由 jumbo_mandy 於 09-12-4 22:19 發表

mmak,

唔好意思, 想請教, 妳囡囡讀果間係咪每個level都有certificate? 因為我導師話level 11 之後係level 13先有喎, 仲有係咪必須 basic + critical 都要升至有? 淨係 pass basic得唔得? 因為我唔知囡囡係critica ...

jumbo_mandy,

唔好介意, 我想研究吓

你囡4歲幾 critical 都做緊level 12 ??.... 佢係自己做嗎??

我囡6歲幾, 佢係一半一半咋???.... 真係有D難度, 我要幫佢教佢做???...

原帖由 jumbo_mandy 於 09-12-4 22:09 發表

moonychan,

hehe, actually我囡囡 basic + critical 都做緊level 12 架喇, 沒什麼了不起, 只係佢讀得比較耐啫。
每次升level其實都需要做 test paper, fail 先需要repeat, 好均真, 所 ...

45mins ...

原帖由 moonychan 於 09-12-3 22:00 發表
sorry, 記錯左, 係呀, $600一個月, 唔理有幾多個week都係600蚊.

我係一小時嫁. 你地係咪呀??

你囡囡好smart ... 停呀???... 好浪費???

Miss 唔建議我地家長自己教, 因為我地多數會用大人角度去教(太深).... 要等佢地自己諗辦法解決問題....

要用份數, 除數..... 我都試過, 但無理由咁快教架??? BASIC 都未學?? 
我同Miss 傾時, 佢話其實我用除數嗰題, 只是用加減數方法再以color blocks 輔助就得.
用份數嗰題, 其實只要教小朋友  大/小,  輕/重的概念, 不應太重複....

所以 我囡做到level 12 book 29 只差1本就完, 我都唔再上住... 我唔教佢又唔識做, 我又唔識教???... 無理由一大半都skip 架....
不過 level 11 repeat 完, 都要俾佢再做level 12 ????

你有無同導師傾??... 要家長教先識做嘅問題???...

原帖由 jumbo_mandy 於 09-12-6 01:54 發表

moonychan,

份數都係d workbook逼到埋身, 要用份數分析至教咋, 之前個囡懂除數後, 問我跟住會係乜野, 我答份數同小數, 佢已想我教, 我當時都係採取拖得就拖態度, 點知到頭黎都係要教。

其實我隨時都想quit, 只係 ...

同你分享吓....
你囡囡計加減數, 速度OK嗎???

我同D小學家長傾過, 通常小學 數學除了識計, 仲要計得快, 否則唔夠時間做唔晒份卷....
Kumon 會操小朋友 計數速度, enopi 就好似無... 只要唔係太慢, 都唔會要小朋友 repeat ...

我囡計數唔算快, 但考試都OK, 都有時間check份卷 ....
如果你怕個囡升得太快, 都可以俾佢試吓 repeat BASIC level 11, 操吓D數...
早排我囡做完 BASIC level 11 要升 12, 但啱啱遇上要去參加 enopi 比賽, 比賽範圍 至 level 10.
centre MISS 話: 計咗乘數之後, D 加減數會變得慢咗,  叫我囡唔好升呢住, 等比賽完先, 咁唯有repeat  BASIC 11, 佢係悶咗D, 但D數真係有快咗, careless mistake 又少咗, 對學校成績係有幫助的.

原帖由 jumbo_mandy 於 09-12-7 23:01 發表

mmak,

多謝妳嘅讚賞呀, 唔停我驚我要教更深嘅野, 感覺唔係咁應該似的, 或許我會找一些專攻文字題的課程吧, K2尾再算。

我上週同老師傾過, 叫佢試比番淺d critical 比個囡做, basic就繼續level 12, 老師比左2本 l ...

Ansonrubby,

certificate of completion... ??? 其實都無咩特別??

我記得以前 centre 解釋過好似咁....
例如.. 完成 Level 4-6, 就出一張cert, 如果你小朋友係由 level 5 開始, 那麼就算完成 level 6, 都唔會有cert,
因為無做level 4 ???

詳情 我就唔sure.... 我無要求取cert, centre 話我囡達標就有喎??

原帖由 Ansonrubby 於 09-12-9 13:08 發表
mmak:
有cert ga咩?我囝囝8月尾才學enopi, 至今沒收過cert。

你有無問返 導師, 張list 有咩用???... dictation 範圍??
家長要唔要幫小朋友溫書??...

以我經驗通常上堂有教, 回家溫吓就得...
建議 你應該問清楚, 不用估估吓 ??

我囡D phonics 都在學校學, spelling 通常會係拼音, 一組組咁...
如: wall, ball, tall, fall,
well, bell, shell
tin, pin chin
bad, sad, Dad
here, where, there

張list item 1-6, 都正常....
其他嗰D 我都唔係好明phonics 要教依D字, 你囡K2 會唔會深咗D ???

原帖由 jumbo_mandy 於 09-12-8 23:39 發表

mmak,

我都想妳比d意見我, 我個囡學phonics 果度, 今日竟然比左個spelling list 我, 如下 :

1) centimetre
2) metre
3) gram
4) kilogram
5) millilitre
6) litre
7) weight
8) volume
9) minute
9) second
10) fraction

我見到張list, 即刻係到諗, 唔係呀嘛, 教唔教點解呀, 個囡鬼識呢d野咩, e.nopi 都好似要level 16先出現呢類野, 唔係又要我教下嘛, 想c, 妳話應該點做好? 照解釋? 淨係教spelling會好冇意思架喎!

蝕底???  都預咗....
其實有機會參加, 都幾好... 攞吓經驗嘛 !!

佢無獎攞, 有個排位... 中間啦, 3XX 人參加, 我囡排1XX ...
都好安慰架啦, 佢話有一題好難, 但佢無放棄 有好努力咁試做...
佢平日都超多careless mistake 架, ..... 比賽結果 佢錯得唔算多.... 已經好叻.

原帖由 jumbo_mandy 於 09-12-8 21:42 發表

mmak,

咁妳囡囡 e.nopi 比賽有冇收獲呀? p.1 + p.2 個組別係咪grade 1 呀? 妳囡囡只係p.1, 要同p.2 d 小朋友比賽可能蝕底d喎。 知唔知grade 1 有幾多人參加呀?

pls check pm

Ansonrubby,

"level 12 critical 又真係幾考人", 我都同意....

我囡本身係個粗心大意的人, 佢今次都算唔錯... 我已好滿意...
學校 Quiz D careless mistake 都少咗, 我算有收穫

俾佢出去見吓世面, 真係好D...
佢在自己centre 升呢快,
算係較 outstanding,
等佢知道外面 世界是 一山還有一山高.....

原帖由 Ansonrubby 於 09-12-14 13:46 發表
P.1 冇P.2咁小心,是有d吃虧,但我仔升P.2個summer先join, 一入就level 12, 沒做過之前的critical problem,可能有些題型會有些難,靠自己啦!(其實有些critical又真係幾考人 }做basic Math加減數雖沒問題,但沒以前咁快,生疏左, ...

我囡學校教英文數, 本 text book 係"maths & you", D 課程都差不多... ...
佢早學(K2升K3開始) 會比學校會快少少, 幫助都大嘅...

有D學校教中文數, 又有D學校係教早1年(程度深)...........
我囡有同校同學讀緊, 但由低level 開始, 仲慢過學校... 咁又可能無咩用???

所以好難講啱唔啱, 你要自己睇吓 研究吓.... 你係消費者嘛...

原帖由 yy13 於 09-12-14 13:31 發表
請問有無小朋友o係佐敦學緊
老師教得好唔好
另外我見大多數都係幼稚園小朋友讀緊
p2 岩唔岩讀enopi

好多人講"so-in" 幾好, 可以轉老師嗎??

如果純粹想操文字題, enopi 都可能唔夠架, 仲要睇係咩level 開始, 如果太低level 都唔會太快見到成效...
我囡早開始, level 高 先可幫到成績咋...

其實你囝囝肯唔肯做補充練習, 聽人講書局有本 "學林" 英文數補充練習 賣, 可以試吓...
我囡好有性格, 完全唔聽我支笛, 所以先要俾錢人地洗 ....

原帖由 yy13 於 09-12-15 14:48 發表
mmak

唔該晒你呀
我仔學校都係用呢本書
今年p2 d 文字題深左
本來9月已經轉左上數研
但發覺教我仔個阿sir 好唔掂
所以諗住轉
依家約左聽日評估
睇下評估完先再決定

...

我聽過一位導師講, 其實應該唔好skip D workbook 做, 因為個課程設計咗, 應該跟著... 而且 Critical 要慢過 Basic
有D workbook 仲要重覆做tim...

我囡係唔肯計數嘅, 佢夠膽C俾返本Basic MISS, 只肯做Critical, MISS 見佢都真係識, 所以先會skip 一D review 嘅 workbook, 做少幾本啫....
升呢快都唔係好事.... 我囡BASIC level 12 已經repeat 第3次, 之前 BASIC level 11 都因比賽repeat 一次.
Critical level 12太深, 升得太快, 我囡都未學雙位乘數, 根本做唔到, MISS 肯俾我囡skip 嚟做, 但我覺得咁樣唔係幾好....自行叫MISS repeat level 11 算啦,  ...

不過, 都有D導師教得唔好, 我囡Basic  level 3 開始的, 原本 level 2 有教"making 10", 當時個MISS無俾我囡做返依D, 佢學少咗個 skill, 對之後嘅課程係有影響, 佢會慢D, 易錯...

如果你覺得太慢, 可以轉另一個導師試吓....

原帖由 STCMa 於 09-12-16 02:02 發表
有冇媽咪可以送出練習簿給我,我想自己和囡囡做。

其實我囡囡都學梗的,現在她4Yrs 5Mths old。她在九月開始Basic level 3 & Critical level 1,她用足足3個月時間先完成level 3,一本都冇skip過,今個月先升level 4,老師頭兩 ...

‹ 上一主題|下一主題