用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 學之園凱帆校N1召集
樓主: bbkitko
go

學之園凱帆校N1召集 [複製鏈接]

傲宏媽媽:
我仔仔7月開始星期六下午都參加左游水班, 傲宏是否第一次參加游泳班?

傲宏媽媽:

我仔仔係第一年參加游水, 讀ymca, 不過佢第一堂喊左15分鐘至肯落水. 之後尚算ok啦.傲宏好叻, 已經可用手袖游水. 希望我仔仔遲d一樣啦!

原帖由 Freesia_cat 於 10-7-12 23:27 發表
bbkitko:

其實今次已經是傲宏第三年參加暑期游泳班, 佢第一次學游水係5個月大時, 所以傲宏宜家已經可用雞翼袖游水, 而且完全唔怕水.

你參加左邊間泳會? 我地一如既往參加基督教服務處同卓綸泳會搞的泳班, 不過今年 ...

傲宏媽媽:
好贊成您的話. 希望大家都可以朝著蒙特梭利的教法, 幫助小朋友的成長.

原帖由 Freesia_cat 於 10-7-13 21:21 發表
傲宏第一次在泳池游水是3個月大時,雖然之前試過在屋企個浴缸俾佢游,不過佢似浸三溫暖多d。而那次第一次去游水,佢好驚,哭個不停。當時我唯有抱住佢在水中,一邊安慰佢話媽媽一定會抱實佢,話佢知可以take his time,如果覺得ok ...

brrbaby2007:

我都覺得ymca個池好乾淨, 整體都好滿意, 希望仔仔下堂會更加鍾意玩.
原帖由 brrbaby2007 於 10-7-15 09:31 發表

ymca好好架,我b上得好開心,個course完左都可用手袖游了,星期六班唔易有得上,上多1、2堂你B一定成日話要上呢

toffeenut:
逢星期三我都上唔到適應班, 因為要返playgroup. 8月5日(星期四)去到學校再聯絡您.

原帖由 Toffeenut 於 10-7-15 10:35 發表
我都係PNB班, 會帶個囝11點返校, 暫定星期一三五的都返, 到時約你啦, bbkitko, 其他媽咪我無電話呀.

Toffeenut:
星期五去到學校再call您!

原帖由 Toffeenut 於 10-7-15 13:34 發表
星期四我唔返, 到我囝playgroup, 星期五啦!

傲宏媽媽不見了, 是否去了旅行?

愈近返學的日子, 我愈擔心, 仔仔好黏身, 怕他上學會哭得厲害.
原帖由 Toffeenut 於 10-7-21 22:51 發表
我個囝返左幾日响另一學校攪既類似學前適應班(自己上的), 回家返來的反應好差呀, 佢完全答唔到我點解喊或者開唔開心, 好多時無拿拿發好大脾氣喊成個鐘, 其他時間又好似發白日夢咁, 同平時唔同左.
真係唔知係正常的 ...

adad08:
我仔仔也是pnb, 您會返適應班嗎?

原帖由 AdAd08 於 10-7-22 01:31 發表
QtieBB

My bb will also start PN at LH (am class).  Should be PNB.

adad08:
5/8我都會返.

原帖由 AdAd08 於 10-7-22 23:17 發表

bbkitko:

Yes ... I will be there on 5 Aug at 11:00am.  For the remaining dates, my schedule has not been fixed yet.

toffeenut:
對一個2歲o既小朋友, 要離開媽媽o甘耐, 是一個大考驗,
希望佢地ok.

原帖由 Toffeenut 於 10-7-22 14:03 發表
beebee0_0,
每朝2小時的, 以前一直上親子的, 未試過獨自上堂, 但佢平時似乎係幾獨立的, 放底佢同陌生人玩佢完全ok的.
前日就有老師講佢咩事喊, 尋日就無答到. 但今朝3號風球唔駛上堂, 我個囝响屋企又好正常喎.

bb ...

希望係適應班可以令佢對學校有多d好感, 最近也有多同佢講學校的事情, 如您所言到時唯有先招拆招.
時間真快, 仔仔下個月就返學.相信對佢來說是一個大的轉變.
原帖由 Freesia_cat 於 10-7-26 11:02 發表
唔好太擔心,你擔心的心情其實會影響到小朋友的,令佢都不其然會擔心及害怕。你自己要首先放鬆心情,對小朋友有信心,同佢多講學校正面的事,等佢有心理準備,盡量輕鬆面對。

至於到時小朋友的真正表現,其實真係好難講,唯有到時再 ...

我都有同感, 兩年多前他還像一粒豆般小在我的肚子裡, 現有會講會走, 真的很奇妙.
今天仔仔病了, 希望下星期好番可以上適應班.
如果PNB跟PND的老師一樣就好, 大家可以多D交流.
原帖由 Freesia_cat 於 10-7-26 14:02 發表
其實係o架,係小朋友學習獨立的第一步...... 想起阿仔真的長大啦!我仲記得阿仔初初出世返屋企,小不點成日喊要扭人抱佢陪佢,我最喜歡摟住佢一齊瞓...... 然後就學識周圍爬,然後行...... 估唔到咁快就讀書啦!阿仔真係大個啦!:c ...

我會俾佢穿校服及返學鞋, 增加他對上學的熟識感.
原帖由 開心小儀 於 10-7-27 12:23 發表
各位媽媽:

請問開學前的六日探訪日,你地係咪俾bb著學服返學呢?

我會讓小朋友穿校服, 會一/三/五穿校服, 二/四穿運動裝, 開學情緒難估計, 著多些校服到真正返學著校服時無O甘扭計.我知道校巴公司會在13/8前致電我們上課安排, 到時再問交錢事宜.
原帖由 Freesia_cat 於 10-7-28 08:54 發表
我想問下大家在探訪日如果會讓小朋友穿校服, 會唔會一/三/五穿校服, 二/四穿運動裝呀?

傲宏媽媽:
聽到傲宏要入院, 也有些唔開心. 希望傲宏手術成功, 快d可以上適應班.

Adad08:

其實我每日都有返, 下星期一, 三都會返, 有興趣交換電話到時聯絡嗎?

原帖由 AdAd08 於 10-8-5 00:10 發表

bbkitko and all PNB mama,

因為囡囡讀緊間學校改咗5/8 早上去field trip, 所以我要8月9日(MON) 先可以參加學前探訪見到大家.  我會返next Monday + Wednesday.  你們會嗎? ...

mamabeanie:
其實每年的報名時間都不同, 您可打電話問職員報名日期.

原帖由 mamabeanie 於 10-8-5 11:52 發表
Hi all LH nursery mamas,

My baby was born in Jan 2010 and I am very interested in sending him to LH for PN.  Could you please help me out a little bit here - when is the earliest that I can submit an ...

其實去到係自由活動, 小朋友可以玩下豬仔車, 玩滑梯.
已知道馬老師和黃老師是pnb的中文老師, 她們都好友善, 我好放心. net teacher 仲未見到.
pnb 和pnd 的老師應該是一樣吧.
仔仔好鍾意返學, 回家我問他喜愛上學嗎? 他說喜愛.
希望傲宏可以快些出院.

原帖由 Freesia_cat 於 10-8-5 05:38 發表
昨晚我地好成功入到浸會兒童病房住啦! 病房供應一d都唔緊張, 我地入房時根本是空房, 到宜家都仲空住中間張床, 而呢間房的另一"住客"係個差不多K3的小朋友. 絕對無姑娘講到無位要睡男病人房咁緊要.

傲宏宜家已進入禁 ...

QtieBB:
其實係今日一位返學的家長告訴我, 我也不清楚她的消息來源.

原帖由 QtieBB 於 10-8-5 15:13 發表
Hi bbkitko,

琴日我都有帶囝囝返學校玩.你係邊度知道老師資料架?我囝囝一去到就玩到無時停,所以我完全無時間去搵下老師既資料.明天我都會去學校,希望你話我知,等我可以睇下囝囝個班既老師係邊位. Thanks!

...
‹ 上一主題|下一主題