用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 究竟03 04 05年,邊年出生率低? ...
go

究竟03 04 05年,邊年出生率低? [複製鏈接]

又講SARS baby, 唔駛咁悲情掛, 事情已過左幾年, 如果當時幸運冇事的, 只係一個片段嘟. 今年和來年的, 也受小班影嚮啊.

對"中英數常"的資料, 我有少少補充, 係關于一D父母同時非為香港居民的出生率. 而呢部份人可以話多數係國內人士, 再準確D講近年每年多咁多呢類係由國內人士做成.

2002年      4.82萬人    -     0.13萬人
2003年      4.70萬人    -     0.21萬人
2004年      4.98萬人    -     0.41萬人
2005年      5.71萬人    -     0.93萬人

呢D BB, 唔一定會來香港讀書, 可能係內地讀國制學校, 跟本睇唔起香港的教育. 來香港生, 只是因為醫療或一孩政策的關係.

無論點計, 05 > 04 > 03, 但04同02比, 我覺得04不比02多(人數多1500, 但非本地多2800).

今年的孩子, 很多04的, 努力啊.

原帖由 ziyi 於 09-8-15 18:22 發表
不知道這些資料包不包括那些國內出生的香港小朋友?
像我的囡囡,因我派駐在國內,妻子嫁雞隨雞的跟著我在國內居住,在國內生小朋友,到回流香港,一家人又回來

...

冇出生的數字, 但有回流的數字(但不記得是多少歲以下回流才算在此, 要睇番報告). 不過相對穩定, 和只佔少數, 可以不理.

2002年      4.82萬人    -     0.13萬人   +   0.17萬人
2003年      4.70萬人    -     0.21萬人   +   0.16萬人
2004年      4.98萬人    -     0.41萬人   +   0.16萬人
2005年      5.71萬人    -     0.93萬人   +   0.15萬人

原帖由 huayan 於 09-8-16 07:39 發表
政府剛公佈06/2008-06/2009的出生人數有81 200人, 又實行小班. 5-6年後,小學學位會吾會吾夠架??

呢幾年成日講小班的好處, 但初生人口由5萬升到8萬, 係推番大班, 又講一大堆好處, 例如群體生活呀等等, 定係起學校呢?

mf

原帖由 huayan 於 09-8-16 07:39 發表
政府剛公佈06/2008-06/2009的出生人數有81 200人, 又實行小班. 5-6年後,小學學位會吾會吾夠架??

近年成日話小班點好點好, 但新生人口由不足5萬升到8萬幾, 唔知會唔會推番大班呢? 定係起新校呢?

不過, 名校區各校同地區名校其實好多冇推小班, 小班大班的始終覺得係供求問題決定.
‹ 上一主題|下一主題