用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有無收到st. catherine 面試信
樓主: Daphne^^
go

有無收到st. catherine 面試信 [複製鏈接]

Re: 有無收到st. catherine 面試信

Evolution6,

好難講... 要睇彩數 !!... 盡力而為喇...
stcat 都有好多細仔細囡 Dec 出世都有, 我囡都係 4月, 舊年 interview 時... 佢都唔係好肯啋人, 又唔係答晒d 問題.. 都收左 !!
當日佢唔知搞嘜, 勁喊 ~~ d miss 好好, 叫我帶個囡去遊戲房, 平伏左心情先再 in 過, 我地重復入左遊戲房3次, 埋左3張 table 去 interview, 先in 到... 由樓上 in 到樓下,  個囡喊到 個鬼婆請我帶佢去 遊戲房, 我都無晒mood 唔想再去 遊戲房, 但太嘈 嘈住其他人.... 好無耐, 連遊戲房個miss 都認得我地, 最終個囡係抱個公仔去 interview... 諗住衰硬, 又俾佢過左關...

都有人搭保母車的... 我就唔清楚 !!

Evolution6 寫道:
各位媽媽,

我都巳經收到SC既FORM, Interview date 係11月10日, 我個BB係4月23日出世的, 都應該算係大B, 但係佢唔係好識答D好深的問題....唉...我好擔心....

我想問係咪大B收既機會真係大D架, 有無D大B唔係好答問題都收架.

我想問下關於校車一事, 我睇晒佢地個校車路線表, 發現佢地D校車完全唔經我屋企....我都唔知點算....我想問如果搵保母車係咪一定有架.

Evolution6,

如果係好想入 sc , 就下午都要喇...係咪 !!
sc k2 全部 都是下午班, 所以 我覺得無所謂咯...

我囡 返pm ... 每日放學都在校車上 訓 1hr 咯...

Evolution6 寫道:
SORRY. 我唔記得問. 份FORM咪有一欄話若上午班滿額,會否考慮下午班既.如果我CLICK 不考慮,係咪到時上午班無位佢地就一定唔收我呢....因為我個B既習慣係下午訓覺,同埋我想佢讀上午班多D....我應該點填呢??

noello,

我唔信, 我囡 apply 時, 我都無填 父母讀邊間學校, interview 時老師亦無問 !!
noello 寫道:
Hi bigbighei,

Which primary schools did your niece's parents attend?  I heard that SC may consider the primary schools that the parents attended.  If the parents were graduated from famous primary schools, the child has higher chance to go to these famous schools.

elainec,

sorry, 我講得唔係好清楚.... 我囡 e+ k1(nursery), 舊年apply 時, 張form都有問爸媽係邊間小&中學 的, 只是我自己無填 (曾聽說可以唔填), 只填 學歷, 讀係邊間是漏空的....  因我們都不是名校畢業... 我自己 F5, hubby 大學...

我覺得每個小朋友 都係機會均等的, 有d 已有兄姐 讀緊, 一樣唔收, 所以唔好理會d 傳聞....

elainec 寫道:
[quote]
mmak 寫道:
noello,
我唔信, 我囡 apply 時, 我都無填 父母讀邊間學校, interview 時老師亦無問 !!

hi mmak,
我唔知前幾年有冇問,但今年張form就有問爸媽係邊間小&中學!!!    [/quote]

pakyu0429,

佢地要知黎做咩呢?... 我都唔知 ??
我當時唔填, 事因 我隻佬 無記性 講多3次個校名 都有出入, 我問得佢多, 佢發皮4... 我想簡寫... 都唔知點簡 ??
我問 playgroup 個 miss 意見, 佢話: 唔填都唔緊要o既... 佢地知道學歷都得o架喇...
索性2公婆 都無 填校名, 我都諗 唔係名校, 又無分 加o既... interview 時, 個 miss 都無問我地 ...

pakyu0429 寫道:
HI,

我囡囡10 Nov - 11:15 interview!
我緊張自己嘅表現多過個囡, 因為我係個唔係好識講野嘅人, 好驚俾d老師問到口啞啞~!      

話時話, 我都唔係好想塡自己咩學校, 因為唔係d咩名校~!
佢地要知黎做咩呢?

[quote]
mmak 寫道:
elainec,

sorry, 我講得唔係好清楚.... 我囡 e+ k1(nursery), 舊年apply 時, 張form都有問爸媽係邊間小&中學 的, 只是我自己無填 (曾聽說可以唔填), 只填 學歷, 讀係邊間是漏空的....  因我們都不是名校畢業... 我自己 F5, hubby 大學...

我覺得每個小朋友 都係機會均等的, 有d 已有兄姐 讀緊, 一樣唔收, 所以唔好理會d 傳聞....
[/quote]
‹ 上一主題|下一主題