用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 中文學習:慳水慳力而但卻非常有效的培養方法 ...
樓主: eviepa
go

中文學習:慳水慳力而但卻非常有效的培養方法   [複製鏈接]

Dylanli2017 發表於 17-11-10 08:21
回覆 simonwan 的帖子

單以閱讀人數計好難評論一個人既文學程度。好似閱文上既唐家三少,每年收入過憶,咁 ...
我會努力朝住呢個目標進發教育阿女的。

MrBeast 發表於 17-11-9 21:46
你有冇lum過古代d文學家唔係個個都飛黃騰達,有些被人害,被降職做官仔,之後就借酒消愁,酒興就作下詩吹下 ...
所以餓死同浸死果兩個雖然真係寫得好, 但唔係我最鐘意。我最鐘意俾人貶官鐘意食肥豬肉果個。依家阿妹EQ高, 雖然讀書差D我都老懷安慰。

shadeslayer 發表於 17-11-10 09:00
咁無問題,但M君背典藉不為學語文,為什麼學做人。  我懷疑的是M君的不要問,不要解,人類智慧大成,只要 ...
其實君臣、父子、兄弟、夫婦既關係對家庭、社會穩定相當重要, 中間無要求男尊女卑, 因為亦指出男方要負起丈夫既責任, 兄長亦要愛護弟妹, 唔係話你係大哥你大晒, 你威晒咁解。男主外, 女主內係當時既社會背景, 你叫依家只有丈夫出去工作, 妻子在家照顧, 我都想, 不過唔得之嘛。又要工作, 又要照顧家庭, 又要教小孩子學術, 咁辛苦, 現代女性真係超人嚟。我一直覺得, 如果我係FTM, 我都可以好溫柔唔發脾四既。

當然, 如果係革命家, 你就唔好學呢套了。

MNIF 發表於 17-11-10 09:08
我真心恭喜妳,若然你仔又好學又肯背誦真經典。如果能夠把四書五經讀完,以後真係天下無書不可讀。
我仔糊 ...
咁你戒咗煙未?

MNIF 發表於 17-11-10 10:27
戒阻啦,其實我仔出世之後都想戒煙,不想個仔有樣學樣。加上二手煙,又討人厭。有時自己一身煙臭味,自己都 ...
Good, 一言九鼎, 說過算數, 就算係之前自己笨

我就精過你了, 阿大前個禮拜無端端問我:媽咪, 如果我考第一, 你點睇? (明顯係想ao禮物) 我就答:很好啊, 考第一是你的事, 讀書讀得好, 唔關阿媽事的。過幾日, 佢又問我:媽咪, 如果我考到A校, 你開唔開心? 今次我答:阿媽我開唔開心唔緊要, 最緊要係間學校係你要讀, 你唔努力入間唔鐘意既, 你要受六年, 唔係我。

佢好無趣咁走開了, 知道唔會有獎勵。

shadeslayer 發表於 17-11-10 09:53

父愛子,只是一半,另一半是服從。君臣父子是絕對的倫 ...

所以依家阿女駁咀駁舌, 我仲未適應到。佢好似內分泌失調咁。

MNIF 發表於 17-11-10 11:40
剛看完教育廣場刊登特朗普外孫女稿。我真係冇教錯仔,原來自小讀中文古籍嘅小朋友係各方面都要比同年齡高上 ...
題外話。

有時吉凶參半也未嘗不好, 因為要計算自身命數是否受得了。我媽媽當年於黃大仙求得上上籤, 但當年就過世了。所以我從來只喜歡上籤, 不喜歡上上籤。

MrBeast 發表於 17-11-10 12:09
這是中式parenting 通病,要扮cool,我愛你很難啟齒
我實在沒有扮cool, 也沒有撥佢冷水, 因為我仲未講:發夢未有咁早。我已經好俾面了。

MrBeast 發表於 17-11-10 12:28
係計receiving end 個感受,唔係講個個。
anyway,大家互網相蓬,覺得有用就隨便攞去洗,冇用就當我冇講過
...
我明白你既意思, 但我實在唔想佢覺得讀書努力係為咗媽咪開心, 而且做乜要幫自己set個target考第一壓力咁大。不過shadeslayer果句好用 I love you no matter what。

MrBeast 發表於 17-11-10 12:33
第二句:我相信你一定做到,都是u can do it 易d開口
但我相信佢一定做唔到喎。

MrBeast 發表於 17-11-10 12:41
lei 句係lev2要過兩關,首先要令自己相信,咁講出來先sincere和有說服力,若真冇信心做到唔想create false ...
可以話你會幫佢一起作戰 <======= 我真係無MNIF咁笨, 呢個咪係阿大個最終目的囉。

我唔可以長期抗戰架, 我好似南帝咁, 醫完人會元氣大傷, 所以一年只可以發一次功。我發功要等呈分架。依家未呈分, 佢自己打住先啦。而且, 考第一佢科數要多10分, 係mission impossible。

MrBeast 發表於 17-11-10 12:53
大部分這階段的小朋友做嘅事都係想令父母開心,所以先會有中意做功課的兒童。
咁你可以話只要佢有努力用功 ...
只要佢有努力用功、學到知識,你就開心 <====== 呢句係我平時成日同阿妹講既...........

asweetmom 發表於 17-11-10 22:50
你怎麼知道大女兒想想要獎勵呢?
如果我的女兒目標是三甲我已經高興死了,競爭真的很激烈呀!要是能做到, ...
因為她經常說想再去北京, 她說上次沒走完故宮, 故宮太大了, 要去好多天。我知道她想我帶她去北京。

MrBeast 發表於 17-11-13 12:03
你既然十卜就不如講下你或子女有冇背和受惠,唔係就真是慳水慳力

我有背, 我兩個女都有背, 不過無背到MNIF仔仔咁多, 我就唔讚自己了, 我兩個女基本上都係乖, 雖然不去到最高標準, 但仍算聽教聽話, 但至於佢哋行為同背經有無關連, 我就無乜研究, 你知我個人都好隨意。

MrBeast 發表於 17-11-13 12:21
m 可以學E咁整返個齋up 聖言派 po去張信徙歸類
MNIF好惹火, 所以佢一出場我就好安全。

小時了了    發表於 17-11-13 12:25

simonwan 發表於 17-11-13 17:41
//另不可能只靠背古文一味去改善英數普?除非背開古文的寶寶對任何学習都用背的方式搞得定.初小或淺的学 ...
我又唔一樣, 我教古文歷史係為培養氣質, 中文係次要。你知啦, 女仔氣質好重要, 見到依家D女仔行徑實在有D驚。

MrBeast 發表於 17-11-13 19:15
我唔係崇洋呀,氣質呢家野梗係西方la,君不見高官(大6和香港)都是送子女出國或is 的嗎?
不過唱戲都好, ...
西方文化培養自信既氣質係好, 但我更欣常溫文爾雅。我自己個氣場勁到殺死人, 我想兩個女可以內儉D, 唔好咁霸氣。

唱戲除咗淡定夠中氣, 最重要係講嘢清晰。君不見好多年青人不知何解講嘢lue lue脷, 速度要不太快要不太慢, 呢樣就係唱造唸打入面「唸」既訓練。不過我兩個女都唔打得就是了。

cmyg 發表於 17-11-14 11:01
數年前已看eviepa的文章, 非常認同.
但現實要大量閱讀課外書, 很難做到.
小兒剛上小一, 我已刻意選擇相對 ...
Eviepa只要求每天中英各30分鐘就是大量閱讀, 你都差唔多, 相去不遠, 不要灰心。男仔可能係咁, 佢鐘意聽你伴讀, 也是好事, 或都你先試中英隔天30分鐘, 或中英各15分鐘。有一套晨讀10分鐘, 有小學生系列的, 作臨睡伴讀也不錯, 或仿照一千零一夜故事, 一天講一個章回的西遊記或三國(可能男仔鐘意多D)。

另外, 剛上小一, 如果沒有功課壓力, 鼓勵小朋友自己主動先溫習默書, 你只幫佢預默, 也不需要檢查功課了, 這樣可以多出好多時間來, 傾偈也好, 睇書也好, 一來時間好用, 二來上到高小, 小朋友識主動自律先係王道。

cmyg 發表於 17-11-14 12:42
非常感謝你的回覆. 不檢查功課...好, 我先行這一步.
四大名著兒童版已在"伴讀"下完成了. 中國歷史也由夏朝 ...
所以只好分15分鐘中文15分鐘英文了, 我也是如此, 所以阿妹D閱讀能力係差過家姐, 無辦法, 有兩個要照顧。

對, 先鼓勵佢自己檢查功課, 做好了, 下一步佢習慣如何溫習, 就鼓勵佢先自己溫好, 你再幫佢複習, 一步一步來。

MNIF 發表於 17-11-14 18:48
上網查找,侵侵係英文音譯,對嗎?
Donald Trump
‹ 上一主題|下一主題