用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 4歲小朋友學琴會較慢嗎?
go

4歲小朋友學琴會較慢嗎? [複製鏈接]

Re: 4歲小朋友學琴會較慢嗎?

其實進度未必一定慢架..
我囝囝差3個月4歲就開始上左柏思既鋼琴,上完左個COURSE,就剛4歲零兩個月,就開始搵左私人老師上門教佢彈琴,而家私人學左5個月,老師己同佢學緊一級既書,進度仲幾好,一堂半個鐘可以教4-5首新歌,我同老師幫佢報左出年3月既校際音樂節一級比賽,而家佢已經彈熟晒考試歌...
所以好睇小朋友既吸收力.

嘩...每日彈兩個鐘..好犀利呀...
我囝囝只可以放假先練兩個鐘....因為升上左k2,佢學校多功課...我只可以同佢練30-45分鐘咋[quote]
fcbttkw 寫道:
確實要睇小朋友有冇興趣 + 天份 + 老師的配合。
我認為學琴進度是因人而異,絕對無規定!
我仔仔3歲11個月先開始學琴,學

我囝囝上既係叫兒童鋼琴班.係4-6個小朋友上堂分上下學期,共25堂,$98/堂...我係又一城果間學..老師幾好..
每堂出黎都講番個小朋友返屋企要留意咩野...又比好多意見我...佢話我仔仔可以單對單上堂,我先轉番上門教
babych 寫道:
請問你是上親子班or學前班, 請問教得好唔好 ?. thanks!
[quote]
ArgusMum 寫道:
其實進度未必一定慢架..
我囝囝差3個月4歲就開始上左柏思既鋼琴,上完左個COURSE,就剛4歲零兩個月,就開始搵左私人老師上門教佢彈琴,而家私人學左5個月,老師己同佢學緊一級既書,進度仲幾好,一堂半個鐘可以教4-5首新歌,我同老師幫佢報左出年3月既校際音樂節一級比賽,而家佢已經彈熟晒考試歌...
所以好睇小朋友既吸收力.
[/quote]
‹ 上一主題|下一主題