用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 2011-2012, 打算考什麼直資/私校?
樓主: silvia_ng
go

2011-2012, 打算考什麼直資/私校? [複製鏈接]

醒目開學勳章

我每天都查信箱,連我那馬驑囡都問我,為什麼每天都看

原帖由 silvia_ng 於 10-9-7 23:44 發表

我冇係咁細心去CHECK下有冇過數呀! 哈哈! 唔知D學校要等到幾時先收信通知INTERVIEW時間呢...

醒目開學勳章

對唔住,唔好嬲啦
下次記得用返你Flostangraphy
很長的名字
定用法蘭西女婿好一些

原帖由 flostangraphy 於 10-9-8 12:13 發表

醒目開學勳章

中法混血,唔漂亮就出奇啦
我個囡看他大囝之前的相,流晒口水

原帖由 Sumyeema1 於 10-9-8 12:27 發表
題外話,flostangraphy , 你個細女好靚女

醒目開學勳章

TSL隔壁也是屋村公眾停車場,好彩上次早去半小時,排隊入停車場搞到剛好入得到

原帖由 traeh 於 10-9-8 12:45 發表
都唔係喎,DGJS旁邊個公眾停車場好多位,實有位泊。

醒目開學勳章

記得明天去OK交申請費啊
我打算星期六下午帶文件去學校,蕭亞姨你呢
請返姐姐未

原帖由 silvia_ng 於 10-9-8 22:40 發表

係囉....再者哥哥入左去之後, 我仲更加愛上TSL添呀!
係呢, 你小朋友係LMC幾好嗎?

醒目開學勳章

吓,今天可以嗎,Bar code那樣說9/10先開始可以在OK交
所以我一直擺埋一邊,還要不停提自己記得9/10去交

原帖由 ggoo 於 10-9-9 13:01 發表
我今朝已經去OK入錢,未決定幾時去交表,唔知郵寄過去得唔得呢?

醒目開學勳章

我會交表的,應該會選返自己區的熱門

原帖由 silvia_ng 於 10-9-9 13:47 發表
自行大家會唔會交表? 我而家都唔知選咩學校好呀...

醒目開學勳章

今次唔係我記錯啊,我那張bar code payment slip係登記完同一時間打印出來,上面是從9月10日起去OK交
而現時上去TSL website再看,改了血紅大字係9月9日起
我想不到會這樣的

原帖由 silvia_ng 於 10-9-9 13:28 發表

係9月9呀, 到時交補充資料就要連埋報名費一齊交回。
10月9號已經開始INTERVIEW啦, 哈哈!

醒目開學勳章

我都唔知,我係第1天,第1個小時報名,即時打印埋出來

原帖由 silvia_ng 於 10-9-9 17:25 發表

我個血紅大字係9 SEPT 2010 ONWARDS 喎

醒目開學勳章

我沒有此煩惱,我老婆差3分就拿了乙一等普通話証書
去國內學校教書也可以有資格

原帖由 flostangraphy 於 10-9-10 09:23 發表
可以教多個嗎?!?!?

醒目開學勳章

今天去了TSL交資料
如果天天都係咁的話
一定要預多一些時間,不要打算去完之後1個小時內有別的節目
因我天足足等了1個小時15分才輪到我
我11時20分去到,派到的籌是399
去到12時,我看了一下附近的有些是480
一定要預備充足時間

醒目開學勳章

我坐係度等時,計算了一下(分3後號碼 - 270~300, 320~350, 370~399)
發覺5個收表的,平均處理30個人要15分鐘左右
所以我去到是250幾,要1個小時20分才輪到我
所以你朋友800幾,但處理跟500幾,那可以去行個多小時返去都唔怕
不過,過了4時唔知俾唔俾返入去
當今天1000個,平日每天200~300個,最後一天的星期六 千幾個,早d去

原帖由 silvia_ng 於 10-9-11 20:12 發表

我FD下午3點幾去, 派籌係8XX, 但處理緊5XX。所以我都會平日去, 希望唔好咁多人啦...(我直頭有衝動叫呀仔幫呀妹交!!!)

醒目開學勳章

我只用了約3分鐘左右,由叫號碼到完成
內容是問你的登記號碼,從電腦調出來給你看,再次確認內容是否正確
而同時學校的老師看你的文件齊全與否
然後寫收據給你,叫你28號看interview schedule,或等收信
不過我在個多小時,看到一些要成10分鐘的主要有2個原因
- 帶埋學校唔收的portfolio/獎狀等,結果老師要逐張退回給家長,浪費了不少時間,不過都是人之常情
- 幫人交埋表

原帖由 cpcog 於 10-9-11 21:43 發表
why does it take so much time?? do they do a lot of examination on the info?

醒目開學勳章

其實那天去都沒有關係,最緊要預多一些時間等
因為你唔會知道當天情況如何
我相信平日下午會好一些吧
請假都唔會請下午2個小時吧
靠估的

原帖由 silvia_ng 於 10-9-11 20:50 發表

我打算星期三/四先去, 湊左妹妹放學, 再接哥哥放學。

醒目開學勳章

你就好,現在我兩公婆都上班,唯有星期六休息時去交
俾囡囡投訴唔帶她去玩走去交表
昨天未交表,就說會帶她去溜冰
一路等一路嘴不停,怕她失禮,唯有俾佢玩手機,差些玩到無電
又俾老婆罵約好12時在另一處,食lunch後溜冰,
結果整天到囡囡溜完冰才有東西落肚(上午送老婆去考試...接著去囡囡學校聽講座....去交表....找老婆....陪囡囡溜冰)
早餐..馬騮囡都唔知係唔係生虫,一人食埋我個份...又趕時間....又只帶了一些囡囡的餅乾給她中段食,老婆就自己找野食先...結果最可憐的是我
所以才上來叫人預多一些時間,否則下場最差就像我一樣

原帖由 silvia_ng 於 10-9-11 23:41 發表

我家下唔洗返工呢....嘻嘻...真係邊日去都係睇MOOD。星期一同埋星期六就費事, 實好多人...

醒目開學勳章

我老婆跟馬騮囡就晚晚安睡
因她是總裁大人,已然以下了命令給下人(即係我)
就只管結果,連朋友要報簡介會,都要我辦妥
我現在擔心是
1.True Light究竟收唔收到我的application
2. DGJS會唔會跟True Light撞期 (如果撞了,放棄DGJS)

好彩一早準備,上年的假期留下一些for這時間用,所以起碼不用擔心沒有假,老板唔俾

原帖由 ggoo 於 10-9-15 17:25 發表
你真是隔岸觀火.
我既心情就越來越mouth:" />晚晚冇覺好瞓.  

醒目開學勳章

咁又唔係wor
只因為
1. 在BK看到的都是DGJS學生一般來說是比較富貴,而我家是一般人,怕小朋友會比較
2. 在BK看到的是小朋友大多要不停補習,競爭

但DGJS是一間好的學校,但以上的因素令我反之會排在其他學校之後

而True Light,我跟妻子喜歡她的純

原帖由 w_y 於 10-9-15 18:04 發表
係咪 dgjs 唔夠信心有此決定?
true light 有咩吸引你呢?
我細仔又係 10 分, 加埋宗教先有 15 分, 諗緊報 true light 幼稚園好唔好....但佢係男仔....唉....

醒目開學勳章

帶定錢打的啊,記得唔好駕車
駕車找地方泊重麻煩

原帖由 silvia_ng 於 10-9-27 13:46 發表
好感恩, 3間學校既INTERVIEW時間都冇撞, 全部都可以FIT到去!

之前擔心9號撞三間既日子已經過去, 而家要幫女女做好心理準備, 開始面試了!

醒目開學勳章

係咁就恭喜賀喜啦
我雖然同你一樣沒有撞,但10/9早上都仍未知時間啊

原帖由 silvia_ng 於 10-9-27 14:06 發表

搵PACKING麻煩, 但都不及我撞鬼左車麻煩...

我D時間係FIT到唔洗打的都得...嘩卡卡卡卡! 只係擔心哥哥放學接唔到咋...

醒目開學勳章

TSL我先不怕,因為係10/10

原帖由 flostangraphy 於 10-9-27 16:20 發表
TSL releases Interview time slots on school
website tomorrow!
祝冇撞期!
‹ 上一主題|下一主題