用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 我個女學唱歌,想大家比吓意見。
樓主: popomomo
go

我個女學唱歌,想大家比吓意見。 [複製鏈接]

我個女學唱歌,想大家比吓意見。

我樓下個女6歲都有學唱歌,我曾問過個媽咪,佢話個老師是親戚介紹,個唱歌老師是音樂老師,每年都有幫學生參加校際比賽及考皇家音樂試,成績都好好,通常都獲獎。佢話個老師同佢講,每個學生的資質唔同,雖然學生獲獎,但都要看個別小朋友有否努力。個媽咪讚到個老師不得了,話佢好方法。其實我好想比個女參加多些比賽,將來選學校都有著數,我想很多媽咪都有這樣心態。

我唔知唱歌的收費應該是多少。我樓下個唱歌老師初學$200(45min),$250(60min)。我都知道好老師難找,
不過想問吓大家意見。

0    0    0    0

多謝意見。
我昨日再問樓下個媽咪有關個唱歌老師資料。個唱歌老師是佢個親戚的親戚(妹夫的表妹),老師佢屋企是音樂世家,個唱歌老師的祖母和媽咪都是中央音樂學院修讀聲樂,佢都有要求要用心學習,她為人很低調,教唱歌是好似教鋼琴分級考,我樓下個女考得很好,比賽都獲獎(佢有比我看過)。所以我想唱歌老師應是好好老師,學費如看來都唔貴,我會暑假開始比個女學:

原帖由 BBbaba.. 於 09-5-26 15:47 發表
Yes, $250 should be for 1 lesson. It is worth to try as your friend said she/ he is so qualified. You can try $200(45mins) first.

Don't miss a chance for your daughter. Really, 好老師難找!

BTW, coul ...

下個星期佢個唱歌老師到她家時,我會問佢取有關資料,因我都未同老師講暑假開始比個女學唱歌。
希望老師教我個女啦!:)

好我有老師資料會pm比你   

原帖由 overview 於 09-5-27 11:23 發表
$250/hr 一堂真係好平, 好多老師係大陸學聲樂都要收$500/hr.

如有info, 可否pm我.

thanks

我已問了老師取資料,我個女暑假開始學唱歌了

overview,wong55,BBbaba,
已pm老師e-mail你們check,

對不起因之前電腦出現問題,
pm比overview,wong55,BBbaba的唱歌老師資料
打唔到hand機,資料不齊。(請原諒)

另外,我想問吓如果大人學唱歌會唔會好怪,因我都想學唱歌(當然唔比呀女知,佢會笑我,我學了又可以聽吓呀女唱),我返教會成日聽到人地唱聖詩好好聽。

原帖由 achow 於 09-6-9 10:58 發表
How Yip's singing center? Are they good?
My boy was in school choire now and I wanted him to join a signing committee outside school. Wanted him to have more performance's chance in other country. Ca ...

葉氏是否有私人教授唱歌,因唱合唱團老師不會每個都教到唱歌技巧,糾正個別問題,我現在會比個女又私人學,又唱合唱團

原帖由 venuscc 於 09-6-8 22:14 發表

唔該PM埋比我得唔得呀,THANK YOU!

已pm比你,我個女下星期考完學校考試開始學,到時報告給大家情況。

報告比大家我個女學習情況

我個女好中意老師教,老師有一星期去旅行沒有來,我個女同我講好掛住老師。

老師好有心機,教老師教了一些唱歌技巧,都幾有用。
老師話我個女將會考二級考試

原帖由 violetching 於 09-6-21 20:11 發表
wow,上左一堂就plan考二級試?

上左約四堂,可能我個女唱開合唱團,所以老師話可以試下年8月去考,用一年多的時間準備 應該足夠掛。

每個月學四堂,現在咪學了四堂(以六月份計),現在停課剛不用返學好得閒,此外並不是每個月學要四堂,我咪約老師學密d,剛好四堂,今星期有事暫停。

七月份再學la
‹ 上一主題|下一主題