用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 有關讀寫障礙的問題,請各位幫幫我!
go

[讀障] 有關讀寫障礙的問題,請各位幫幫我! [複製鏈接]

Re: 有關讀寫障礙的問題,請各位幫幫我!

1. 我不是你所住地區域,故未能提供資料,抱歉!
2. 好奇怪學校用什麼理由不淮轉校呢?可否講多些.
3.要求學校作出調適如下:
減少抄寫功課 - 如詞語將原先的次數減半.(可以寫4次就最理想,但要睇小朋友的實際情況而定).抄書祇選其中一段等等.
縮窄考試及默書範圍 - 老實說有些小朋友就算你一早比晒確實的範圍叫佢返屋企溫,但都唔等於佢會合格.祇是範圍少了,在他們的眼裡覺得係少左野讀會好過些.或者會盡力去做好些吧.
用數字或箭咀代替書寫 - 在重組句子及擴張句子中使用.
考試時 - 用加時,讀卷, 放大試卷或將試題的重點用瑩光筆圈起都是可幫到小朋友的.但要對症下藥,否則將全部都套用晒都唔等於係用得啱既.
4. 學校話無資源又無社工,咁點解佢又要留住個學生呢?你不如先問學校佢地有乜良好方法去預備幫個學生先.可唔可以轉校的決定唔係係佢地到, 係係家長到.
5. 如果你係通過正常方法的評估,例如:學校心理學家或兒童體能評估中心等,教署應該有紀錄,但你都可以試下同教署聯絡,睇下佢地又點講.

6.如果學校話以上的方法對其他同學唔共平, 咁你同佢講:如果我要帶眼鏡至可以睇清楚份試卷,咁我帶眼鏡考試會唔會對其他同學唔公平, 洗唔洗除左眼鏡至考試呢?

另外你要同小朋友講如果學校真係可以做到以上所有野比佢,佢亦唔可以用學障做擋箭牌而唔盡力去做好本份.

如果有同學笑佢, 請佢解釋比同學知學校覺得我有需要所以才幫我在學習上作出調整.

但另一方面, 如果學校無辦法幫到既, 咁我覺得轉校係唯一的方法.

唔使諗啦, 去教統局投訴佢啦, 講個校名出嚟睇下係邊間咁巴閉驚影響校譽   , 你同佢父母其中一個去一齊見佢, 話佢知父母唔識咁多野要有你在場分析, 不過, 一間咁要面既學校睇怕都係唔蘇你.

你同學校講你唔幫我寫信唔緊要, 我搵記者朋友幫下手,到時我都唔知人地點寫學校嫁.

明知學生有學障都重要罰抄,無愛心,正衰人, 唔洗幫佢保住校譽啦, 講個名出嚟, 一洩心頭之忿都好嫁.

係邊到排期呀? 打電話同姑娘講而家學校咁咁咁, 可唔可以盡快做評估, 等個小朋友攞住份報告可以搵到間啱既學校.  

你有無將呢番見解同學校講, 睇佢地有無面覆你.我個仔間學校對學障的同學有很多支援, 小孩在校園生活不知幾開心.做唔做係好睇 個校長點處理既姐.

Hi Kerojojo, 請問係邊間保良呀?可唔可以講嚟聽呢.

thanks Kerojojo

Hi See,

做得好 , 我都"鄧"你肉緊, 你繼續做好心幫個小朋友啦, 唔係佢父母又唔識點做,又會放低唔理嫁喇,我都知你好辛苦,除左自己頭家重要理埋佢地.我希望可以係到用精神支持你. 希望在明天,明天會更好    發揮大長今精神,永不放棄..................我好似.....chi左線 唔好意思.
‹ 上一主題|下一主題