用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 仔女經 <<Part 36>> 之送舊迎新新氣象 ! ...
樓主: 2bzmummy
go

仔女經 <<Part 36>> 之送舊迎新新氣象 ! [複製鏈接]

男同事今日話比我地聽, 佢係 MTR 執到隻電話, 係長者用唔值錢嘅, 佢問佢隔離座位的乘客係問對方嘅, 對方睇緊聖經係基督徒, 叫我同事交去客務中心, 我同事竟然話執到係佢嘅, 唔會交出喎.

佢晚上回家比佢老豆用, 點知佢老豆當天跌咗自己隻電話, 佢話整定喎.

原帖由 bettylam 於 10-2-1 21:44 發表
DEAR sf:

收pm呀!

Betty,
咩係酥皮焗雞 ? 好好食架 ?>>>Ok呀!你下次試下呀!

佢用一隻湯碗放左雞,然後用酥皮蓋住黎焗~~~

betty

Betty,
收咗, 消化吓先, 遲吓至覆你.

酥皮焗雞同酥皮湯好相似.

原帖由 2bzmummy 於 10-2-1 22:52 發表

stitchfriends

乜您有呢 D 咁既同事架 ?我鄙視佢 :;pppp: :;pppp: :;pppp:

2b,
E, 咁早返咗嚟啦.

我哩位男同事成4張未娶老婆架, 我都有話佢做咩唔交去客務中心, 要路不拾遺, 好彩佢無仔女.

長者無乜錢, 唔見電話好慘架嘛.

原帖由 2bzmummy 於 10-2-2 21:06 發表

有無問下阿仔對卷成績如何呀 ?

2b,
好似尋日派咗試卷, 阿仔同HB 講進步過上一次喎, 佢有好多科考得好過上次名次前過佢嘅同學, 攞成績表希望真係有進步啦.

中文始終比較弱, 對埋今日試卷, 阿仔話科科都合格, 最高分係數學, 數學分排全班第二, 爭一分就係數學全班第一.

佢梗係又講邊科邊科好多人唔合格啦, 等我鬧少D 佢嘛, 我話都唔見你溫過書嘅, 佢答我, 溫咗你唔知姐.

2b,
今日成5點10 經過蛇竇, 又忍唔住蛇入去買咗隻雞批比阿仔食, 一隻什批比阿女食.

阿仔話雞批D 皮好食過檀島.

Betty 應該知係邊間檀島.

買緊雞批時, 有件鬍鬚阿叔嘅物體眼望望我, 唔知係咪46 ?

原帖由 stitchfriends 於 10-2-2 23:42 發表

2b,
好似尋日派咗試卷, 阿仔同HB 講進步過上一次喎, 佢有好多科考得好過上次名次前過佢嘅同學, 攞成績表希望真係有進步啦.

中文始終比較弱, 對埋今日試卷, 阿仔話科科都合格, 最高分係數學, 數學分排全班 ...

Dear all,
做到臨收工至得閒.

唔好意思係咪我表達得唔清楚, 合格你地已經滿足話好架啦;
阿仔話考贏上次叻過佢嘅同學咋, 未知名次有無進步,

我擔心中文科咋, 一年難過一年, 中文得5字咋, 好唔滿意囉, 升到班下年都驚科中文呀, 驚連5字都保唔到咋.

原帖由 正46 於 10-2-3 08:21 發表
SF,

你個仔都算係咁啦, 要鼓勵下佢先得!

46,
上個上個星期日行黃金, 我已經應承阿仔如果考得有好大進步, 就買部大陸出嘅 iPod 比佢搭車聽, 幾百蚊咋, 佢見同學搭車聽歌, 又想要一部.

原帖由 正46 於 10-2-3 08:26 發表
SF,

點解0黎中環都唔 Call 我呀, 等我盡下地主之儀都好呀,
傻啦, 我使唔使企係條街到及女呀, 身邊都睇唔晒啦.

...

46,
我都滾水6腳, 雞咁腳走啦,
你唔記得我講過我肥咗咩, 仲邊敢飲多杯奶茶 ar.

我唔鍾意人留鬚架, 成個金魚佬咁.

原帖由 2bzmummy 於 10-2-3 08:43 發表

咁您咪可以寬心好多囉,其實初中又真係唔係咁緊張架咋,到時見老師再問一下阿仔係學校既學習狀況,家下先俾阿仔好好準備過年開心下啦 ...

2b,
連家長都唔緊張, 佢無壓力就懶散架啦.

HB 頭先比佢玩咗一陣 PSP, 平時唔比玩架, 要讀到書有進步至比玩, 無進步無得傾.

阿女果間無測驗, 平時小測咋, 今次第一次考試, Maths 爭兩分至合格, I.H. 又話唔知爭幾多分至合格, 比佢激C.

咁大都唔想打佢, 唔打佢又唔知驚, 佢係考試前果幾日讀吓咋, 我都講咗讀唔切架啦, E + 真係掉轉要擔心個衰女.

原帖由 2bzmummy 於 10-2-3 08:44 發表

46 兄係呢度係公公黎架喎

檀島,好多地方都有架,點會淨係得 Betty 知道呀

2b,
46 兄係呢度係公公黎架喎 >>>>>

原帖由 2bzmummy 於 10-2-3 08:45 發表
天理昭昭,暫時阿陳浸蔥就先輸一仗,我地放長雙眼睇下佢有咩板斧先

2b,
偽造文件今晚比警方拉咗啦.

原帖由 alicetong 於 10-2-3 09:42 發表
sf
總之阿仔有進步就 ,
我大山都派左成績表,叫做無驚無險pass啦
老師強調要靠佢自己讀書,叫我地唔好幫佢..
佢自己能力做得到就有成功感,就算衰左都唔怕..
要佢自己認為要補習,我們才幫忙....我放手得太遲0拿.. ...

格格,
你阿仔唔駛靠補習, 全部 pass 就真係叻啦,
我果 D 若果唔補, 我要食驚風散囉.

原帖由 vivi_vivi 於 10-2-3 10:09 發表
sf,

囝囝成績都好好喎, 您有冇讚下佢呀, 要俾多d 鼓勵囝囝同囡囡呀, 父母要適當地俾d "+"能量俾小朋友先得架

布媽, VV,
當然有讚吓比吓高帽佢戴, 叫佢 keep 住唔好鬆懈囉.

原帖由 bettylam 於 10-2-3 13:05 發表
dearall:

午安~中午食左淘記的豆苗餃餃,我第一次野,好重味精啊!鼻樑麻痺左

dearsf:你呀仔好得喎~努力加油呀!下次一定攞獎.

dear 正46

點解0黎中環都唔 Call 我呀, 等我盡下地主之儀都好呀,
傻啦, 我 ...

Betty,
我唔買淘記的食物架, 食完好口渴架.

東記都 O.K.

乜今晚得我一人唱獨腳戲咋 ?

瞓啦

原帖由 2bzmummy 於 10-2-4 23:03 發表
點解今晚 Betty & stitchfriends 都無現身 ?去曬辦年貨 ?

2b,
尋晚阿女做 project, 阿仔做電腦嘢, 好似話出外活動完要寫番D 嘢交, 成晚霸住電腦.

天日我都唔得閒,

Sun 晚同外家食定團年飯.

哩幾日由朝做到黑, 倦死我啦, 返到屋企唔想郁啦.

今朝返到公司, 頭條都未睇, 就比女上司捉住我即刻開工啦, 骨都散哂.

原帖由 alicetong 於 10-2-5 10:58 發表
sf
阿仔都有補英文架,今次係上左中學小試牛刀
聽左老師一言,最好乜都唔好幫佢...預左下次更大煲

格格,
我都幫唔到阿仔咩, 盡咗能力比佢補習就算啦, 唔得就

原帖由 bettylam 於 10-2-5 13:00 發表
all:

午安呀!

2b:尋晚偉哥好夜返,晚飯變左食燒夜,所以矛上場..

早前係dxc買左個特價平闊口暖壺杯,呢輪日日中午都食熱辣到上心口的午餐.

betty

Betty,
果隻闊口暖壺杯, 點整熱D 午餐 ?
係咪用嚟坐暖 D 午餐架 ?

咁你咪要買多隻鐵嘅飯盒至可以坐暖囉 ?

2b.
有無比同事 & 清潔阿嬸問, 過年去邊樹玩 ?

好似一定要搭過飛機至過得年咁.
‹ 上一主題|下一主題