用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 沙呂小 vs 英華
樓主: ajbabies2021
go

沙呂小 vs 英華   [複製鏈接]

醒目開學勳章 貢獻勳章

首先,我係會揀沙呂嘅,亦係以家庭作考慮嘅人
以家庭作考慮,唔係對大嘅唔公平,要係價值觀問題,以家庭、以愛行先,再講,就係成件事logistic 易搞好多

沙呂係包容性算大嘅學校,講每年升頭級名校嘅,當然YW多,但要响YW排頭20易d,定沙呂考頭10易d? 有無聽過YW讀,家長同孩子都好大壓力? 又或者,小學階段,其實讀男女校比較好? 交通時間少,休息時間多咗,呢d係咪對孩子都好?
其實揀沙呂一d都唔係對大哥唔公平行為,就算得一個,沙呂都係唔容易放棄嘅好學校

每個家庭嘅考慮點都唔同,但升中嚟睇,沙呂唔會同YW有明顯嘅落差,我個人覺得沙呂以增值率嚟講,絕對比YW好!話哂,YW d學生個個都係揀過嘅精英

恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

jennylady 發表於 21-7-3 16:40
我可否借位一問

LS vs YW 點揀
如果你响YW 名次前,升中,你會報LSC 嘛?定係你想留後路去DBS?

讀LSPS,叩門收得嘅,必定過到馬路,想報SPCC 無問題,年年都有一個畢業生揀去SPCC,只係去DBS 少d
如果你鍾意DBS,就留YW,如果你都係鍾意LSC多d,我睇唔明點解會選YW...
恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

jennylady 發表於 21-7-5 09:38
回覆 Effe 的帖子

原來係咁八卦問下仲有咩學校要比?
入到去,你見到好多野壞,你就明點解要俾咁貴!呢排聽仔講,小5有一班課室兩部冷氣都壞咗,要去特別室上課
當年加堂費時上新聞,全校有差唔多一半projector 係壞嘅
聽講,換冷氣嗰d應該可以向edb申請特別資助,但edb偏向批普通學校,名校要自己想辦法

恐龍家
‹ 上一主題|下一主題