用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 崇真小學暨幼稚園(小學部) 08/09年小一至小二之家長, 請進~
go

08/09年小一至小二之家長, 請進~ [複製鏈接]

HI!!
大家好....我bryant仔都報了祟小...多多指教.

註冊當天我同老公一起去, 老公同d小朋友傾計.....老公話只係求其同一位小朋友傾....佢地d英文和普通話都好好....仲好有禮貌....佢好like呢間學校添!
www.babyhome.com.tw/Bryant :-) :-) Bryant 4Years old :roll: :roll:

原文章由 helenjoe 於 08-6-15 09:09 發表

hi diane俊俊媽咪,

好啦.... 一齊呀~~

我果日下午同仔仔一起去註冊, 有位職員叫羅小姐, 好nice呀! 跟我仔仔傾計, 仲請佢吃朱古力添....

那天已拿校服和運動短褲, 運動衫校服商話遲些比我地, 因為學校 ...

好ar.....到時見la...
係呢你地第時車費幾多呢?
www.babyhome.com.tw/Bryant :-) :-) Bryant 4Years old :roll: :roll:

HELENJOE

你有無同仔仔報暑期活動ar....報咗咩?
我打算到柏斯琴行報畫班, 同埋已在會所報泳班

原文章由 200012 於 08-6-20 19:30 發表

荃灣 $840 都算合理, 我住荔枝角果邊應該平d.

另外, 我知tt有暑期活可以比讀緊的小朋友參加, 你有無join ar, 因我想下年暑假時又點同阿仔安排.

HI, 各位
上小1後, 唔知你地會揀學校的午餐定係自己帶飯呢?
學校好似唔比家長中午時分帶飯到學校, 咁係唔係個個都叫飯盒?
d飯餸唔知得唔得嘅呢?

回覆 #2 200012 的文章

咁你咪要神早起身煮飯?飯壺可保溫至中午嗎?

回覆 #1 200012 的文章

係喎, 講開書包, 學生有無特定要買咩款式和顏色呢...
我去永安見到d thomas 公仔的書包, 好輕又靚, 唔知好唔好, 價錢都係$199, 比dr kong等輕又平, 心想年年換新的都得.
你地有無好介紹ar,
仲有還要預備咩文具呢, 除了鉛筆擦膠, 尺, 剪刀外.

原文章由  於 08-7-2 23:52 發表
小兒在崇真讀了1.5月,現在有校服平售,免得浪費,有興趣請直接pm謝謝!

男孩--白短恤衫(連校張),白短西褲(2套)-每套---$30

男孩--白短恤衫(連校章)size18
        白短恤衫(無校章)size18但可以送
          一  個全 ...

sofina

係喎...點解唔讀ar

原文章由 helenjoe 於 08-7-7 13:23 發表

hi vivian,

我仔仔今年p.1, 學費$2,600/月.

今星期四晚, 你要不要帶埋仔仔來崇小參加小一同樂日, 家長見老師....和買書簿呀?

HELEN
我地星期4要相認下la...以後多多指教...希望大家仔都編同一班... 大家有照認...有商有量(好開心識多個新朋友)

原文章由 200012 於 08-6-24 16:40 發表

5:30 AM,早一晚煮飯放入真空煲,飯壺暖曖地(我用象印)

其實d 飯盒好唔好食呢....我同工人講如果無得叫飯盒的日子便要帶飯...嘩...佢立即滴汗ar.
咁無得叫飯時是什麼日子ar...反半日or都係全日ar

原文章由 200012 於 08-7-9 06:55 發表

星期四晚不來了,來日方長,第日相認

"麥"你都有小朋友讀今年小1ar...還以為較高班的....咁你咪有兩個小朋友讀祟真囉?

無錯..下次我地必定要相認下才對....

HELEN

昨天電話比阿仔掉落地弄壞了...所以聯絡不到你.
下次再約la

回覆 #1 Diane俊俊媽 的文章

昨天的小1 編班, 你地覺得點?
阿仔走的時候識了幾位新朋友, 佢話好開心(我相信是真的, 因佢來的時候是沒有mood的, 但走的時候判若兩人).

[ 本文章最後由 Diane俊俊媽 於 08-7-11 19:31 編輯 ]

helen
電腦房有d咩咁特別? 我未參觀過, 因果日太累la.
只見d細路好開心, 佢地好似有好多新發現咁.

校長果日不停講拔尖班, 講真我知佢用意, 再且並不打算報, 一來不想太大支出, 2來又不想阿仔累.
我想知學校有無不收費的活動, 如打波, 田徑等....因果日佢完成無講....其實我想佢地放學學d輕鬆的活動, 唔好成日都係讀書lor

原文章由 200012 於 08-7-11 15:44 發表
dear all    我地上年沒有人帶參觀校園,一至四沒有活動,只有拔尖,補底,功課班,星期五才有活動,最平是團契,小記者....每學期約$50,另外    lego,空手道........約$300-400(1 個學期比2次),不用怕此校沒有什麼額外雜費 ...

太好la....好詳細
咁我就無咁驚....因學費我無津貼...如果課外活動要我每個月比5,6百蚊...我一定好緊, 因我仔對運動和砌lego, 砌模型等好有興趣....如果收費等如出面學的價錢...我就死la

helen
電腦室用大頭mon, 對我來說沒所謂, 我反唔想我仔咁快識電腦...hehe(費時佢日日痴住電腦)
果日阿仔同d同學見到有間房好特別, 有電視, 有射燈, 和較墊,電視播著5星級大鼠...佢地d小朋友見到好興奮, 仲話要入去睇...跟著有老師這間房係比儲夠分的小朋友入去relax下喎!

回覆 #1 EChing 的文章

eching
唔該晒你ar
你小朋友有無參加ar?

原文章由 EChing 於 08-7-16 01:54 發表

Helenjoe, 有. 足球好像是興趣訓練班, 而乒乓球(在星期六) 則好像是 興趣訓練班及校隊集訓來的.

Diane俊俊媽, 全星期也有參加. 故要遲一小時才放學.

ECHING
多口問句, 你揀了那幾種課外活動比你小朋友ar..等我參詳下

原文章由 EChing 於 08-7-17 17:28 發表

Diane俊俊媽:
不可以這樣問的(對我來講), 因為彼此 理念/環境/情況/.... 不同, 而小朋友又參加了數個校隊, 本身也 "撞時間" 顧此失彼, 故很難相提並論/參考的.

故此, 對不起! 只能跟妳分享一下個人的想法.

因為見 ...

ECHING
我個仔本身好有主見, 不喜歡完全比人安排要點就點....就算要參加活動都要問佢本人喜不喜歡.
對不起, 我只是純粹想分享下學校的課外活動, 並不是強加小朋友參與.

回覆 #1 200012 的文章

唔該晒!

想問依家用不用和仔仔溫定p1開學d書呢?
乘數表我都係得閑才跟佢溫, 依家只係去到5的乘數. 普通話的就唔知點同佢溫, 因校長話拼音會在上學期教完, 我依家都唔知d拼音佢易唔易掌握.
‹ 上一主題|下一主題