用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 中文學習:慳水慳力而但卻非常有效的培養方法 ...
go

中文學習:慳水慳力而但卻非常有效的培養方法   [複製鏈接]

大學跟中學的文章進步十分明顯, 期待佢將來有更成熟的筆觸, 成為職業作家。

eviepa 發表於 17-11-7 00:07
不知妳信不信,只要妳兩個掌上明珠在中學階段都喜歡寫作,她們都會有我女兒類似的中文寫作能力。不要太心急 ...
大的我有信心, 細那個看見她就氣結!

你上面說的劃下佳句影響閱讀興趣一事, 實在讚成極了。不過, 現今中文老師就是要這樣教家長, 十分無奈。還跟家長說這是透過閱讀學習中文的方法, 家長當然深信不疑。大女小二時中文老師也向我提過, 我猶疑了一下, 還是沒理她, 這樣看書不如不看也罷。

雖然我是急驚風, 不過, 相比較EK內大部份JM, 看來耐性還是不俗的。我家阿大6-7個月大我就開始給她說故事, 她就自己看圖畫、看存摺、看海報, 看到K3就看BB版西遊記, 一步一步, 但成績開始時仍是一般, 作文也沒有很出色。真是要等到小四, 突然就變好了, 今年枝筆仲相當順。十年光景啊, 大家JM要有耐性。

b3410    發表於 17-11-7 08:59

tutik 發表於 17-11-6 22:59
謝謝回覆
即是等佢自己發揮啦,三個月只係量化既一個例子,都沒關係,一樣冇得急。
...
我個人經驗, 除咗如Eviepa一樣由得佢發揮之外, 我會間中(即不是每天, 可能一週一次或一月兩次左右)將我看到的佳句佳段, 同小朋友分享, 告訴她佳在那裡。不過只是分享, 不會要她抄。我要小朋友背的, 都只有古文古詩, 白話無論多好也從來不要求她背。不過小朋友懶惰成性, 要她們天天背一首古詩, 也只是三分鐘熱度, 沒有養成習慣, 否則成果更加顯著。

YolandaTam 發表於 17-11-7 13:53
這是小女中一下學期大考作文.  請留意老師評語, 似乎老師只看了頭一頁便給分了.  

喺對卷嗰陣老師話 ...
印象中, 你阿女間學校, 好似還是不錯添.............

Dylanli2017 發表於 17-11-7 11:02
回覆 eviepa 的帖子

你唔好介意。我發現我買比阿仔果d 二年級作文範本,程度都超越呢篇六年級作文,不過果 ...
中國13億人(仍在增長中), 1%人才也不得了, 看看國內給天才小朋友表演的節目, 真係讚嘆水平之高超。不過, 這個並不是普遍水平。不過, 用最高標準給自己定下目標, 仍然是對的。就算達不到, 自己也獲益。

akys 發表於 17-11-7 16:40
好似話教局有指引,必須係正面思維先可列為上品,負面等題材寫得幾好都唔會高分。阿仔最喜歡寫黑色故事,成 ...
咁老師早講丫嘛。

akys 發表於 17-11-7 17:04
哈哈,唔好死人,唔好傷殘,中段無法彌補,最後大團圓,『叮』滿分!!
大團圓.......又點係唔可以彌補呢............好高難度........

akys 發表於 17-11-7 17:10
嗱嗱,我諗名師都應該係教呢啲。俾錢啦!
我唔會俾錢名師既!我諗到喇, 用生活經歷。

我家養了一隻小倉鼠--吱吱, 我天天悉心地照顧她。昨天,我幫她用砂子洗澡, 見她可愛地在砂上轉來轉去, 想幫她一把。於是, 我便拿了一小撮砂子灑在她的頭上。這堆突如其來的「砂雨」讓她受到驚嚇。她不斷用前腳撥弄。砂子掉進她的眼睛, 她不斷地揉呀揉, 把其中一隻眼睛弄瞎了!看著她再也睜不開的眼睛, 我十分自責, 我害小吱吱瞎了眼睛!我一定要負起責任, 好好照顧小吱吱, 讓她以後的日子也可以過得好好的。

搞掂!又係彌補不了的過錯, 又正面, 又無死人lum樓。

HaYi    發表於 17-11-7 21:02

HaYi 發表於 17-11-7 21:06
無法彌補 又要唔負面, 真係難呵,

不如寫...  
話你離題你就死。JM囡囡老師都應該係批離題所以低分。

judy 發表於 17-11-8 09:08
唔覺。有一排睇最强大腦,初初覺得好勁,但看了十多集,幾乎一模一樣,雜耍技能而己。十三億一個諾獎科學 ...
這個我不宜公開批評, 好似不太好咁........但我亦有同感............我個人認為, 好既文章, 必須要情感自然, 渾然天成。不過, 呢個係我自己喜好啫。不過, 無論如何, 國內叻個D學生, 寫D文章文句係流暢就是真的。只係香港尖子轉寫英文啫。

judy 發表於 17-11-8 09:13
唔會呱!呢啲係思想控制。

教局冇可能控制到教師改作文的尺寸,教師更無可能遵從呢啲向痴指引。 ...
驚同學仔有負面思想, 做出不當行為丫嘛。

MrBeast 發表於 17-11-8 09:35
not convinced,我小朋友小一二時作文作左個好得意的故事,grammar 各樣冇乜錯但分數不高老師亦冇cmt讚佢創 ...
我家姐仔仔間學校反而唔同喎。佢小二時看圖作文, 肯定係離題, 因為小朋友理解錯咗D圖畫, 但作得好有創意兼搞笑, 老師俾咗82分, 我覺得呢D老師好好。

judy 發表於 17-11-8 08:57
一口氣睇了Evie小六至中三之作文,全部都是項級作品。eviepa當時也當担心DSE作文會被判離題,現在睇來担心 ...
離題易架。好似上面JM囡囡篇作文, 明顯地老師係批佢離題。因為話要寫自己既過錯, 但老師認為同學在學校唔聽手機係無過錯, 而且家長知道同學上堂, 本來有急事就不應直接致電同學, 應該由校務處轉駁, 仲要打咗一次同學仔手機被cut, 仲要繼續打, 唔聯絡學校, 就顯得唔合理, 所以原則上學生無明顯做錯事, 因此同題目不乎, 批離題。雖然同學仔個故事都寫得好好。

judy 發表於 17-11-8 10:07
只能說教師唔够"鬼佬"冇讚到而己,"鬼佬"真係咩都讚。這教師尺寸和水平有關,和傳統和非傳統有何關係?

...
依家小學作文, 要求修辭、成語堆砌, 句式運用, 我覺得有D造作。不過用得好, 就可以突圍而出了。家姐鐘意用, 用咗3年至掌握到個竅門。阿妹就唔鐘意用, 佢鐘意用自己語言表達, 情感比較自然實在, 但修辭手法欠奉, 所以唔荒高分。

judy 發表於 17-11-8 10:14
好似唔係驚同學仔有負面思想,而係驚同學仔表達咗負面思想,教師如冇跟進,将來要負責多啲! ...
就係咁。

YolandaTam 發表於 17-11-8 10:35
其實呢,文中主人翁喺學校熄手機只係序幕,後面嫌煩三番四次當急call係垃圾電話先係真正嘅“錯”,所以我 ...
因為現實係上學時間有咁急既事家長唔會不斷只打小朋友電話, 一定直接同學校聯絡。生死猶關, 家長由上午打電話到午飯都無人接, 仲等埋放學小朋友返埋屋企, 都唔嘗試同學校聯絡。囡囡應該無試過任何突發事件, 所以唔知家長會咁做, 因此整篇文章既中心已經係立足於不合理既地方。咁樣, 文章會極易被批離題。

不過, 囡囡既文筆寫得很好, 中文根底堅固, 呢點係必須要讚賞既地方。

judy 發表於 17-11-8 10:43
我冇睇到圖,好象是教師冇睇埋下一頁而俾分,如果係咁,呢個教師都少見。

易唔易離題,依常理來說,唔易 ...

因為我阿大試過離題, 仲要係考試, 所以我印象深刻。舊年都試過作文功課全班得一個同學無離題, 全班重作。

YolandaTam 發表於 17-11-8 11:00
多謝你咁有耐性,我開始明啦。咁小女表達得真係差差差,因為佢心目中成篇文夾埋先係個“錯”,等我同佢講 ...
作文如果係講現實故事(就算係作都好), 必須要合乎常理同邏輯。作科幻故事當然可以天馬行空。而女女作文派既題目, 話要第一段寫XXXX有乜錯, 又, 如果係短文, 第一段必須點題, 咪等到總結前一段先講, 中間段落只係加強情節, 引出總結既情感。

不過, 如果阿女stubborn就唔好理佢, 由得佢自己撞下板, 咁先學到嘢, 有D細路你講佢唔聽的。升中反叛期, 由得佢。

YolandaTam 發表於 17-11-8 10:48
不幸地,呢啲情況喺小女學校司空見慣:試過老師影印同學佳作俾大家參考,俾我發現後面兩版近乎全無批改, ...
忍一忍, 出年老師可能好D。

YolandaTam 發表於 17-11-8 11:20
多謝晒你鼓勵同解釋呀!佢已經撞咗一年板啦,作為一個本身鍾意寫作嘅阿媽,我心裏面嘅焦急真係難以用筆墨 ...
忍耐係兵家必學既心法, 你只需要鼓勵支持佢, 讓佢繼續喜歡寫作, 其他就等佢自己摸索, 等待適當時機再發功。畢竟中學了, 學術上佢哋唔會咁相信父母, 縱然父母既學問可能好過佢哋老師。
‹ 上一主題|下一主題