用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 學 "E.nopi's" Maths & English 請入嚟 分享 ! ...
樓主: mmak
go

學 "E.nopi's" Maths & English 請入嚟 分享 ! [複製鏈接]

係吖, 無停... 係我自己prefer 唔返, 佢當我請假.. 話weekday 嘅堂可以補俾我..

我頭先上去取功課, 見到放咗好多消毒用品, 我諗都安全嘅....

原帖由 Carman_mami 於 09-6-14 17:07 發表

你果間係咪wide xxx呀 , 好似冇停課wor, 因為我囝係wide xxx學phonics, 都冇話停課, 我會照返, 不過會帶口罩lor...

Flying-Man,

"$800 一個月四堂,我覺得好貴", 我都有此諗法...
我曾search 到有間 JEI
http://www.jei.hk/subject/jei_eng.asp

同 Enopi 好相似, $600/mth .... 我去centre 見過老師, 本來想暑假試吓... 依家流感唔試住~~

原帖由 Flying-Man 於 09-6-18 09:34 發表
Carman_mami ,

你囡囡 E.nopi English 讀成點?好唔好呀? English 有無進步?邊方面有進步? oral, grammar, writing, reading, comprehension?

我囡囡現 p.1 兩星期前做咗 assessment,個老師話如果讀,會由 level 3, exercise 16 or 17 開始.請問一個 level 有幾個 exercises? d exercises 會唔會重覆做? 一星期有幾本功課? centre 會唔會要小朋友串字默書?

$800 一個月四堂,我覺得好貴,你覺得值唔值呢?

我都唔知好唔好, 因為無人試過..??

佢歷史同Enopi 差不多... 但好唔好真係唔知, 個老師D英文好好, 我見無咩人讀, 可能 1:1 都得...   幾抵架, 但好似唔係太多centre 開班...

原帖由 Flying-Man 於 09-6-18 23:05 發表
mmak,

Thanks for your advice.

JEI English d 公仔好得意呀,唔知好唔好呢?

我知有D kumon centre 無停...
照理應全港停晒....

原帖由 August07 於 09-6-19 16:09 發表
你地個centre 有無停課? 我仔學緊個間暫時都無話停課, 但唔知7月會點, 諗緊好唔好continue?? 好驚交咗學費又好似個間kuxxx 咁要停課就大件事, 巳經要交7月份學校學費,想慳得$100 得 $100..... ...

應該由enopi 出, 但好似唔係每level 都出cert 的, 你最好問返自己個centre.
我囡半年前都應該有張cert, 到e+ 都未收到....??

原帖由 August07 於 09-6-19 23:47 發表
如果小朋友upgrade level 可唔可以叫老師出証書呢?

我囡嗰次都係miss 主動話幫佢出張cert, 但到依家已半年有多都無下文, centre 話係由enopi 總公司出的, 佢地都控制唔到??...

原帖由 YYML 於 09-6-20 21:50 發表
是"階段"式出cert的, 但老師一般都無提及, 早排老師主動於呀囝level 16時話幫他出張, 但現在做到level 19了, 仍無下文

我昨日收到張cert .

原帖由 YYML 於 09-6-20 21:50 發表
是"階段"式出cert的, 但老師一般都無提及, 早排老師主動於呀囝level 16時話幫他出張, 但現在做到level 19了, 仍無下文

張cert dated June 頭, 我囡啱啱開始學level 10 (B+C) same level.

張cert 就show 完成 level 6 & 7  ..... ?? 算update 卦??

for 考P1- 我覺得張cert 無咩用, 反而之前centre出嘅信會有用D, 有miss's comment...
封信係centre miss draft 經 enopi 出.

ENOPI 總部的效率真係有D問題, D workbook 成日都 out of stock ???

原帖由 YYML 於 09-6-25 16:22 發表
記得你話等了半年,那麼現在張cert.的level己經同讀緊的level差好遠,是嗎?總部的效率真慢!

Hello NatalieMam

好似間間D tutor 講法都有D 唔同???

唔同人做assessment, level 唔同??.. 我都有聽朋友講過, 但唔記得無邊間centre ??

我嗰間會幫我囡 skip some workworks (佢唔願做, miss 覺得佢OK, 俾佢跳)
但聽朋友講: 有D Centre 話 唔可以skip, 一定要全部workbook 做晒???

"好奇怪, 兩間enopi都幫過我細女做assessment, 但九龍塘嗰間由level 1開始, 呢間由level 2 開始...!?"

原帖由 NatalieMaMa 於 09-6-29 01:30 發表
今日幫兩個女報咗enopi math, 大女讀開kumon math & eng, 本來只想幫細女報名, 但見兩姊妹係個centre度玩數學遊戲玩得好開心, 個老師好nice, 全程用英語對答, 老公就話不如大女都報埋...
原本上星期係九龍塘嗰間做咗 ...

我送咗俾朋友, 佢小朋友讀開公文數, 但又想試玩吓 Enopi D Critical Thinking ??

原帖由 HeiMaMa 於 09-6-29 12:40 發表
請問你們做完的ENOPI WORKBOOK會點處置?  因為我儲了幾個LEVEL, 不知怎處置?

我嗰間都係... 啱啱有2個相熟同學仔報名, 我依3個月每月慳$200 x3....

hehe..

原帖由 Carman_mami 於 09-7-2 17:32 發表
7月有優惠呀, 介紹人讀, 每個月大家都減$100, 最多3個月, 如果有興趣係火炭駿景園果間workshop學可以pm我呀....
lee間我囝讀左幾個月, 我係太子轉過黎ga, 亞囝宜家5.5歲E.nopi Maths level 7, E.nopi Englis ...

沙田中央廣場-wide xxx

原帖由 candywyp 於 09-7-4 15:50 發表
mmak
你在邊個centre學?
[/quote]

其實我都唔知有優惠, 係同學仔報完名 話返俾我聽, 先知咋...

原帖由 Carman_mami 於 09-7-4 11:37 發表

我都介紹左3個呀, 3個月每月慳$300 x3....

你問吓你centre ??
我嗰邊係centre 負責人 幫我囡同學仔搵介紹人, 你知我地學校人多架啦, 佢同學仔原本都唔知我囡係嗰處讀, 靠centre 負責人 幫手search...

原帖由 NatalieMaMa 於 09-7-5 00:55 發表

如果妹妹報完名到家姐報名, 算唔算ga?

我見過有例子 由公文數轉讀enopi maths, 但無耐又讀返公文, 原因好似係小朋友對英文抗拒, 家長又覺得level 低咗??.... 好似話公文已經計緊減數, 小朋友在enopi 仲計緊加數??.. 覺得repeat咗, 讀咗唔夠3個月就走人???

原帖由 pyma 於 09-7-6 13:47 發表
各位媽咪,

請問你地有無小朋友之前係讀公文,而家轉左E.nopi Maths 架,你地既小朋友會唔會抗拒唔願做呢!

我囡讀左公文數幾個月,佢愈來愈無心機,佢做學校功課好快,但一做公文就...而家想quit公文轉E.nopi Maths,但又怕亞囡以 ...

依家係暑假, 咪同個囡講讀enopi 暑期班??...咁講好唔好??

試吓帶個囡去做評估先, 俾佢接觸吓, 等佢自己揀, 如果係佢自己揀, 就要佢應承你做功課, 係一個承諾, 講得出要做得到, 係咪??
enopi 有好多小工具輔助計數, 小朋友覺得好玩, 就有興趣做. 而且壓力唔大, 功課量相對公文少好多, 公文要計時 好有壓力, enopi 就算無做功課都可以上堂時做返.(不過我就唔準個囡唔交功課, 試過一次就有第二次, 我情願叫Miss 減功課, 都唔準佢唔交)

我囡最憎計數, 佢都做得好開心, 而且唔使repeat, 有時Miss 見佢無心機做, 都會幫佢skip幾本workbook 唔使佢做咁多(其實內容都有重複, 只係設計排版做得好好小朋友唔覺啫)

原帖由 pyma 於 09-7-9 10:23 發表

Oh, 咁我囡而家都係未上加數既level, 就係因為未上已咁,之後要快又要準,我真係唔知要repeat 幾次,多謝你既意見,我都係會比亞囡試左先,如果佢抗拒先再算。 ...

cutekiddy,

好難講有D小朋友真係叻D嘅, 但basic & critical 就不一定會同level???
要睇個別小朋友, 有高有低...

我建議你去多間centre 做多次assessment, 你可以問Miss 攞D workbook 睇吓... 其實level 10 都深架.

FYI~~

我囡宜家6歲幾 升P1, 讀咗1年.. 都係讀緊level 10. B+C same level.(miss 曾comment 我囡係fast learner ??)
多數起步都會降低1個level, 我囡都係舊年 5歲,升k3時 開始, 做完assessment 係level 4(B+C).... 佢降低1個level由level 3 (B+C) 開始讀, 佢都有D同齡同學仔 係唔同level, 有D讀KV 或者讀過公文 basic 會高好多, 又有個IS學生critical 係level 1 開始??

原帖由 cutekiddy 於 09-7-19 01:28 發表
阿仔5歲3個月,升k3,之前無上過任何數學班.今日去咗做asscessment,只係同佢做咗basic maths嘅test,就話佢可以上basic level 10 & critical level 10.我同佢講点解唔駛做埋critical 嘅test,佢就話通常係同一level.

係 ...

Carman_mami & seven_cola,

你地小朋友 basic & critical 是否同level???

原帖由 Carman_mami 於 09-7-20 00:42 發表
我囝5歲9個月, 讀左7個月宜家level 7..

cutekiddy,

你可以參考吓~~

basic level 10 - workbook
http://www.enopi.com/program/pop_Content.aspx?iurl=basic/mathtool_basic_10.gif
教雙位加數, 都深架, 如果K3 小朋友全無數字根底, 真係有D難度, 你嘅憂慮我都好明白...
我囡計數麻麻地, 佢上level 8-9,時都好辛苦, 教極都唔明, 我都預咗佢要repeat, 好彩大家努力之下都順利升到level....

critical level 10 - workbook
http://www.enopi.com/program/pop_Content.aspx?iurl=critical/mathtool_critical_10.gif
老實講, 有D我自己都唔識做, 可能我IQ低...

其他 level - workbook
http://www.enopi.com/program/MathMaterials_prime03.aspx

原帖由 cutekiddy 於 09-7-19 01:28 發表
阿仔5歲3個月,升k3,之前無上過任何數學班.今日去咗做asscessment,只係同佢做咗basic maths嘅test,就話佢可以上basic level 10 & critical level 10.我同佢講点解唔駛做埋critical 嘅test,佢就話通常係同一level.

係 ...

幼稚園得閒先可學嘢... 上咗小學功課忙, 就想學都無時間學了..........

原帖由 jena2468 於 09-7-22 11:07 發表

其實讀緊幼稚園已經可以, 不過我覺得幼稚園係小朋友嘅honey moon唔想加重佢負擔姐 !
‹ 上一主題|下一主題