用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 小六生好快呈二了, 大家進入狀態未呀?
樓主: littlelamlam
go

小六生好快呈二了, 大家進入狀態未呀?   [複製鏈接]

IloveJJ 發表於 18-10-18 17:27
咁除非你唔讀B1啫,間間都係咁,我仔唔怕讀書考試,佢讀得好快既。
咁就好。我依家等緊12月呈二成績食飯。

IloveJJ 發表於 18-10-18 18:20
你女成績咁穩定,叫定餸啦!
邊個話你聽佢穩定架? 佢讀咗咁多年書, 係得舊年穩定咋, 過去大部份年年都係衰一個學期, 好一個學期的, 可以差廿名, 不過係無你阿仔咁驚嚇, 但你知啦, 我哋學校差幾名已經B1變B2了。

greentea000 發表於 18-10-18 19:08
最緊要你血壓穩定  飲下牛奶有幫助架
飲牛奶肚痾呀!

tutik 發表於 18-11-1 12:30

係呀,呈分範圍變得撲朔迷離?而家考完既課程先肯定部份係呈分 ...
咁得意? 無範圍咩? 我哋都係12月頭考呈二, 晨早出晒範圍, 中文部份有重複。今次統測阿女中英都跌咗少少, 真係嚇死死, 好彩唔係呈分, 不過數學就進步咗, 阿女話, 佢哋班今次統測有好幾個同學都全部9字頭, 大家真係開始搏命了。

tutik 發表於 18-11-1 18:23
範圍未出,我哋要到老師教到先知,因為英文又校本,常識到老師通知先知帶邊本先知,中文連呈分範圍份默書 ...
咁大鑊? 數學唔衰得架!你哋學校真係考天才, 範圍派得咁急。

IloveJJ 發表於 18-11-2 09:53
數學根本就幾時都考全部,唔駛範圍架!
但數學以外既科有範圍喎。

tutik 發表於 18-11-6 09:43
中文本身食糊嗰科都係得80幾!數80. 有啲同學仔考得差喊到豬頭咁。老師就提佢哋呢個唔係計呈分,唔使咁緊 ...
我阿女都係, 不過唔係大跌, 只係略跌。中文8X, 不過, 反而最弱科數有驚喜, 上到9字頭, 而英文跌得比較厲害, 將近4-5分。常識先慘, 本來100分, 後來對卷時手多改咗兩個答案對調, 錯咗。世事就係咁。不過, 呈二努力, 但時間好迫, 剛剛測完一個月左右就要考, 得中文有兩課重覆, 全部新嘢, 常識、聖經有排溫。

IloveJJ 發表於 18-11-6 15:38

數學派咗啦!兩份上到9字頭,高分過全個補習社既同學啦!
恭喜晒, 最驚果份都派咗了, 其他就無有怕!

IloveJJ 發表於 18-11-6 17:05

唔係架,因為今次出淺咗,我驚我仔中文常識會唔小心囉!
中文你哋只佔六成分, 常識只佔6倍分, 數學一科掂咗, 真係安樂晒。

IloveJJ 發表於 18-11-16 10:31
我仲未考, 日日為阿妹D統測成績深深跌入谷底, 完全無心情理家姐了。

elderberry 發表於 18-11-13 22:46
你仔好似同我仔都係10月底考完試,點解到今日都未知分数?我仔學校好快,考完下星期就知了,唔使心掛掛。但 ...
我哋只講排名無banding仲死呀。

tutik 發表於 18-11-15 00:28
嘩90分先A!作文點9字呀,仲佔40%, 中英文都好難攞A喎!我地拉curve 35% 就有A, 其實中學限乜grade 先in  ...
IloveJJ仔仔好多時作文都有90既 阿女6年嚟中作過90加埋唔夠5次

yovin 發表於 18-12-10 10:55
都唔記得邊個啦!
真係可能係你都唔頂……

咪定多幾個plan囉, 唔好緊張啦。阿女剛剛in完福中, 佢話數學好深, 未教既, 係後幾課嚟, 唔識做。答英文時, 我想一巴打死佢, 嘥咗我50蚊。英文對答時人哋問佢:依?你爸爸係XXX喎, 你知唔知XXX做乜架? 佢答:唔知!老師問佢點解唔知, 佢話因為爸爸無做XXX喇, 因為要留响屋企睇住我同妹妹。老師問點解要睇住, 佢居然答:因為我同妹妹成日嘈交!!!!!mg:" />

你話死得未!我問佢點解唔知XXX做乜, 做乜要話成日同妹妹嘈交, 佢話諗唔到英文點講, 所以諗到乜就講乜, 嬲到我呢。

yovin 發表於 18-12-10 14:22
你50蚊一啲都唔嘥啦 抵到爛
出面試一次假interview 要三至四百元
而家你知道佢答問題嘅情況
真係失驚無神俾佢嚇死, 即時上網download埋李國寶同羅中份表, in 多一兩間練習下。

pypy405 發表於 18-12-10 13:50
加佢分 因為佢講事實真相
福中老師, 唔會鐘意聽到呢D事實囉。

pypy405 發表於 18-12-10 17:04
我食咩都冇味 剛呈完中文 一句 好深 已經暈低左
唔好咁擔心, 卷深, 反而無咁多人高分。我哋兩次呈分都淺, 所以阿級一大人三科100分。

littlelamlam 發表於 18-11-15 09:29
90分至A? 真係好難啊! 我地85.5已經係A啦
我哋85已經A了, 不過, 阿女今次全線(音樂除外, 因為唔知成績)過9字, 全部都比呈一高, 本來都好老定, 但俾你咁嚇一嚇, 我又驚返了, 因為已知阿女兩個好朋友勁進步, 其中一個平時同阿女差不多既仲要係勁拋離, 另一個神人就唔好計啦。搞到我又好擔心添。

pypy405 發表於 18-12-11 12:11
點解你地可以咁勁
俾D心機, 一定得既。

pypy405 發表於 18-12-11 12:11
點解你地可以咁勁
唔知有無低年級家長睇到呢個帖, 俾佢哋參考一下。其實, 阿女初小時成績都好麻麻, 不過佢年年都有D進步, 只係到小四時, 我帶佢去參觀中學, 佢見到一間好鐘意既學校, 但佢當時成績計, 係入唔到。根據佢學校既數字, 應該要級10內至可以, 佢係2X左右。我就同佢講, 要級15以內至有機會(係, 我當時講大話)。佢果年好努力, 由上學期20名努力到下學期14名。佢派成績表時非常咁開心。去到P5時, 更一鼓作氣, 開衡turbo, 所以到呈一時至可以有好成績。有陣時, 由小朋友自己帶動, 真係事半功倍。所以我成日都叫人早少少去參觀學校, 唔好等到P5, P6, 一來撞期, 二來P6要準備呈分, 早D有目標, 小朋友至有動力向前衝。

kin818kin 發表於 18-12-11 14:15
真係好叻女有目標醒目女
咁你又唔話我叻女, 醒目女? 係我帶佢去丫嘛。
‹ 上一主題|下一主題