用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 學之園凱帆校N1召集
樓主: bbkitko
go

學之園凱帆校N1召集 [複製鏈接]

hoihoima :

您小朋友讀學之園k1, 您覺得學校是採取較輕鬆的教學模式(如啟思, 少功課, 不催谷, 課程淺), 還是較學術型(如st.catherine, 多功課, 功課深, 課程深)?

如果小朋友讀學之園, 將來選傳統津小還是直資較合適?

Freesia_cat:

兒童無限蒙達梭利的playgroup是否在荃灣?
我現在在協康會上playgroup, 內容不錯, 不過下期是6月-9月, 恰巧是仔仔上pn的時間, 所以唔參加.

我覺得日日湊仔仔返學, 然後再返屋企, 夠鐘又再去學校接放學, 日日如是, 媽媽實在太辛苦.學校距離屋企路途實在太遙遠.所以我會俾仔仔自己搭校巴.
頭幾日返學, 媽媽可跟車, 到時再睇下是否安全.

hoihoima:

謝謝您令我知道更多學之園的課程. 想問您小朋友是否都是在凱帆校上學?

之前也聽聞學之園教英文很好, 而最強是英文拼音.所以也很放心讓仔仔在學之園就讀. 而學之園設有英普班也是我選校的另一原因, 因為這對將來入直資小學較有利.

翻看bk 媽媽的留言, 她們說學之園部分net teacher 沒有經驗, 且老師的流失量大, 是否真有其事? 亦聽聞k3 的學生大部分只能分派到二線(中上)的小學, 這是真的嗎?

也有考慮過讓仔仔唸全日班, 不過聽聞紅磡的全日班沒有午睡時間, 且紅磡對我而言實在太遠, 所以不考慮了.

傲宏媽媽:

凱帆校上, 下午都有粵英同普英班, 任由家長選擇.
其實我都不太清楚小學邊間係好. 淨係知蔡繼有好出名,
英華好, 可惜大部分科目用中文教.
想問如果近我屋企(美孚), 仲有那些直資小學較佳?

hoihoima:
謝謝您詳盡的解答.
之前也聽聞學之園的學生很愛上學. 能令小孩喜愛學習, 相信這真是一所很好的學校. 亦聽聞直資小學很喜歡取錄學之園的學生.

傲宏媽媽:
也聽過陳守仁很好, 可惜不能一條龍上中學.
想聞如果小朋友讀直資小學, 升中時可以就讀津貼中學嗎?
陳守仁, 蔡繼友一定好多人報, 我諗08年出生率o甘高, 到時一定爭崩頭.
到k1時, 您仔仔是否會選英普班?

傲宏媽媽:
您說的很對, 考pn的這一關一點也不易. 相信將來升小一更加困難.
希望讀畢學之園這四年, 真的可以提升仔仔英文, 普通話的能力, 到時可考到理想的小學.

傲宏媽媽:

說得很對! 您又要上班又要湊仔仔一定好辛苦.

傲宏媽媽:

原來油麻地官小o甘好, 唔講唔知, 不過我不太熟識升小一的情況,所以不知道官小收生的要求及方法.

根德園太填鴨式, 英文又不太強, 我不太喜歡.
至於st.cath太多學生, 上課要flowing, 小朋友的活動空間不多.其課程,教學方法, 我實在不太清楚.

真羨慕您, 家裡有人識講普通話, 小朋友又可以多學一種語言.

就快5月3日, 註冊後就安樂晒!

Freesia_cat:

您說得很對, 小朋友的學習態度及創造力培養很重要, 所以我很欣賞學之園可以令小朋友熱愛學習.
想不到油麻地官小O甘恐怖, 太大壓力只會適得其反.

希望唔好加o甘多, 因為要交足12個月學費, 真係好貴!
我都好期待星期一, 因為很喜愛這所學校.
係咪大部分媽媽都會係星期一註冊?
想問讀學之園, 小朋友要返足12個月學,會否返學的日子比其他幼稚園多?

lyhv:

歡迎加入! 一齊傾計熱鬧d!

我星期一早上註冊, 不過要到約1:30才可以上網報料, ok嗎?

傲宏媽媽:
我會帶多幾百元, 睇下有無需要做校服同書包,
pm電話給我! 註冊後我打電話給您!
當日希望可以帶仔仔實地參觀下.

323bb:

希望您囡囡可以做大家的同學仔.
我有朋友都想插班學之園, 如果k2,k3插班, 是否容易入?

傲宏媽媽:
到時call您! 約12點前.

傲宏媽媽:
我諗好多家長都好緊張, 趕在第一天註冊, 我差不多10時到達, 前後已有5,6個家長在註冊.
不過幼稚園不開放, 我仔仔看到內裡的小朋友上課玩得很開心,也跟我說要入去玩.希望他喜歡這所學校.
不用客氣, 大家同學仔. 希望7月3日, 大家有機會見面.

我諗其實三間分校的質素也差不多,因為大家用一樣的課程,  最緊要近自己屋企, 不過有人盛讚青衣的李校長.
我覺得凱帆的優勢係面積夠大, 所以我鍾意凱帆校.
‹ 上一主題|下一主題