用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 我很累....
樓主: jjbaby0307
go

我很累.... [複製鏈接]

我都係也, 由尋日知道入唔到英華時真係好鬼down, 雖然呢個結局係我意料之內, 但係到真正面對時難免會失望!  一諗起由開始小心奕奕填報名表. 哂相, 買料做portfolio  , 覆核, 幫亞仔報咗幾日面試班到置裝, 無不盡心盡力, 而家連入2nd int.嘅機會都冇, 即係話亦唔使點諗扣門, 因為入咗2nd int.都仲有300名佳麗, 要喺呢300名佳麗再揀150個出嚟, 我地而家out of 300, 連waiting list都冇chance.

除咗英華, 我仲幫我仔仔報咗四間, 不過睇怕都係陪跑多:
1. DBS
2. 陳守仁
3. 禮賢
4. 培正

原帖由 jjbaby0307 於 08-10-9 15:36 發表
禮賢係咪應該機會大啲??  我都有報, 諗住可能少啲人報嘛.....

未必, 因為禮賢有幼稚園部, 所以實際得好少位放出嚟, 不過呢間喺一間好有愛心嘅學校, 希望亞仔同佢有緣啦~:

原帖由 chrwan 於 08-10-9 15:49 發表
interview 17-10, have U receive the time scheudle?
Not yet, still in waiting.

原帖由 羊咩囝 於 08-10-9 15:51 發表
自英華失敗後, 一直以來我都好唔開心, 個仔知道後都"仍然話好LIKE英華, 好想再見林校長, 好鐘意裡面個球場", 當堂聽到我個心"實晒".

我老公呢兩日都有話我, 佢話個仔程度唔到, 就唔好勉強, 即使上左車, 學校隨時可 ...

我個人認為唔關亞仔本唔本事問題, 好講天時.地利.人和, 講真, 要打呢場一千八佰幾人嘅硬仗, 即使派父或母上場都未必穩操勝卷啦, 更何況一個祗得五歲嘅小朋友? 即使佢平時表現點好, 臨場亦可能失準, 而個面試時間得嗰十零分鍾, 要點先可以突圍而出呢? 所以我覺得好講運氣~
‹ 上一主題|下一主題