用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 玫瑰崗PN
樓主: iceming
go

玫瑰崗PN   [複製鏈接]

iceming 發表於 12-10-19 12:32
我住柴灣,每日搭校巴返PN會唔會好辛苦?有無咩建議?12點先交表ok嗎?謝謝!

...
我比你住係再入少少O既地方 (你應該估到).  今年開學時老公陪坐校車, 佢話廿幾分鐘就返到學校, 應該唔係太辛苦.   

引用:Quote:原帖由+TTT520+於+12-10-24+發表我比

原帖由 iceming 於 12-10-25 發表
但我有朋友個仔住杏花邨,話每天要坐超過1個鐘呀
我地上車時間大概係8:10-15am, 9am上堂,重要有早會,所以車程唔會成個鐘。今年杏花邨同我地一條線。

咁我絕對相信每間學校都會對相熟嘅申請者會有特別處理, 無論RHS 或其他學校都應如是...呢樣都見怪不怪啦.  自己細個去IN學校咪又係咁樣.

我地上咗個幾月, 校長基本無機會接觸到, 但班主任就會定期打黎同家長傾, 對我自己黎講暫時叫做幾好.

我都申報...我無宗教, 亦唔識內部嘅人, 只係準時交表, 同埋囡囡面試當日無喊無扭重有同老師講謝謝....就係咁O者...以咩為收人準則我就唔知.   

我覺得評估一間學校好與壞, 校長會係一個幾重要O既指標, 畢竟佢係學校既掌舵人, 佢既決定直接操縱教學方針和處理學生問題既方法.

多謝3位過來人媽媽比我地知道學校/校長的多方面情況.  作為一個新入學學生O既媽媽, 呢的資料可以比我地好好參考.  同時, 我地亦無咩太多機會接觸班主任以外O既人, 所以最終我地都要經過親身接觸先可以評估學校是否適合自己小朋友入讀.

一個小小題外話....我記得開學家長會上...校長講過, 佢自己開始唔係好buy蒙特梳利, 但我唔太記得經過1年之後, 校長為何會繼續保留並強化蒙特梳利教學....係當時我聽來, 的確有少少"為成績為目標"既意味.....

sasiuman 發表於 12-10-26 16:51
家長會時,校長話初接觸蒙氏時,唔信玩係可以訓練小朋友,當認識多咗,覺得好work,所以引入學校,當日我都 ...

多謝您的補充..我唔太記得校長講O左咩原因, 只係當時有呢種感覺.  如果校長係為O左小朋友能自理而繼續蒙氏就好.
未讀PN前一年, 小朋友一直係蒙氏學校上playgroup, 我覺得好幫到小朋友自發做事, 亦因為玫小有蒙氏而吸引我去報讀.  

thanks!

poodlema 發表於 12-11-5 10:53
回復 TTT520 的帖子

咦? 可以陪坐校車架?

只有開學第一日可以陪坐.  由第2日開始已經係小朋友自己返學, 家長唔可以陪坐車或上堂.

請留意第1-2週係適應周, 幼稚園只需返2小時, 通常只有幼稚園小朋友一齊坐校車, 小學生會留待適應同周後先同幼稚園用一架校車返放學.

我囡囡坐個條線有1男1女小學生被選出來幫手照顧幼稚園學生, 佢地會帶小朋友去位, 幫佢地扣安全帶.  小朋友喊時佢會安慰下佢地.

小朋友無論點都會喊O架啦...不過好見到好多小朋友一周後已經無咩喊.  我囡囡就要一個月時間囉.

tuelovefei 發表於 12-11-5 15:42
回復 TTT520 的帖子

N 班只可陪一日, 小朋友咪好驚?
驚就一定, 重要自己坐校車, 我囡囡足足喊O左1個月.
但我見大部分小朋友都重快適應, 開學後2周已經唔多見係校車喊緊O既小朋友.
而校車有1位老師跟車, 有2位小朋友幫忙照顧幼稚園學生, 算OK.  

家長是否接受呢樣野就真係見人見智.  

‹ 上一主題|下一主題