用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 是否有點 ' 特別 ' 呢?
go

是否有點 ' 特別 ' 呢? [複製鏈接]

醒目開學勳章 貢獻勳章

樓主,你想問乜?
係咁有d特別?
你响度問就1d都唔特別!

我仔小二,最近自己work out 到2^2, 3^2, 4^2 ....  中間嘅差係有關係嘅
佢好鍾意玩數序
恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

MASAYA 發表於 15-3-24 11:20
傳說中阿仔智商八成遺傳阿媽,阿女智商八成遺傳老豆,所以兩個仔資優,阿媽八成走唔甩係聰明  ...

呢個傳說有d問題
科學已經証實,"資優" 係X-linked,即係.... 阿仔嘅聰明係嚟自媽媽(X)
阿女嘅聰明,係來自爸媽 both

而女性有兩條X,要兩條都有料到先會IQ高,所以IQ高嘅媽媽,生嘅仔一定IQ高!因為佢兩條X都有料到!

恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

Jane1983 發表於 15-3-26 11:00
回覆 小曳人 的帖子

咁講,係咪即使再叻的爸爸,如果加個蠢媽媽,都生吾到叻小朋友? ...
要睇下媽媽有幾蠢因為平凡媽媽可以帶住一條聰明嘅X
如果呢個X遇上聰明爸爸嘅X... 會出個聰明女
但仔就... 一定唔會絕頂聰明

Jane1983    發表於 15-3-26 13:03
恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

himmamme 發表於 15-3-26 10:34
我唔信啦,我個仔係highly gifted,math自小超前4,5年.但我d maths唔合格,記性又差,d 網上IQ test邏輯问 ...
唔講得笑,我記性都好差架!數學就ok啦,我讀理科嘅

我信,最主要係因為我母系出過好幾個好聰明嘅仔!
X-link 唔係等於媽媽好聰明,只係表示响男性出現嘅機會率比女性高,"麻煩" 係隱性嘅,帶"麻煩"X嘅媽媽唔等於會特別聰明,只係較容易生個麻煩仔!

恐龍家
‹ 上一主題|下一主題