用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 宣道幼稚園 開學喇!2006九龍塘宣道幼稚園K2家長請進
樓主: 芝娃娃
go

開學喇!2006九龍塘宣道幼稚園K2家長請進 [複製鏈接]

Re: 開學喇!2006九龍塘宣道幼稚園K2家長請進

94075702/vincentkennth,

如果男仔都細心和溫柔, 便是娘娘腔了 :

男仔愛o錫媽咪, 是不是會藏在心底和不形於色?

94075702 寫道:
芝娃娃,

生女真係好唔同,很感性、細心和較男仔成熟!

天軍最多都只會在電話裡說好掛住我,叫我快d放工回家!

99迫我, 想我迫佢個仔, 但佢個仔唔so我, 我可以點呢?
呢D野, 迫唔黎o既.

JuliaCheng 寫道:
彥彤媽咪
你奶奶無迫佢個仔咩
:mrg

對呀! 要好好享受這階段至上中學, 到時再沒有"媽咪呀, 媽咪呀!"呢d聲喇. :cry:
94075702 寫道:
芝娃娃,

可能天軍仲細,他還未至於隱藏他好掛住我都唔講出來,不過大d就唔知了!所以我現在還可以攬攬錫錫他,便好享受這階段!

:  :
多謝你的祝福.
Dominicleung 寫道:
Hi Chiwawa,

My father-in-law is very opened on this matter, maybe because Dominic is a boy.  Your husband may change his mind sometimes later.  And we are looking forward to hearing good news from you.     :

其實我倆的壓力不大, 我們有一定的自由度. 反而很佩服你有兩個寶寶; 我只有一個, 不能想像有兩個時的情況, 所以沒有膽量再生. 有兩個寶寶的媽咪, 生唔生好呢!?
VincentKenneth 寫道:
I think it is really out of our control on whether the baby should be boy or girl, just let it be. For me, I would love to have a daughter but still got 2 boys.... Good thing is they can share a lot of things (i.e. clothes, toys...etc) and live in the same room.  However, boys always fight with each other and sometmes they can give us quite a headache...

I think 2 is really enough for me (in fact, over met my quota)....

Yin Tung mum, I understand the pressure you would have as 99 always want to have a grandson but  rasing an additional kid is not an easy task.     

chunyinma,

彥彤收唔到風呀. (佢話可能係校褸錢, 但校褸錢應該一早已付清了).
ChunYinMa 寫道:
hi all mom

你地小朋友有無話要交錢回校呢? 浚彥話今日有小朋友已經交了錢比老師, 但問佢係咩錢又唔知, 你地知唔知呢?

有兩個寶寶的媽咪呀, 你們很偉大, 我一直都是為了自己舒服點便沒有顧及女兒的感受, 現在是時候想一想了.

heiyanhei
興唔興奮, 第二胎的感覺應該同第一胎唔同, 是嗎? 至少唔會亂買野.

Julia,

生日會有放相服務嗎? 明天生日會, 恩彤是其中之一, 祝恩彤生日快樂.

JuliaCheng 寫道:
[size=medium]Good morning  

ChunYinMa
交錢回校...唔知喎

我仲估係咪生日會影相錢

ChunYinMa,

彥彤在"林慕德唱快學英文"學phonics, 我沒有特意與其他作比較, 所以不知道算是好不好, 只覺得每星期學一個鐘, 不吃力之餘一步一步地學了拼音, 就讓她繼續學下去. 請問浚彥所學的是那個方式的phonics?

Dominic,

睿明應該好好多了, 是嗎?

他今天參加不到生日會真有點可惜, 彥彤帶了"反斗車王"返學校播, 同同學一起看, 應該會好開心.

ChunYinMa,
我沒有深究過"林"所教的是屬於那個方式, 他們是分階段學習, 每個階段12堂:

第一階段 ~ a-z letter names.
第二階段 ~ a-z letter sounds.
第三階段 ~ 21個字母 + a/e/i/o/u 的拼音.
第四階段 ~ a/e/i/o/u + 21個字母的拼音.
第五階段 ~ 26個字母 + a/e/i/o/u + 26個字母的拼音.

大約是這樣, 往後的未讀到. 他們是自己上堂的, 大約1對8.

其實到現在我都不太清楚這裡好不好, 只不過讀開便繼續上, 所以唔敢介紹比人.

Dominic,

同學仔一樣會掛住睿明, 忍耐多一會, 大家好快可以見面, 一齊練習話劇

Julia,

生日會會睇戲, 同學可帶心愛的VCD返學校播. 彥彤等左呢個機會好耐, 昨日終於有機會, 佢好開心呀.

Julia,

唔係老師指派, 彥彤話係得架喎.

Hi kit-long/chunyinma,

我是個水皮媽咪, 可唔可以告知其他phonics的方式怎樣? 我附近都有ymca, 唔知好唔好? 同埋學d咩呢?

請指教   

天軍媽咪,
pls check pm, thanks.

Julia,

我問彥彤係咪老師叫你帶, 她說唔係, 並只是說, 得架, 真係得架....就係咁喇.  :

kit-long,

多謝你的意見. 先前你提及過ymca有phonics, 你小朋友(未請教你小朋友的名字 )是否有讀過, 好不好, 可否簡單講講? Tks.

天軍媽咪,

收到喇, thank you.

chunyinma,

Thank your very much for your information.

ycwps/cpy,

Pls check pm.
‹ 上一主題|下一主題