用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 揀課外活動⁠⁠⁠⁠
樓主: mama14
go

揀課外活動⁠⁠⁠⁠   [複製鏈接]

IloveJJ 發表於 17-9-12 09:55
我又唔係要否定,不過我諗,如果我自己有個仔,去到咁既年紀,有咁既成績,我以為自己畢業啦(當媽媽),點 ...
唓!養兒一百歲, 長憂九十九, 無聽過嗎? 咁快想畢業, 想創你個心呀。

Yanamami 發表於 17-9-12 08:24
天生……我女幼稚園时,我係厨房忙紧,嗌出去:好做功課啦!佢回:做哂啦!書包都執好!从小都唔理功課同 ...
其實, 我大女都係似你囡囡咁, 天生自動自覺的, 我哋小學默書計分, 我都唔駛理添, 初小時, 考試都唔駛點幫下佢, 佢會make sure自己溫好, 我哋只需要响月曆度貼低幾時測考默.............不過, 佢係無小聰明同埋無記性............興趣班老師話佢:長期記憶又無, 短期記憶又無..............

佢條路真係一步一步咁慢慢行出嚟, 見到人哋跑得咁快, 我都要日日唸經同自己講, 時運高, 睇唔到。佢雖然考唔到第一, 不過都係咁了, 算啦, 阿媽我都無考過第一啦。

至於阿妹, 有小聰明, 不過............谷佢、鬧佢, 佢都上唔到B1啦, 同B1個距離隔咗成個維多利亞港咁遠, 不如等佢自己開開心心, 反正佢自己keep住中間咁咪算囉, IloveJJ話齋, 考30同考50都係一樣, 谷嚟做乜。不過, 佢今年三年班又好過之前二年班了, 因為個班主任嚴到死, 佢學業上交待咗好多, 起碼暫時日日自動清晒D功課, 老師叫預習都自動自覺預習晒, 都係咁了。

IloveJJ 發表於 17-9-13 07:55
我仔嗰班考第一嗰個女仔,常識攞100分。要常識攞100分,你估佢媽媽有無幫佢搵新聞題目嚟讀呢?佢仲要成份 ...
好彩我哋舊年取消咗新聞題, 因為老師出到窿窿la la, 根本睇咗新聞都唔識, C6次次同佢捉50題, 考3題咋, 都可以一題都捉唔中, 你話點溫。自從取消咗新聞題, 阿女次次都9X分, 上次考試係寫錯一隻字, 所以99, 班第一果個就係無寫錯字, 所以100。C6話齋, 老師考埋D咁既新聞題真係好鬼多餘, 唔係為培養小朋友睇新聞既習慣, 而係為考試而出題。好彩學校迷途知返。

我個人就好simple既, 唔駛要求阿女考幾多幾多, 只要你次次同我做到最好就得喇。其實我哋全家做人都好simple, 阿女們食嘢都唔揀擇既, 只要好食就收貨了。

IloveJJ 發表於 17-9-13 09:15
我哋學校出既新聞題係大路野,所以我唔反對既。我唔認同既,只係為考試去讀新聞啫,我覺得好無謂囉!我仔 ...
我哋以前新聞會出3題, 每題2分, 係選擇題, 所以如果係大路嘢, 聽過都會有印象, 無奈佢哋次次出得好偏。次次坐底無咗6分。

IloveJJ 發表於 17-9-13 09:15
我哋學校出既新聞題係大路野,所以我唔反對既。我唔認同既,只係為考試去讀新聞啫,我覺得好無謂囉!我仔 ...
BTW, 你哋學校D小朋友係咪好chur架? 我見你仔仔分數都唔錯, 點解會考50? 大家都好搏命架? 我記得你話一級有百幾人, 都好多, 咁考第一果個咪好叻?

BBKDWLAM 發表於 17-9-13 09:44
我一見小朋友果排悶悶不樂咁就會捉佢放假食早餐睇早場親子下。
適當留心同關心佢哋好緊要,即使好多時只係 ...
係呀, 我好心煩, 我家大女同C6都係咁既人, 頭上有舊烏雲咁, 成日郁D唔開心, 煩到爆炸。大女正值青春期, 成日發脾四, C6就俾佢激到起濕疹。總之, 我見到佢兩個就嘔血。

IloveJJ 發表於 17-9-13 10:37

話時話,雖然50好似麻麻,但我哋今年入QC,SJC,LSC,KC,SPB都 ...
我知道你哋學校人多, 緊唔會覺得麻麻, 只係我記得大仔D分好似都幾好, 奇怪前面1-49係乜分數啫。我知你哋個B1率好高架。

IloveJJ 發表於 17-9-13 10:23

我哋人多,一級186人,有成6班。Btw,我咪就係話佢俾數學拉 ...

係呀, 阿大又係俾數學拖累, 如果佢數學一科有9X, 已經穩入15名內了, 如果加埋體育有85-90, 就有機10名內了。體育就話唔呈分啫, 數學真係唔知點搞, 依家教緊東南西北都可以分唔清

IloveJJ 發表於 17-9-13 10:55
咁我個仔好啲,佢而家方向好清晰,分數都開始ok了。佢剩係改到唔小心,已多10分8分啦!我仔數學如果有9x, ...
佢今年班主任教數, 前幾日小息同佢補返, 阿女話班主任教到差D斷氣, 佢都唔係好明白..........佢仲問我, 西面既左面係咪北!

BBKDWLAM 發表於 17-9-13 11:46
試下用兩個指南針(手機都得)玩下,解釋下應該好好多。要用兩個先可以令唔明的小朋友理解相對的關係。
...
唔明, 請問點樣用兩個指南針教? 因為我心中有十字方向, 唔明點解佢唔明, 真係想象下就知啦。例如:小明從屋企出發, 往西走100米, 再往90度方向走50米, 再往45度走100米, 小明依家面向什麼方向, 呢類題目佢係死緊。

BBKDWLAM 發表於 17-9-13 12:56

45度! 應該好多小朋友都死緊。講笑啫!
佢呢個人真係又無記憶力, 又無想象力, 真係唔怪得知一二年級個數學老師, 俾個答案佢就算, 因為解極都唔明。

retriever 發表於 17-9-13 13:14
"青春期遇著更年期"?
C6仲未到更年期呀, 如果更年期, 怕佢兩個打交都似。

BBKDWLAM 發表於 17-9-13 13:24
數式運算、方向同三維空間有關係但又唔係絕對的。我小朋友都算數學資優,但方向同三維空間的幻想力都好普 ...
我果隻係數學豬優。

Eat_Sleep_Play    發表於 17-9-13 17:06

mcl203 發表於 17-9-13 15:36
數學x9理論上係最直接最大影響,因無D作聽講去平衡下,跟住係常識x6 ~
係, 所以今年開始要補數研, 起碼先追到85-90分, 常識就繼續叫C6操, 我就執下D中英文, 其實呢兩科問題都唔大。

mcl203 發表於 17-9-13 15:58

呢兩科谷唔起都唔可以跌,跌就大㷛鳥。

我唔貪心架, 佢常識保持住就得架啦, 唔駛提升架(因為佢上次99分了, 保持住就得不過, 有D難度)。數學再跌就死得啦, 佢舊年好穩定, 上下學期四測兩考, 响79-81之間, 十分穩定。佢係錯+-X/錯1X分呀, 死未!其中一份卷, 實在應該只有2分係真正唔識的。

greentea000 發表於 17-9-13 16:05
我同表姐分歧太大,我叫青青自己揀。青青想學返琵琶同法文,英文辨論小組堅決唔參加,話兩堆人哎交好無聊 ...
英文辯論對升中好有幫助喎。

greentea000 發表於 17-9-13 22:02
暫時係做過既練習中執字粒,果8個成語第二晚會同佢默返,星期六日就用返成個星期既生字造句/寫短文。

...
你哋供詞咁好既?

greentea000 發表於 17-9-14 10:03
點好法?你地已經完全不供詞?
我哋唔供詞的。

asweetmom 發表於 17-9-13 21:15
比音樂運動有優勢嗎?
無, 個人意見啫。音樂、運動要學到有優勢, 談何容易, 但英文辯論, 就可以訓練小朋友用英文應對, 面試都有幫助丫嘛。
‹ 上一主題|下一主題