用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 仔女經 <<Part 36>> 之送舊迎新新氣象 ! ...
樓主: 2bzmummy
go

仔女經 <<Part 36>> 之送舊迎新新氣象 ! [複製鏈接]

原帖由 bettylam 於 10-5-7 23:31 發表
dear sf:

吾好客氣啦!大家研究下啦!

吾可以就咁飲架,要開水,我飲份量都係一普通杯,份量係1開2.

我份工大小2都吾得閒去,係開工時間真係吾敢飲,所以咪改做晚飯後,不過吾係個個都建效用.

最好係夠地方玩呼拉圈>> ...

Betty,
吾可以就咁飲架,要開水,我飲份量都係一普通杯,份量係1開2>>>>我尋晚飮咗3份1杯地捫西梅汁, 無溝水飮, 無肚痾喎;
今後飮咗一杯地捫西梅汁, 再飮一杯清水, 飽到 C,  E + 至有D 肚攪感覺咋.

你買地捫牌定 Sunriysia 牌 ?
地捫牌 係吉吉島特價 $22.90 一支, Sunriysia 牌要$59.- (+咗鈣 & 葉酸), 你飮邊隻牌子 ?

你好有恆心 fing 呼拉圈喎, 腰圍仲 keep 到 24吋,  著34 碼, 好似未嫁18歲身材呀, 羨慕 C 我啦, 怪唔知得你有葫蘆身材啦 ! 你真係fit 爆呀 !

你生完兩個骨架無大到架咩 ?

我隻腳著36碼, 生完著37碼啦.

我未生24吋腰, 生完26, E + 2....

原帖由 2bzmummy 於 10-5-9 23:08 發表

Dear Betty

我地今日都無咩搞作,又係 HB 煮飯我洗碗,所以我 facebook 都寫左 day day 都係母親節

PM 收左仲好快手覆埋啦

2b,
我地母親節係美心食半席1千九百多元, 全部海鮮咁滯, 卵好多餸唔食得, 無咩落肚.

9 9 想食海鮮餐慶祝母親節, 但唔諗吓我要戒口, 果個姑9 就話食少少唔驚, 真係激C !

原帖由 2bzmummy 於 10-5-10 08:57 發表

stitchfriends

您都好積極喎,坐言起行 !

2b,
追求靚靚係我地嘅終身同事業啊!

原帖由 bettylam 於 10-5-10 12:51 發表
dear all:

中午好~

2b:尋晚你覆我後,我馬上又醒多個pm你嘆

sf:我覺得地們有效的同味道我like,見邊樹特價就係邊樹買
有時係x潤,有時係pk,有時係佳x.

你吾開水都吾屙,好大濟喎,一定係裡面塞同積左好多野,如果一通, ...

Betty,
我用上次7仔換嘅狗仔杯飮西梅汁, 貪個杯細細地, 飯後飮1:1 已經飽到C, 我都係食 1/3 碗飯咋, 一隻奇異果+ 半隻 apple, 真陰公 !

HB 話飮咁大杯好快飮哂喎, 糖份高唔高架  ?
驚唔驚糖份高?
我話唔知, 問吓  Betty 先.

我同美容師傾開, 食咁少嘢個肚都咁大, 唔知係咪開刀生入咗風, 佢話唔關事, 建議我做開美容+ 多100元做卵巢保養.

佢話我D氣推唔到出嚟, 幫我穴位按摩 + '夫' (唔識打)藥, 有客做咗幾次, 肚子唔脹起喎, 我下次試下先.

原帖由 2bzmummy 於 10-5-11 08:45 發表

咁我呢一生咪 ................

2b,
你咪咁謙啦,  囇吓啦..........

原帖由 bettylam 於 10-5-11 13:26 發表
DEAR ALL:

午安~

sf:最終你有無屙,糖份高架,所以要開水,另對牙齒會侵蝕,所以我會開水,飲完後盡快刷牙.

我又會食下火龍果及book場打羽毛球.

betty

Betty,
今朝起身有屙一次咋 ! 肚仔寃寃痛, 過一陣無事囉, 無腳軟.  

我都驚糖份高, 最驚肚腩減唔到, 得咗糖尿病咋.

我 E + 唔比食火龍果, 暫時未得閒做運動, 做咗運動我又唔得閒上網架啦. .

2b,
我阿媽今日由10點開始肚痾, 痾咗成10, 痾到無嘢痾, 肚子痛到扭毛巾咁, 痛到標汗.

得姪女在家, 老豆電話唔通, 其他人返緊工, 姪女知我細佬哩幾日放假, call 細佬車阿媽入急症室, 細佬話去浸會, 阿媽話貴唔肯去, 去返 TKO 醫院.
入咗院都痾咗2, 醫生同佢打咗止痛針, 吊咗包鹽水.

阿媽原定明天早上到醫院照內窺鏡架, 由尋日開始佢淨飮粥水, 唔敢食渣, 餓到胃痛, 都唔知點解肚痾 ?
4 月入醫院就肚痾有血架, 我都懷疑係腸有事.

2b,
今日同小學好熟嘅家長X太傾計 (介紹過佢補習好熟果個), 得知佢妹過年前因心跳, 好難透氣, 走去睇醫生檢查, 醫生話各樣正常, 淨腸未check, 叫佢妹照埋腸內竅鏡, 晴天霹靂原來患上結腸癌第4, 即去私家做手術割, 但割唔淨;

E + 癌細胞走咗去胰臟 & 淋巴, 做緊化療唔知第3期定第4, E + 開始口爛 & 脫髮.

家長X太話佢妹平時排便正常, 醫生話咁後生可能係基因突變, 叫佢都要照埋腸內竅鏡穩陣D.

醫院姑娘話生癌係由某件事, 傷心刺激屈出嚟, 要時常保持開心.

X 太懷疑佢妹早兩年比同居成十年嘅男友飛咗, 傷心刺激過度攪到患癌.

X 太陪佢妹去醫院做化療, 腸癌病人多數係男人喎, 女人少D; 姑娘話食得肉類多有好多毒素積係腸度, 積積埋埋老咗病發出嚟.

X太帶佢妹去睇兩個不同中醫, 兩個中醫都話佢妹唔適而食靈芝/雲芝.

E + 係咪已經藥石無靈啦 !

有咩奇難雜症 E
C 介紹可醫
?

好替佢難過 ! 我都見過佢妹, 好可惜 !

原帖由 布甸仔媽媽 於 10-5-12 09:33 發表

伯有家下點情況, 會唔會腸胃炎呢, 痾咁多次易缺水,

布媽,
多謝關心 !

原來阿媽臨照腸內窺鏡前3日只飲粥水唔敢食渣, HB 問阿媽有無落薑 & 果皮, 阿媽話無, HB 話唔落薑& 果皮會惹風, 點會唔痾, 清腸胃喎.

我話咁易痾, D 人減肥飮弼水得啦, 包輕幾磅.

原帖由 bettylam 於 10-5-12 12:55 發表
DEAR ALL:

午安~

SF:吾記得話過你知,仲要加埋對美食忍口,我呢輪小肉多菜多水果,所以效果非常好.

BETTY

Betty,
今朝有痾, 但肚子無寃寃痛啦, 可能適應咗.

我已經好忍口啦, 無人生樂趣 !  

你就好啦咁好效果,  咁快減走果10磅肥肉啦 ?

原帖由 布甸仔媽媽 於 10-5-13 10:15 發表

stitchfriends,

個人認為偶一為之, 千其唔好長時間用呢個方法排毒, 始終用最天然方法最佳, 讓腸有正常郁動, 否則依賴慣就麻煩啦mouth:" />

布媽,
我會飮完一樽西栴汁停一停先, 無咩痾啦, 唔停都唔得.

我唔受得燥熱食物架, 舊年去黃金商場隔離食傷心酸辣粉, 辣到黐肺, 仲攪壞我腸胃, 燥熱到不得了, 又醒唔起飮西栴汁喎, 成個幾月後至正常番咋.  

試食過一次以後都咪攪.

原帖由 bettylam 於 10-5-13 13:05 發表
DEAR ALL:

午安~食緊蒜蓉.

讚同布媽見解.

dear sf:千奇吾好長期依賴呢的方法,我都係飲一輪,然後謝絕探訪.

個人認為偶一為之, 千其唔好長時間用呢個方法排毒, 始終用最天然方法最佳, 讓腸有正常郁 ...

Betty,
千奇吾好長期依賴呢的方法 >>>>>讚同; 我都會學你咁飮一輪, 然後停一停.

我今日去大自然素食食豉油王炒麵, 唔錯.

原帖由 2bzmummy 於 10-5-13 08:49 發表

2B 習慣煲粥一定落果皮,反為薑就好少落,除非係魚粥啦

2b,
我阿媽煲粥唔落果皮, 所以由細到大我都唔鍾意食粥囉, 成肚水又快餓, 但 HB 鬼咁鍾意食, 佢一話食粥我就反對.

以前有女同事貪靓, 大肚怕肥, lunch 食粥, 點知攪到水腫.

原帖由 bettylam 於 10-5-14 12:59 發表
HI~ALL:

午安~

家裡飯餸菜香,帶左成個月,都未想叫外賣或出街食
又星期五,好有HOLIDAYMOOD.

BETTY

Betty,
出街食飯 D 餸成日有辣椒絲架 (蒸排骨), 星期四去大自然素食, 食咗碟魚香茄子炆鴛鴦米, 有辣椒醬炒架, 尋日開始口腔生咗粒大痱子, 今日食咗盅海x 堂龜苓膏, 仲未好呀 , 你話我幾燥熱呀.

原帖由 2bzmummy 於 10-5-14 09:18 發表

咩理論黎架 唔落果皮就唔 like 食粥 ?您好鍾意食果皮架 ? 我覺得有時候食下粥 + 炒粉面都唔錯呀
點解食粥會水腫?有無誤導呀 ? ...

46, 布媽, 2b,
係果個女同事話比我聽架, 佢去產前檢查比姑娘鬧, 佢成日食粥以為減到肥.
‹ 上一主題|下一主題