用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 學 "E.nopi's" Maths & English 請入嚟 分享 ! ...
樓主: mmak
go

學 "E.nopi's" Maths & English 請入嚟 分享 ! [複製鏈接]

1205 & Maria,

Thanks..

原文章由 1205 於 08-8-3 22:31 發表

係送比小朋友架...有d 練習須要用7巧板做架
原文章由 MariaTsui 於 08-8-1 17:51 發表
mmak,

七巧板應該不會收,現在我個仔所讀的level是不需要七巧板,tutor也沒有要收回,你可以問tutor。

Maria

Maria,

妹妹一口氣完成3本 叻叻

我囡 計埋在課堂上已完成的堂課+功課, 都係最多每星期4本, 有時3本咋...
我囡都鐘意一口氣完成1本, 叫分開做都唔肯??
我都相信一星期5本,對小朋友來說,應該沒有問題。

原文章由 MariaTsui 於 08-8-5 17:09 發表
今天妹妹都和哥哥一齊上堂,問了tutor,如果小朋友真的不能一星期做5本,可以減小,但妹妹沒有減小功課量,回家後,她一口氣完成3本,加上在課堂上已完成一部份,我相信一星期5本,對她來說,應該沒有問題。 ...

mmak,

Miss 有教 critical 架, 不過通常會由小朋友自己試吓做先, 唔識先教...

原帖由 happyfamilybaby 於 08-8-23 12:11 發表
mmak,

但係 critical 不教點會明呀? 不通淨係給錢買notes.

聽朋友藍田有位老師幾好, 但好似唔收生了

原帖由 tangerine 於 09-4-6 23:52 發表
dear all parents,
is there any e.nopi centre in kowloon bay or kwun tong or nearby? pls recommend. Million thanks!!
tangerine

我覺得套教材和理念幾好, 其實我覺得導師都重要架, 有時有D題目小朋友真係唔識做, 要靠導師教佢地D技巧 & 引導佢地點樣解決問題??..
我自己都會先選最近的centre, 再考慮其他

原帖由 YYML 於 09-4-7 19:25 發表
我都係美孚centre, miss OK啦, 不過不失, 我覺得套教材和理念較導師重要, 所以導師沒大問題, 就選最近的centre. 你的小朋友幾大呀? 點解:"但麻麻", 分享吓.

...

我有問自己個centre, 點解有d小朋友都係做5本??..
佢地話: 因為 critical 不能快過 Basic, 我囡 B & C 都是同一個level, 所以是 B 2本+ C 2本 =4本, 我囡唔多鐘意計數, 所以唔可以俾3本B, C 做得太多就會快過B .
如critical level 低D 就可以做多1本.

另, 我有少少想更正, 1個level 有30 books, 其中 1-18 係Basic, 另外19-30 係critical.

原帖由 jumbo_mandy 於 09-4-27 12:08 發表

但係我個囡學左半年, 由level 1開始到而家都係每堂3b+2c 喎, 咁critical咪over左? 我又見之前第2個forum, 都有d小朋友都係做5本, 我諗可能每間centre都唔同吧! 因為單單critical已有30 books, 如1個月只能做5 books ...

fionau,

我都係問centre時, 佢解釋我聽咋~
我同centre講, 我囡想做多1本critical=做5本..
我囡好鐘意做critical, 其實每星期 2本 C, 其中一本係classwork, 得1本homework 佢真係唔夠功課做.

我諗佢地意思係: 唔建議  critical 快過 Basic, 不一定是"不能"卦??
佢解釋我聽:critical 內容係幫助小朋友思考, & 教一些concept, 係有輔助性質for Basic 嗰part, 所以如 critical 快過 Basic, 會失咗 那輔助性??
因為內容設計係跟返D level 上嘅 ??... 好似係上吓 ??.. 我都唔係好記得 ???

我囡做評估時 B & C 都是同一個level, 每次都是 B 2本+ C 2本 =4本 上....

原帖由 fionau 於 09-4-28 22:26 發表
but my son critical 快過 Basic, critical level 7 and basic is lv 5

係吖, 好似例如:要完成 level 4-6, miss 會幫小朋友做 test (堂上做),  會有張由Enpoi 發出嘅cert, 我記得舊年11-12月時, 話會有cert 俾我囡, 到e+都未見有???...

我囡舊年搵學校(升小一), 我都有叫centre 幫我出封信, 係自己Miss 寫咗comments, 再經Enpoi 出.
我個centre 就免費 幫我去Enopi攞信.

原帖由 YYML 於 09-4-26 16:59 發表
於某幾個特定的level, 才有cert. 這是tutor早陣子忽然提及的,還說幫我小朋友做。但其實我小朋友之前也曾達某’特定的level’,但tutor 當時卻沒提過cert。所以都是不太清楚如何運作。 

...

Carman_mami ,

"火炭果間center 一班最多4個人", 我囡係沙田果間學, e+一班6個人(最多), 我仲以為算少tim...
我以前去馬鞍山搵centre 見8人一班, 個centre 得老師1個人,仲要做埋 receiptionist ..

我囡個Miss 好似無同D 小朋友玩math game ??
係咪間間都有???

可否分享吓...學E.nopi English ??
上堂形式/內容/教法??
功課???

Thanks a lot ..

原帖由 Carman_mami 於 09-4-28 22:23 發表

我囝係火炭果間center學E.nopi Maths, 學得幾好幾開心, 我鍾意佢一班最多4個人, 出面好多一班6個人ga, 我囝之前係沙田果間學左2個月,不過跟得唔好,有mami 介紹話lee間好,所以轉左lee間low, 最近學埋E.nopi English ...

我囡嗰時啱啱開始讀咗 2-3個月, 當時係Level 4...
封信內容有Miss 對我囡嘅comments, 都寫得幾好...
reference letter係放入profolio裏面, cert?? e+都仲未收到

其實有無用??.. 我都唔知, 聽人講.. 比賽 奘狀/認可嘅公開試嘅cert, 會比較有用... 但如果你無咩cert, 都好過無..

個人意見: 小朋友面試時表現 最重要, profolio 可能for 叩門時先會有用.

原帖由 jumbo_mandy 於 09-4-29 17:13 發表

mmak,

請問妳覺得E.nopi出果張reference letter, 對妳個囡舊年搵學校有沒有幫助呀? 張cert. 同reference letter係咪都一齊放入profolio裏面? 介唔介意講當時妳個囡係level幾呀? 唔好意思咁多問題。 ...

lubymama,

係吖, 我個囡 係沙田讀, 現在K3 了....
我都覺得間centre 環境唔錯, Toliet 又乾淨...
我囡係Miss G, 依家多咗位Miss C.

原帖由 lubymama 於 09-4-30 12:47 發表
我個囡都係沙田讀,現在K1,我想同樓主同一間centre.我覺得間centre都唔錯,我個囡都好鍾意上堂.

Carman_mami,

e... 我果間centre 都有位學生取了世界冠軍(好似攞埋香港冠軍) 我記得佢係雙冠軍, 都係小學生好似係2年班.
報紙(頭條日報)有報導, centre 貼咗張報紙出嚟...

原帖由 Carman_mami 於 09-4-30 15:54 發表
mmak, lillymom,

最近見到我果間centre 放左隻獎杯, 原來有學生取了世界冠軍, 個學生3年班ja, 學到 level 27, 係中學程度ge 數, 真係叻呀, 希望我地d 小朋友都可以禁叻la ...

fionau & Carman_mami,

Enopi English: 回家做功課需要聽CD 嗎 ??

原帖由 Carman_mami 於 09-4-29 23:33 發表

亞囝話上堂會做classwork老師教, 講故事, play card games, 上堂全用英語, 因老師係ABC中文唔叻,每堂教1-2個lesson, Ms 話E.nopi English 係跟國際學校ge 課程wol, 同埋功課又唔係太多, 亞囝都幾鍾意學.....:funny ...

你地覺得 e.nopi MATH 有無明顯幫到小朋友學校的成績?
>>我囡K3 我覺得都有幫助的, 佢在enopi 學的 比學校課程快.
上 e.nopi MATH 堂時, 你地會要求 tutor 用Eng or Cantonese 教?
>>我囡學校是教英文數, 揀enopi 都是因為用英文教, 我囡個tutor 扮唔識中文, 如果遇著小朋友真係唔明佢都會用少少中文講解.

原帖由 tangerine 於 09-4-30 23:49 發表
我也正在考慮比小兒上 e.nopi MATH, 想問下各位mami, 你地覺得 e.nopi MATH 有無明顯幫到小朋友學校的成績?
上 e.nopi MATH 堂時, 你地會要求 tutor 用Eng or Cantonese 教?
And, last question, any recommendation ...

jumbo_mandy,

e.nopi 比賽, 我記得舊年大約11月舉行...
係比D 大d嘅小朋友參加, 我囡舊年都唔夠年齡參加 , 今年會俾佢去見識試下..

原帖由 jumbo_mandy 於 09-4-29 21:10 發表

mmak,

e.nopi都好似有比賽, 不過我估比大d嘅小朋友參加, 所以我都唔需要諗 , 妳地會唔會試下呀?

聽朋友講 Enopi Eng 套教材幾好, 以你睇.. 值得推介嗎??

其實Synthetic Phonics 同其他 Phonics, 有咩分別 ??

Thanks !

原帖由 Carman_mami 於 09-5-2 13:13 發表

我囝level1, 好似 level 2 有CD 聽, 不過如果係聽 phnoics sounds 我仔就唔駛聽la, 因為佢係lee 間centre 到學緊Synthetic Phonics

jumbo_mandy,

好似係計學歷, 最細要小一先可參加, 舊年centre 負責人都有主動叫我報名, 只是啱啱我囡小一interview, 怕撞期無心機報, 後尾 先知最細要小一先可參加, 都報唔到.......

最少要達到那個level才可參加??... 我又無留意 ??  

原帖由 jumbo_mandy 於 09-5-3 10:36 發表

mmak,

希望妳囡囡到時參加可取得好成績, 以妳所知, 佢地係咪要最少6歲, or 最少要達到那個level才可參加架? 係以年齡or level 分組別比賽? 係咪要經centre報名? 唔好意思, 因為我讀果間唔係e.nopi centre, 只係得 ...

Thanks.

間中都會聽到Miss 話:要幫小朋友做 TEST (堂上做).

但 每個level都會做3-4次Assessment ??... 我嗰個centre 又好似無咁多??...
其實我都唔係好知道, 我無問佢地... 但centre D 職員/Miss 間中會同我講....

原帖由 Carman_mami 於 09-5-15 15:16 發表
原來我間(E.nopi English )certre 每個level都會做3-4次Assessment ga, 你地果d certre係唔係禁ga?

我果間, 只有maths 學, 都有得補堂...
我prefer 取功課, 唔返住.....

原帖由 Carman_mami 於 09-6-14 15:40 發表

我果間, maths 教小小和取功課, English就有得補堂...
‹ 上一主題|下一主題