用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 喇沙小學 LSPS 小一家長交流區(2009/10)
go

LSPS 小一家長交流區(2009/10) [複製鏈接]

有冇09-10 喇沙小學1F班家長?入來傾下計丫!

終於登入到可以發帖啦!

好開心可以係LA SALLE FAMILY一份子!
不過都好擔心,驚佢未必適應到,
佢仲要係細仔!不過機會來到,
真係要好好珍惜。

今個暑假唔可以俾佢嗟跎歲月啦!
有冇家長諗住俾D咩課外活動仔仔呢?
可以分享下嗎?

good idea!! ^^

我當日應該要返工,
因為想留番d假9月先放,陪佢開學!

會叫爸爸帶佢買書買校服,好期待!

好在有過來人maria_lai的提醒,知道呢個summer除左俾佢出去學野,仲可以train多d自理能力。

原帖由 InitialD 於 09-6-20 14:32 發表
LSPS is trained by WinTin.

唔好意思~請問WIN TIN係泳會嗎?

另外,大家知唔知道小一有游水堂嘛?

啱啱上喇沙website睇通告︰

停課通告

教育局在6月23日宣布全港小學在本學年不會復課,即時放暑假。
  • 停課期間,所有課後活動取消。
  • 原定於6月24日(星期三)舉行的全校乒乓球班章別考試取消,支票將於派發成績表時退回。
  • 原定於6月29日(星期一)舉行的校內音樂會綵排取消。
  • 原定於6月30日(星期二)舉行的校內音樂會取消。
  • 六年級家長請注意:請登入內聯網細閱「中學學位分配辦法」學位分配結果中一入學前香港學科測驗畢業典禮通告。
  • 有關小五呈分試補考安排,請閱內聯網通告。
  • 有關小五核對試卷安排,請閱內聯網通告。
  • 有關小一至小五成績表派發安排,請閱內聯網通告。
  • 有關課本售賣安排,請閱內聯網通告。
  • 有關各科暑期功課事宜,請閱內聯網通告。
  • 小六畢業班謝師宴改期,請登入內聯網細閱畢業班謝師宴籌委會通告(十一)。
  • 有關購買暑期作業事宜,請閱內聯網通告。
  • 請登入內聯網通告欄細閱由籃球會、田徑會、羽毛球會、視覺藝術會、游泳會、足球會及乒乓球會發出的通告。
  • 有關停課的其他安排,本校稍後會透過網頁或內聯網通知家長,請各位留意。
  • 同學可利用網上學習資源進行學習 [開啟連結]

2009年6月25日更新

但唔知7月15日會唔會如常呢~請問有冇家長知道?

同埋想問一問,係咪小一迎新日通常都會o係開會前一日舉行?因為我係在職媽媽,所以要plan請假~thx thx! : )

哈哈哈!佢真係攪笑!

我上次同仔睇喇沙個website,
俾佢睇d校園生活相,
佢話點解冇女仔ge,
仲話想有女同學tim!

真俾佢激死!

希望唔會取消!我都想快d買到書同佢準備下。

好在k3 o個度個畢業典禮暫未取消,
都想佢入小一前有個美好回憶嘛!

哦,原來係7月13日 / 14日返去買書,
到時要爸爸去買啦,我都係留番d假期陪亞仔開學!

o係呢條link睇到舊年8月30日有個小一迎新日,我諗應該今年都會有卦!不過未知邊日呢?都幾心急想知道~ : )

Can u pls also PM me? cos wanna see if i hv discount from my friend~ THX a LOT!!! : )

原帖由 maria_lai 於 09-7-13 18:26 發表

d書都幾重架
如果你老公得閒, 更係多個人好d啦
最好帶個大袋去, 因為佢地只提供背心膠袋, 唔係幾好拎

如果你一年級, 簿係開學後老師先處理
二年級以上, 就要自己去學校文具部買

校服唔清楚, 因為我唔係學校買

...

我都好擔心!佢英文認字好弱,唔知有冇家長可以俾d心得?

原帖由 wanmui 於 09-7-13 21:22 發表
阿仔kinergarten係好淺的,所以我已在K3自己教他一些,但都沒starter green and blue 深,that is why I am worrying

hahaha!
中文都還好,去街時我仔見到d中文字會問點讀﹑點解呀咁…亦都(暫時)中意計數,唯獨係佢好似對英文唔多敏感,聽得明但講又差d,認字又再差d!

ryohga你仔好叻呀!可以分享一下有咩方法可以令佢英文咁好?睇多d英文書?

回覆 151# ryohga 的文章

有冇諗過俾個仔去學普通話?對中文應該會好d~我今個summer會俾佢補eng,希望大家都有進步la!

原來你都有考dbspd,當時我仔都有second in,不過我當係bonus,因為冇諗過佢可以有second in,都係當攞個經驗la!

thx for maria_lai's info!!!!!!!!!

多得d熱心媽媽ge資料,起碼有個concept點樣為個仔prepare~

另外想問問學校附近ge 小x士好唔好呢?因為想幫亞仔搵定d 喇沙預備班,不過唔知好唔好呢…有冇家長可以俾d意見?thx again!!!

原帖由 maria_lai 於 09-7-15 14:16 發表

PM左, 你睇睇

大家當係參考及一齊研究下啦.  如果發現09/10有任何唔同既安排或資料, 請update下. 我怕講得多但d料outdate, 累左大家, 咁就唔好幾好啦.

謝謝 ...

dbspd同la salle各有各好,但dbspd有ib課程,如果你會諗住俾亞仔去外國讀書,ib課程會銜接到外國課程。

見過好多la salle仔(小﹑中學都有),都見過d dpspd 既中學生,感覺上2間學校出來既有唔同氣質 (唔想令大家覺得我標籤梗2間學校ge學生,不過只係個人意見)
o係呢度分享一下自己ge愚見︰

1. la salle仔比較活潑,轉數好快,有d都百厭ga (特別係中學o個d)。我自己唔mind個仔百唔百厭(查實佢真係一個百厭仔),as long as佢會遊戲時遊戲,顧住d功課就ok勒!

2. db仔比較斯文,俾人好"學者" ge感覺,上次去open day見到d小一生都好成熟大方,好impressed!!!不過有時佢地都會流露左d傲氣,可能始終係名校出身?另一樣要顧慮ge係學費,如果有得揀,我會prefer唔使交太多學費,咁可以俾多d 錢亞仔出去學下野。如果經濟唔係問題,或者你可以從宗教角度諗?從學校location諗?

呢d都係我平時見埋見埋呢d學生,所以有d咁ge感覺; 其實
家庭教育都對亞仔影響都好大!

要講邊間係preferable,真係五十五十,視乎你想佢受咩教育(學校方面)同埋培養到d乜野性格氣質出來啦,最重要係學校ge教育理念配合到你的要求!

以上o係個人意見,如果有錯,煩請家長一齊分享番!: )

原帖由 ryohga 於 09-7-16 10:37 發表
Hi justin2003,

有呀, 他學普通話已經半年了, 他對中文認字都還可以, 但對中文的理解力便不行了.

原來你也in 了dbspd嗎?? 我阿仔其實是waiting list. 我現在還在想好不好去叩門. 但我的朋友很多都叫我不要這樣做 ...

我見有時間表(SUMMER TIME ﹠ WINTER TIME),原來星期五GE時間真係唔一樣。

MARIA_LAI,
想問問MISS LEUNG惡唔惡GA?佢係亞仔班主任。

BTW,仔仔今日放學好開心,佢話好似O係幼稚園上堂…
小朋友真係天真…

1F:    Justin2003

仔仔星期五病左……
有冇家長知道A-Z要抄o係邊度?仲有classroom language即係邊d呢?
另,家課冊要帶ELT Textbook 1A,係咪星期五已經派左呢!

琴日EMAIL俾老師,不過可能佢太忙冇覆到,有冇1F家長可以幫忙?PLEASE ...

Thx a lot!!!!!! : )

原帖由 yukidaruma 於 09-9-6 16:21 發表

classroom language 是在星期五派的一張小一學生在英文課堂上說的簡單英句子。(已傳 P.M. 給您)。
1A 班就沒有您說的 A-Z 家課,您可以試下用內聯網,問下同班同學。:) ...

我都有呢個問題,亞仔o係summer問始學游水,佢好想繼續學,如果有得選擇,當然最好o係學校度學,不過我相信校內泳班好受歡迎,anyway,我諗我照報校內,呢個月等佢好好適應小一生活先,等十月就知有冇佢份,如果冇,就俾佢出去學。

原帖由 ryohga 於 09-9-6 20:30 發表
有個問題唔係好搞得清楚??

究竟學校一些校隊是怎樣選出來的? 是不是一定要參加校內的課外活動, 由課外活動導師選出來呢?

譬如我的兒子很喜歡游泳, 也很喜歡現在的游泳教練, 我想讓他繼續在校外學游泳. ...

唔該哂!

btw,今日幫亞仔搵左個私人補習,希望可以令佢早d catch up到學校既野啦!

至於課外活動,我諗我都會俾佢學游水同打藍球,再加一樣樂器,唔知會唔會太多呢?

原帖由 hahacheung 於 09-9-6 21:08 發表
A-Z 大小楷各寫4個,還有帶一張3R生活相
‹ 上一主題|下一主題