用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 2011-2012, 打算考什麼直資/私校?
樓主: silvia_ng
go

2011-2012, 打算考什麼直資/私校? [複製鏈接]

醒目開學勳章

其實有沒有大抽獎對我沒有什麼意義的
我一早打定只申請私立/直資
沒有打算玩抽獎遊戲
因為喜歡的沒有資格入
最喜歡的津貼是協恩,得那90個位,沒有25分都入不了
而就算搬去那校網,都是得40個位左右(因每年的世襲生都超額佔用)
其次是瑪利諾,都沒有可能的學校,花下白日夢就得
多謝關心,大家加油吧

原帖由 mat媽 於 10-8-27 15:40 發表

ggoo,

音小收了, 都可參加大抽獎!

我fd囡囡派到一間幾好的, 不過佢最終選擇了音小!!

醒目開學勳章

俾我都會,同一級別卻不用學費
而且協恩雖然學術上未必強過Maryknoll,但她不單是學術,運動上也是no. 1
我好想小朋友不是做書呆子
所以,協恩是我呢世的夢吧
如果有幸入到TSL,升中時也會考慮一下
但到時可能已經係直資了,而聖公會的直資私校,不嬲不平的
想想SPCC, 全額學費6000
DGJS, 4000
DBS, ??? 男校沒有留意
所以協中如果真的轉直資,應該學費也不少

原帖由 silvia_ng 於 10-8-27 17:23 發表

我個fd個女就係咁入左協恩了....佢放棄左TSL入去, 兩輪既TSL都收佢讀, 但佢都選協恩。(佢仲有一個細佬)

醒目開學勳章

就係因為幼稚園時沒有像現在小一考慮這麼深入,沒有申請(不過協幼都是在叩門是有用,最多得9個叩門位),所以根據唔知道,俾老婆大人批判了很久
從而在囡囡k1就上呢道

原帖由 silvia_ng 於 10-8-28 00:10 發表

當年有冇考協恩幼稚園?

醒目開學勳章

插到有如何,協小是津校,而我囡囡只有15分
第1輪無望,第2輪跨區都是無望

原帖由 silvia_ng 於 10-8-28 15:47 發表

之後都可以試下報插K2/K3呀, 不過插班位始終唔多...

醒目開學勳章

所以很多很多年前,原本一間在將軍澳很熱門的學校,因此到現在一沉不起
沒有不透風的秘密,可以做多少年?

原帖由 ggoo 於 10-8-30 09:34 發表
我有個問題想問下大家: 小五小六的呈分試是邊個出題目?聽聞各間學校自己出題目,再由教育局根據成績來定學校既banding,咁假如有d學校將某部份題目通水比學生知,咁d學生米可以攞到好成績,學校個banding冇形中就可以升 ...

醒目開學勳章

我打了去真光問,接聽那位學校職員說9月底才過數及出信
我問如果收唔到,寄失了怎麼辦
回答說,沒有關係,如果真的寄失了,也會俾你補交過,也會安排面試的
但就不能查是否收到.

原帖由 ggoo 於 10-8-30 12:17 發表
ziyi:
我最近就是諗起呢間學校既丑聞而有感而發問下人,物原來學校真是可以通水比學生而提高成績?我仲以為只是傳聞,原來學校真是可以咁做.mouth:" />咁呢個會否是教育上一大漏洞呢?彼如區內某兩間學校水平棋鼓相當既話, ...

醒目開學勳章

我應該是2個星期前寄的,而一直沒有過數,所以咪打電話去問

原帖由 ggoo 於 10-8-30 13:50 發表
原來你仲心急過我,真是打電話去問,我就上銀行網頁查過幾次都未過數有D心急.
網上見唔少人評論真光,覺得佢地真是好有大將之風,留位費收得少,可以大抽獎,大抽獎公布結果後先過數,過著數後唔讀又退返錢比個家 ...

醒目開學勳章

嘩,你唔係嗎,連將軍澳的津貼學校你都去留意
勁啊

原帖由 silvia_ng 於 10-8-31 13:06 發表

呀炳嗎?

醒目開學勳章

咁又係
但新來那個校長來頭很猛的,但收生數目(第一輪)卻仍舊是一年差過一年
係SPCC未搬去現時校舍時其中一間的校長

原帖由 silvia_ng 於 10-9-1 10:46 發表

呢D醜事真係會比人唱開哂呢。而個校長好似之後又衰一樣野...唉...

醒目開學勳章

你是否怕下年你幫你囝囝申請時會變成4仟,5年後變成6仟啊

八卦下,5年後會唔會幫你囡囡申請埋DGJS,到時母語你填什麼,DGJS是用母語面試,但通常是廣東話,英文,普通話
,但沒有聽過法文

原帖由 flostangraphy 於 10-9-2 15:36 發表
你唔講, 真係冇留意..... 突然間已經過三千.....

醒目開學勳章

唔知用唔用得"腐乳"
而DGJS比起TSL梗係貴好多啦
但比起同系的SPCC,就平一截,又唔影響抽獎,申請費50大洋
玩下無妨,我也是這樣才玩下,當見識一下名校
咁大個仔都未入過這些老牌名校

原帖由 flostangraphy 於 10-9-3 09:22 發表
冇得用母語, 用"腐乳"得唔得?
DGJS咁貴.....小女考到我哋都未必供得到....

醒目開學勳章

係係100元,因為同一時間申請了4間,打亂晒
謝謝ggoo

原帖由 ggoo 於 10-9-3 11:48 發表
呢次去女拔面試,有點遺憾既只是去將軍澳臨時校舍,唔是去佐敦正式校舍.(因為新校舍未起好.) 我印象中女拔面試費是100蚊,唔是50蚊.

醒目開學勳章

成績一定是聖心
校風我覺得差不多
而我卻選擇了真光
因我喜歡學校大一些,無咁大壓力

原帖由 suewong 於 10-9-3 13:16 發表
請問你地覺得HK真光 & 聖心(堅道)那一間好d?  in terms of 校風, 成績, 升中, 老師?

thx.

醒目開學勳章

聖心出了很多猛人架
陳方安生
陳淑莊
小儀
近幾年連運動都上到女子來說頭3位架

ggoo, 八卦一下(我係出名八卦的) 女拔近屋企是說臨時校舍定佐敦永久校舍先

原帖由 ggoo 於 10-9-3 14:10 發表
香港真光我有報名,聖心就冇,亦冇留意此校,因為我女唔鍾意女校,(女拔除外,因為佢近屋企,又可以比女女去見識同練習一下面試).smc我都冇報,我女d英文麻麻. ...

醒目開學勳章

其實DGJS臨時校舍有幾隔涉的,將軍澳半山區,區內巴士只停寶琳北路外圍,要行內去(巴士只得牛頭角熱狗95M)
只有一條小巴可以入到村裡
而經TSL一役,打死也不駕車,肯定停車場full parking
區內去最佳選擇是的士,我想就算由我那裡去,大約都係30元左右

原帖由 ggoo 於 10-9-3 15:48 發表
我住將軍澳,咁你話邊間近我屋企呀.(印象中我講過話同你一樣住TKO)
聖心個D唔啱我女既性格,所以我冇諗過報.

醒目開學勳章

半山長命斜,你叫踏單車
踏得上去,我條命都俾左條路
如果係將軍澳站,坑口,寶琳就可以

原帖由 flostangraphy 於 10-9-3 19:43 發表
咁係lor, 環保d, 可以踏單車或rollers!

醒目開學勳章

係啊係啊,好彩DGJS對我來說是玩下,撞了期也不會覺得可惜

原帖由 silvia_ng 於 10-9-4 18:51 發表
今日去埋交GH, 10月2號IN。暫時係擔心九龍塘同LMC撞9號, DGJS同埋SMC就唔知幾時...撞左先算囉...

醒目開學勳章

我比你早2個星期 ,現在只等DGJS就知道會唔會撞期
查了銀行,DGJS/HKGUA/EC都過了數,即係代表收了form
但True Light卻仍未過數,還要擔心

原帖由 silvia_ng 於 10-9-6 17:23 發表
我終於報哂想報既學校啦! 而家就係等信通知幾時IN。舒服哂....哈哈!

醒目開學勳章

因為同時間幾間,又撞正老婆prepare考試,姐姐又delay到香港
有要出差,上上落落那種,想死差不多,所以咪要寄
之前4~5月沒有這樣忙,我都是親身去

原帖由 thomasha 於 10-9-8 08:44 發表
我通常是親自交表的,所以肯定學校已經收了表,不用查銀行過帳來確定是否已收表。

醒目開學勳章

你想知道那幾間啊?
好少Daddy入來,終於除了師奶大叔外,有男同志啦

原帖由 manmak88 於 10-9-8 09:32 發表
HI all

我是新來的港爸
看了不少大家的文, 好有用
原本今年未打算in 小一, (11月出世)
不過因為想比小朋友(仔)多一次機會, 今年都打算in 來做經驗
見到好多short form school name, 請問有沒有list 給我對對?
我想 ...
‹ 上一主題|下一主題