用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 聖若瑟英文小學 (Kowloon Bay) 好嗎 ?
go

聖若瑟英文小學 (Kowloon Bay) 好嗎 ? [複製鏈接]

Re: 聖若瑟英文小學 (Kowloon Bay) 好嗎 ?

我也留意這所小學,以下是兩個關于聖若瑟英文小學的話題。
九龍聖若瑟英文小學http://www.baby-kingdom.com/modules/newbb/viewtopic.php?topic_id=325082&forum=7&3

官塘道聖若瑟英文小學 - 一肚氣http://www.baby-kingdom.com/modules/newbb/viewtopic.php?topic_id=324589&forum=7&5

我自己覺得應該是不錯的小學,有爭議的問題係:佢個直屬中學差D,不配小學。不過,要轉返英中,都要經過評估既,也唔會太差。

Re: 聖若瑟英文小學 (Kowloon Bay) 好嗎 ?

king1997,
Thanks for your infomation,
But,you said," this school falls in a school net which does not have many EMI schools."
why?what's the meaning?

hkcwchan,
好想知道,英華小學比聖若瑟英小好嗎?

小一派位結果已出,各位家長D選擇?
請問有冇聖若瑟英小升中資料可以share?最好係有具體中學名。

Thanks!
大家也有替仔仔撿學校,知做父母的心情好患得患失啦!我要多D信息support我D决定。
主要係自己的想法也一直唔確定。最初,我最在意離家遠近,選前三甲都係家門口,唔需搭校車。被親友批唔肯俾仔仔多D心機。就急著補救,但也唔考慮太遠既學校。
其實,我原本想D好簡單。我覺得家門口幾間係不錯的中小,已足够對付個小學生了,家長也方便與校方聯繫,也可以多D機會參加學校的活動。仔仔乘小學學好中文,中學就一定要英中了。
之後,想法就一路變,主要係擔心中小上英中的機會唔多,縱然上了英中又會有困難跟上。聖若瑟我就中意係英小。但是,我就希望confirm佢既中學係唔係真要轉返英中,抑或佢既畢業生升其他英中的機會比較多。

Gobbytse,
我仔仔派著第一志願,解釋過原因啦,這第一志願也冇得比聖若瑟,佢冇中學既,所以原本冇需要咁煩。但係仲有其他考慮,我有個BB囡,生下來就體弱多病,剛剛住了三個星期醫院,我白天返工,夜裏陪醫院,基本不顧仔仔。我也要自問,我有幾多時間和精力俾仔仔,仲有,看囡囡D情况,將來只得在家門口讀小學穩妥D,所以,若仔仔讀緊,就可以爲妹妹鋪條路。
昨夜訓覺,一夜腦子裏都係聖若瑟,好累呀!

梓諾媽咪 寫道:
……聽講這所學校很嚴, 加上這所學校又很舊, 真係令人擔心, ……

梓諾媽咪,
我到唔介意學校嚴,我也聽聞這間學校功課多,課程深,到合我心意。我覺得細路仔就怕你唔教,教乜會乜,主要係老師要有愛心。點解我冇考慮真道?因爲有疑慮。
校舍舊係真的,我老公就很介意。

多謝嗮,各位家長,
我已經决定著了,爲仔仔撿學校就只爲仔仔想,細囡還得五年先讀小學,唔想咁長久啦。剛剛去聖若瑟交著九月的學費,而家心情好輕鬆!
我住將軍澳,遠著D,但係校車就停樓下,也算方便。
仔仔的功課是個問題,我計劃培養他自己做先,我返屋再看他做唔懂既。我有個工人,要凑B女,但係總能看着佢。
‹ 上一主題|下一主題