用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 聖若瑟英文小學 (Kowloon Bay) 好嗎 ?
樓主: hkcwchan
go

聖若瑟英文小學 (Kowloon Bay) 好嗎 ? [複製鏈接]

Re: 聖若瑟英文小學 (Kowloon Bay) 好嗎 ?

學校真的轉校長, website 的通告巳登出了, 校職員話這樣的調動, 在教區學校經常出現的..
新校長叫劉偉明.

Re: 聖若瑟英文小學 (Kowloon Bay) 好嗎 ?

我上網找 "劉偉明先生"的資料 (包括天主教教區的網頁)都搵唔到似樣的料, 其中同名同姓劉先生是法輪功的弟子, 油畫家, 學者.. :)

dear yw,
我今年中央派位都派到第一志願(也是傳統教學學校), 不過放棄左 law, 都掙扎左好耐. 我看過好多 BK 媽媽的意見,我相信 St. Joseph 是一間好的小學, 問題是在於中學未配合到程度,不過還有六年時間,可以慢慢觀察. 請多多指教啊!

我仲想話, 我6月頭去交$, 見St. Joseph D老師, 學生,職員同嬸嬸都好有禮貌,感覺良好. 另老公話朝朝見dSt. Joseph 仔在等車, 都好”企理”.. 

hi, 8月初會去辦好多手續 (買書, 校車等等), 家長會呀, 遲d會有, 唔係好記得時間表. 要查下.
見住bb (雖然好高大, 但我都改唔到口)就嚟做小一仔, 佢興奮時我亦都好開心.
講到商業化, 而家好多間學校d校長銷售技巧都好好, 成日見報教人叩門技巧個位至利害呀. 谷到間學校 幾出名呀.  佢唔知係唔係之前教人做公關呢?

wa, 原來你是"嚴"媽媽!  我個仔初頭跟奶奶住時就好放肆, 而家就 "知定"好多, 希望佢上小一生生性性 la!  你唔會咁"殘忍", 要求學校針對性對付你個仔吖嗎?  
你仔仔喜歡挑戰校規, 有冇捉佢驗係唔係資優, 通常呢d小朋友都喜歡挑戰難度喎.  
英文名方面, 我亞仔對於佢自己d嘢好有主見(!) 佢有一系列英文名候選名單, before 九月, 會有定案 la.  遲d update.

完全明白了 :) 細個唔教, 再大 d 就弊弊弊!  d 細路自己教之餘, 都要同老師一齊合作至掂.
論長氣, 可能我度氣仲長過你, 每天 "鵝"完仔之後, 其實都好後悔, 我個好同事叫我千祈咪學左之前個老板d衰嘢, 自己唔覺唔覺, 攪到討人厭, 所以我每天都檢討下有冇過火. "禁"住自己. 請上天饒恕我呢隻"天鵝".
‹ 上一主題|下一主題