用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 女兒慢熱,仲有一年就in小一,有咩辦法可幫她?? ...
go

女兒慢熱,仲有一年就in小一,有咩辦法可幫她?? [複製鏈接]

原帖由 Charlotte_mom 於 11-11-30 16:08 發表
除左精靈外向, 仲有一樣野好殺食的, 叫"受教"
小朋友內向, 唔一定輸, 性格好難改變的, 你可以花多D心思O係教佢睇中英文書呀, 識認多D字, 玩PUZZLE, 找不同等, 令佢好自然可以表現到自己優點呀 ...

需然阿女而家先得兩歲幾,但我都為左呢樣野擔心緊,因為想係佢仲細時就幫佢,阿女係受教型,但同時係一個要面嘅小朋友,佢算係識多字、鍾意睇書,我亦不停鼓勵、讚美,但佢都係信心,對公公婆婆都好怕羞,呢半年我冇做野全程跟住佢嘅進度,就仲擔心左,佢會係宅女,我自己係樂天型,所以諗唔通。

想請問我仲可以做到啲乜野可以幫到佢投入人群呢?
面對陌生人?

我有叫佢自己叫,但佢令願唔要。

好奇問下又可以令我唔洗咁擔心,interview 時老師點睇到小朋友受教呢?

因為好明顯阿女而家讀緊嗰間學校老師、主任對佢熱情左,但係要經過2個月後,因為阿女唔笑個樣真係好樣衰。

多謝分享,起碼放心啲,但樣衰點改善呀?咁細過唔通去korea走一轉haha......

回復 27# idy926 的帖子

多謝分享!而家仲細,所以仲係觀察緊佢嘅能力,暫時幫佢搵到間天主教教區幼稚園,有小學做back up,不過冇保證一定上到,希望天主教學校比較低調啲、平實啲,容易啲生存!
而家係學校揀學生呢,想揀學校好難,仲要識欣賞受教嘅小朋友,仲難!

我有叫佢笑多啲,對住陌生人要笑,要有禮貌,點知啲人叫我唔好迫佢啦,佢想咸啦!!
哈哈,其實佢笑緊架啦,死未,受教都冇用,聽你話笑,點知笑到好似咸咁!
‹ 上一主題|下一主題