用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 海外留學生保險 - 英國
樓主: wloi
go

海外留學生保險 - 英國   [複製鏈接]

想問大家有無幫仔女買?有的話,你幫襯邊間公司?
我網上 search , 見到有 Marsh, AIG, Prudential 同 ACE ..價錢 3xxx 一年。
   34    0    0    0

DKmum 發表於 15-5-27 20:05
如我公司medical plan provides worldwide coverage to dependent, 還有需要買嗎? 除medical 以外, 这些p ...
包平時旅遊保險的事項...旅遊保險留學用唔著。

hjma 發表於 15-5-28 00:41
我都想知除咗medical仲包D咩嘢?
prudential:
https://www.prudential.com.hk/scws/pages/tc/products/general-insurance/leisure/travel-overseas-study/index.html

poonseelai 發表於 15-5-28 08:21
除了醫療費用,我會留意個人責任保幾多,即因疏忽而需對第三者的身體損傷或財物損毀負上法律責任,保誠最高 ...
咁真係賠完錢要返香港讀書...咁就更加要幫佢買保險,都唔知佢會整爛 d 乜野。

poonseelai 發表於 15-5-28 09:43
唔洗咁擔心,我講是個別例子,我個人會留意醫療同責任賠償
英國全部人用 NHS ...醫療我唔係太擔心,反而擔心責任賠償、突發事故、意外保障。 我見有份 insurance 包埋綁票 ...呢樣又幾奇怪。

Sheep006 發表於 15-6-14 19:25
請問大家買咗留學生保险未呀?知唔知最遲幾時要買?我總煩緊幾時買 ...

我打算8月買.....學校都有提要買保險,怕佢地唔見野或整爛人地d 野要賠錢。

noel2010 發表於 15-6-14 21:27
呀仔話較多同學只是用壞學校電腦,在學校按金扣,如果用自己電腦,便不用理。 ...
我怕我女會整壞洗衣機、乾衣機同煮食爐,佢係香港都唔會用呢三樣野。

noel2010 發表於 15-6-15 00:39
回覆 brother4 的帖子

當然電腦是學生借用學校手提電腦,打爛monitor, 遺失的要賠,有些同學唔帶自己個部 ...

我聽舊生家長講,星期六、日,早餐係在宿舍食 (因為唔知學生訓到幾點),有cereal、包、 muffin...唔想食呢d,可以自己煮自己買的食物。我唔多記得宿舍有咩煮食用具,不過焗爐、微波爐肯定有。
第三者賠償只係保險一部份,仲包其他旅行保險有的事項。不過旅遊保險每次最多60日??...所以唔可以買旅遊保險。

brother4 發表於 15-6-15 09:58
賠多少?
搭錯線 ,sorry

Taiwaibobo 發表於 15-6-17 15:52
想買旅遊保險, 但唔知點定旅遊日子, 佢去咁長, 是否買唔到?
cannot use travel insurance....as each overseas trip needs to be less than 60 days if I remember correctly.

Sheep006 發表於 15-6-17 19:01
咁净係可以買留學生保險,我决定了買ACE的留學生保險,咁就會cover埋旅遊保 ...

其實所有留學生保險都會包所有飛機航程,呢個係其中一個要買留學生保險的原因。

Sheep006  Tkx  發表於 15-6-17 20:52

hjma 發表於 15-6-18 17:59
咩係…近親探望和教育基金?

近親探望,即係大吉利事,小朋友在外國發生意外或有嚴重病時,家人去探佢的機票食宿

教育基金...如果自己有d 大吉利事的事情發生,小朋友仍然會有錢交學費,繼續學業

I have done a comparison of 3 company's insurance of similar price

Still a bit hard to choose

Sheep006 發表於 15-6-19 22:47
回覆 wloi 的帖子

謝謝分享!!!不過好難選呀
Marsh 就次次英國文化協會攪展覽佢都有檔口。ACE 我都有幫佢買基金。 Generali 我都係第一次接觸。
我多數 Marsh 同 ACE 之中揀一間。

3b 發表於 15-6-20 08:38
打左2次都出唔到字

請問每間保險公司的賠償要比墊底費嗎?
應該唔駛喎,不過你可以上網站再望清楚。

回覆 innisfree 的帖子

Similar plan from prudential is 8500 / year, more than twice the price of these 3 companies.  Even the cheapest plan is 4900/year.

Sheep006  so expensive  發表於 15-6-20 23:02

剛才同舊生家長傾,佢幫仔女買旅遊保險而唔係留學生保險。佢逐次買,保誠保險旅遊保險,個旅程可以長達180日
‹ 上一主題|下一主題