用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 聖保羅書院家長交流區
樓主: yeahyeahyeah
go

聖保羅書院家長交流區   [複製鏈接]

Singpiano,
其實quiz計分與否?

請問各位家長:
莊啟程預科書院是一間怎的學校呢?

囝囝病咗兩日(聽聞佢地個班星期一已經有幾個同學病咗冇返學啦!),今日先返學,所以錯過了SA選舉添,真可惜!我讚成多D同學參加SA選舉,有勁爭先有進步,最重要係佢地向整個過程當中可以學到書本上學唔到嘅野。

請問 F.1A or F.1B 家長:

你地個囝囝上星期去完 F1. Break Through Camp 後,可以分享吓嗎?

fatymama, yeahyeahyeah:

我昨晚檢查功課時,發覺阿仔派咗張中文測驗卷返黎,但事前我係完全唔知道嘅?向網上睇功課時都冇指示過,阿仔又唔講。你地囝囝班測咗未呢??

我知阿仔今日測History。

yeahyeahyeah, 你囝囝英文係set幾呀?

fatymama:
囝囝讀1B,咁你事先知唔知有中文測驗嫁?

Singpiano:
測驗多唔緊要,起碼家長知道就可以提醒佢地溫習,但除咗靠學生講之外,請問家長有冇其他途徑可以知呢?

yeahyeahyeah:
我囝囝都係 set 9 呀!不過我係網上見到 set 8 已經有幾次 Dictation 同 Composition 做,但 set 9 就唔覺。

剛派返嘅中文測驗卷係要家長簽名嫁。

聽音樂會寫report :要呀,我已經買咗ticket同佢一齊睇啦!

fatymama:
Sorry, 囝囝讀1E呀。

fatymama,

一星期前已經通知要test chi:是不是囝囝話你知嫁?
eng uniform test:我都收到啦!加油!!
去Camp第一日點安排呀?

Thanks!

Singpiano,

我和囝囝一齊選擇嘅,佢話想聽小提琴,本來我地想聽《士兵的故事》由香港小交響樂團主辦,可惜滿座,最後我地choose:
太古新力量《小提琴超新星楊天媧》音樂會
十月甘三日香港大會堂音樂廰
今次音樂會係由香港管弦樂團主辦,蘇柏軒指揮(這位八十後火速冒起的超新星)我都好想欣賞吓。

另一個音樂會由音樂事務處主辦嘅,但場地比較遠些:
香港青年交響樂團「世博交響篇」
十一月十二日(星期五)
荃灣大會堂演奏廳

原帖由 Singpiano 於 10-10-14 19:24 發表
Lolo,

聽音樂會寫report, any concert recommend?
I will buy ticket these few days.

Singpiano,
Have u join the HKPO's 青少年聽眾」計劃?   No, I haven't.
醉人音樂半世紀」音樂會 - 向陳浩才致敬 concert :  咁快聽咗?我都有提及過此音樂會,不過囝囝話唔想聽唱歌喎!可否分享吓?(其實我都想聽香兒嫁)

yeahyeahyeah,
Good! 音樂會前有個免費講座喎,記住聽呀!

Singpaino,

唔係喎?My son told me that the report finish before the end of Nov.

請問有冇F.1家長可以話比我知?

講座原來冇咩特別,講咗半小時,有位香港音樂家(唔記得咩名)介紹今次音樂會的作曲家而已。
不過我覺得佢有一點講得right,就係近代冇咩特出作曲家,一講就全世界都識嘅?例如:蕭邦、貝多芬、莫扎特、柴可夫斯基 ...。

原帖由 yeahyeahyeah 於 10-10-23 19:33 發表
Lolo
你有無去職音樂會講座呀?
我趕唔切去聽,有啲乜嘢講架?

請問各位家長:

1) 明天Sportsday,家長可否到場觀看?

2) 星期六的弦樂團比賽,學校會否安排家長可以一同跟車前往觀看呢?

請問各位家長:

收到學校的 F.1 Mid-year Examination Timetable :-

1) 12 月 14 日 English Dictation and Listening Test 就考啦,咁幾時先知考咩呢?

2) 1 月 6 日 I.H. 考試,一小時內可以考晒咁多(EPA & History , Geography) ? 點解 EPA 從未 Test 過嘅?(差 D 唔記得有呢科添!)

3) 一月十四日要不要返學?

請問各位F1家長:

學校派了個通告關於 ICAS Test,你地有冇打算參加?究竟依個 ICAS Test 考咗有冇用呢??

最近聽阿仔講,佢果班有個實習老師黎上中文堂,請問其他班有冇咁嘅情況呢?係咪往年都有嫁?

學校網的最新消息:

侯任天文台台長 Mr. Shun Chi-ming 出自 St Paul's College

原帖由 Singpiano 於 11-7-9 09:21 發表
Yeh, the music tour just left to UK on 8 July, my son with them.

Singpiano,

Hi! 好耐冇見!話咁快一年時間又過咗,新學期阿仔就升中二啦。
阿仔都有跟music tour去咗英國呀,上星期五送機時非常之多人,睇返今次tour member list有成71人咁多,最多人參加竟然係中一。阿仔依兩晚返到酒店都有call我,不過聽佢把聲好似好累咁。你有冇上網睇過佢地D相呀?

fatymama,

係呀,mattsmum 講得岩,阿仔都係用手機向大堂上網,不過佢話每晚返到酒店都好累,所以依家轉咗早上起身至打比我。饍食方面佢話幾好,唔洗再買野食。再問佢有冇買過手信,佢就話冇咪好買喎!有冇睇過網上 Tour D 相呀,英國天氣藍天白雲幾好喎!其中一個攝影師影 D 相好令同好 sharp(但係點解佢地冇小組合照嘅呢?)Mr. Fu 指揮得好陶醉好有型!

好耐冇見啦!大家好!
自從囝囝升讀中二後,明顯上比起中一時忙咗好多好多。
明天我會去睇日場呀,囝囝主要係唱歌 ,所以會參與160人合唱:Combined Choirs (with primary school) 及 School Choir。
預祝明天嘅音樂會演出成功!

恭喜恭喜!演出成功!
係呀,非常之同意Singpiano嘅講法,整晚安排得好精彩,絕冇冷場。開場同結尾合唱,學校經過悉心安排下,中小學嘅學生一齊合唱,互相呼應,尤其是結尾唱校歌果陣,學生即時向台下派旗仔,帶領我地都好投入一齊起身揮動,嘩!當時嘅場面好興奮又感動,留下深刻印象。
我淨睇日場都咁有氣氛,相信夜場更加精彩。
Singpiano 你睇完兩場後,可否分享吓夜場?
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊