用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 成續表名次問題
go

成續表名次問題   [複製鏈接]

山海兒女 發表於 17-1-17 08:44
有機會的,要睇你學校平日計算名次的方法如何。

以我校為例,雖然成績表冇名次,但每學期每班(25人)頭三 ...
你哋學校平日計咁少科既? 我哋P1-P5計中、英、數、常、音樂、視藝、聖經、中文書法、英文書法、體育咁多科的, 係中英數分數X2。所以, 對於術科唔叻既人, 平時同呈分排名可以差好遠。

一到呈分, 中英數常勁既小朋友就會跳出嚟了。

王家爸爸 發表於 17-1-17 10:34
八卦一問,如果「唔like呢個安排」,點解當初揀佢?
有時揀小學, 好難好details咁理解, 好似我哋學校, 校長講個理念大家都好like, 但佢有佢講, 老師有老師做, 咁家長揀小學時又點知咁多呢。不過, 整體而言仍是好的, 咁就算了。我哋既年代, 學校揀學生, 多過學生揀學校, 無法啦。

山海兒女 發表於 17-1-17 10:18
回覆 little_yolky 的帖子

其實到現在也不是個個家長也明白個中原因,我同主任反映學校誤導,主任說他們已 ...
好可憐!我哋呈分開始, 名次係依呈分排。雖然好似話成績表都無寫名次, 但老師會講俾家長知。
‹ 上一主題|下一主題