用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 中文小六學生如何過渡到英文中學
go

中文小六學生如何過渡到英文中學 [複製鏈接]

Re: 中文小六學生如何過渡到英文中學

我個仔既情況比較特別。
因為舊年3月,佢依家間中學收佢時,學校已經有功課(英文,普通話同IS)。每個月要交功課一次,而且每個月都要返學校上銜接課程(每次3個鐘)。所以由舊年3月開始,我個仔已經開始接觸中學既英語課程,再加上學校響7月頭已經幫所有學生買書,所以我叫個仔響暑假時,每日抽少少時間睇下D書,到佢9月開學時,佢總算能輕鬆面對。

Vernique2005,

成日響度見到你對有關英文各方面既意見,我地家長真係獲益良多。
其實大部份英中,響8月尾都有一個禮拜既升中銜接課程,只係我個仔比較幸運,早人地半年接觸英語課程。
我個仔間學校開學時,已經要用全英語上堂,只係9月時每堂臨結束果5分鐘,同學有唔明既地方,老師會用廣東話解釋,但10月之後,已經唔可以再用廣東話。而又因為有某D科目係由外籍老師任教,所以老師唔可以用廣東話解釋,我個仔話如果有唔明既地方,就小息問返同學。
我朋友仔女D英中,有部份真係老師上堂時用廣東話上堂,因為有D學生跟唔上。

Vernique2005,
我個仔5歲時曾經跟過Net, 學左3個月,其後覺得實在太貴(7年前$180一個鐘,1對4),之後停左。到佢6年級,
因為要預備佢升英中,所以再搵Net上門單對單教佢。
個人覺得其實小朋友由約5歲,開始搵Net教會比較好同較易吸收。
Sorlo,
我個仔依家讀緊優才。

Net係外籍老師既簡稱。
‹ 上一主題|下一主題